Ексклюзиви
пʼятниця, 29 січня 2010 15:05

Тігіпко: "Розійшлися з першою дружиною 50 на 50. Як наживали разом, так і розділили"
7

Особисте

- Мама - медсестра. Тато працював у колгоспі. Нас було троє синів. Жили дуже скромно. Хоча батьки намагалися забезпечити достаток. Не скажу, що в мене було важке дитинство. Ні, щасливе. До 10 років у спогадах - тільки сонячне сяйво. Потім не стало батька і я одразу подорослішав.

У комсомолі всі говорили, що "згорають" на двох речах: горілці й жінках.

Мій покійний батько очолював пасіку, був професійним бджолярем, так само, як і дід. Якийсь час я бджолами займався, але після переїзду в Київ на все не вистачало часу. Сьогодні маю пасіку, але похизуватися, що сам на ній працюю, не можу - запросив професійного пасічника. Тож мед їмо свій.

У селі, де я народився й жив, мого діда всі кликали Тигипком. А коли родина переїхала 1902 року з Вінниччини до Молдови - купляли там землю в молдовських бояр, -  тоді так і познущалися трішки з прізвища. Тому пишуся через два "і". Якщо стану президентом, то поміняю. Обіцяю.

П"ять-шість разів на тиждень у спортзалі займаюся. Але якщо раніше карав себе посиленими тренуваннями, то сьогодні вони допомагають досягти максимальної впевненості. Якщо тіло змогло і змогло класно - для чоловіка це перемога. Ну, ми конкретніші та примітивніші за жінок.

Після 40 в чоловіків з"являється гігантський комплекс: вони раптом усвідомлюють, що смертні. Я проходив цю кризу. Спортом займався, наче навіжений. Тому що відчуваєш із жахом, що тіло може зрадити. І розлучення сталося, і нова сім"я з"явилася. Не тому, що перша дружина була погана, а життя не вдалося. Ні, все в нас було добре. Але це відчуття після 40 - як, уже все? Оце і є моє життя? Більше нічого не буде? - штовхає чоловіків на руйнування того, що є, і створення нового. Такий самообман - ти хочеш прожити ще одне, друге життя. І такі очікування справджуються. У мене принаймні. Отримуєш друге життя: поруч інша жінка, народжуються діти - і ти знову маєш свіжі відчуття.

Розійшлися з першою дружиною 50 на 50. Як наживали разом, так і розділили, розлучаючись. Вона була акціонером, й одержала свою частину акціями.

Беру "Собаче серце" й під каву за ніч перечитую цей роман. Засинаю під ранок

Приблизно тиждень у сезоні катаюся то на лижах, то на човні у Середземному морі - обов"язково із заходом у максимальну кількість маленьких містечок. І ще - влітку ненадовго виїжджаю до моря, найчастіше в Італію.

Можу їсти все, що завгодно, у будь-яких кількостях. Але щойно моя вага починає зашкалювати, беру циганську голку й зашиваю собі рота.

Кожна людина змушена приймати важкі рішення. У такі хвилини беру "Собаче серце" й під каву за ніч перечитую цей роман, накладаючи його персонажів на образи з дуже симпатичного однойменного фільму. Засинаю під ранок, але прокидаюся абсолютно здоровою людиною. У цій книжці стільки оптимізму, булгаковського гумору, гарних точних і тонких висловів, що вона прекрасно лікує. Перевіряв разів п"ять-шість.



Політика

"Я мав певні зобов"язання перед Кучмою. Ми з ним дуже багато працювали ще до того, як він пішов у президенти 1994 року. Коли я був секретарем обкому комсомолу, Кучма тоді очолював завод, і ми часто зустрічалися по роботі. Він мене кілька разів серйозно виручав".

Про те, чому прийшов у політику


"Я себе випробовував у всіх ситуаціях, починаючи від спілкування із шахтарями й завершуючи зустрічами з учителями та лікарями, які ставили такі запитання, від яких я червонів і бліднув"

23 червня 2003-го, про готовність висуватися у президенти



"Не думаю, що я там викликав би якийсь ентузіазм у той час. Як ви пропонували б мені це зробити? Наклеїти бороду і прийти подивитися? Ні".

5 травня 2008-го, про те, чому 2004 року не прийшов подивитися на Майдан



"Якщо захочу повернутися в політику, зроблю це в один момент".

5 травня 2008-го, про можливість свого повернення в політику




"Я спілкувався в ті дні з деякими учасниками коаліції, що не відбулася. І сказав одному з них: "Ви недооцінили той факт, що після Майдану народ наш став іншим. Такі номери вже не пройдуть".

15 червня 2009-го, про таємні домовленості Партії регіонів та Блоку Юлії Тимошенко щодо внесення змін до Конституції



"Парламентська форма правління надійніша. Надто великі ризики для країни, якщо велика влада буде в однієї людини".

5 травня 2008-го, про форму правління




"Найближчим часом ми не матимемо ефективної парламентської влади. Я прихильник сильної президентської влади".

15 грудня 2009-го, про форму правління




"Балотуватися в президенти не збираюся. Я дав згоду йти в уряд Тимошенко і зробити все, щоб авторитет цього уряду й особисто прем"єр-міністра був максимально високий".

20 березня 2009-го, про вибори президента-2010



Бізнес

"Це практично те саме. Але для мене простіша економіка, тому що в політиці потрібно ще володіти акторською майстерністю"

Про різницю між бізнесом і політикою



13 лютого 2003 року Сергій Тігіпко заявив про продаж контрольних пакетів акцій "ТАС-інвестбанку" і "ТАС-комерцбанку". Адже за законом, голова Нацбанку не може бути акціонером банківських структур. Однак після відходу з політики 2005-го, повернувся до роботи з ними. А в лютому 2007-го продав їх шведському Swedbank за $735 млн.

Відомо, що Тігіпко володіє кількома заводами в металургії та машинобудуванні. Зокрема, Кременчуцьким сталеливарним, Крюківським і Дніпродзержинським вагонобудівними заводами. Орендує 16 тис. га землі в Херсонській і Черкаській областях. Має кілька страхових, а також колекторську, лізингову та ще чотири компанії, що спеціалізуються на фінансовому посередництві.


"У найближчі два-три роки економіка розвиватиметься стабільно, а доходи українців зростатимуть. Відповідно, у такій ситуації я не надто б "перекривав кран" ринку валютних кредитів".

5 червня 2007-го, про свій прогноз розвитку української економіки у 2007-2010 роках


Про Тігіпка


"Сергій Тігіпко, працюючи в уряді, лобіював інтереси Суркіса та Медведчука в паливно-енергетичному комплексі. Він стримував наведення порядку на енергоринку. Документи щодо реформ у ПЕК постійно затримувалися, бо тодішній міністр економіки не хотів ставити свій підпис".

Юлія Тимошенко, 27 квітня 2001 року, про кандидатуру Тігіпка на посаду прем"єр-міністра



"Занадто пізній крок. Тігіпко поводиться як шкідливий кіт. Він привів банківську систему до таких випробувань, бо п"ять місяців не ходив на роботу - коли очолював штаб Януковича. На Сергієві лежить відповідальність за ігнорування національних інтересів. Вона ходитиме за ним по п"ятах".

Віктор Ющенко, 29 листопада 2004 року, про звільнення Тігіпка за власним бажанням із посади голови Нацбанку



"Моя команда очистилася від боягузів і випадкових людей. І слава Богові"

Віктор Янукович, 6 грудня 2004 року, про звільнення Тігіпка з посади голови виборчого штабу після другого туру виборів президента



"Ви не знаєте його амбіцій, навіть не уявляєте"

Юлія Тимошенко, за півроку до того, як Сергій Тігіпко висунувся у президенти


Що робив під час помаранчевої революції


Сергій Тігіпко був головним речником влади - як кандидата у президенти Віктора Януковича, так і діючого голови держави Леоніда Кучми.


Керівник штабу Януковича Сергій Тігіпко припускає можливість перемоги Ющенка й готовий іти в опозицію.

Неділя, 21 листопада

Тігіпко пропонує опозиції сісти за стіл переговорів і домовитися про політреформу. Заявляє, що "розгубленості в діях влади нема", а "силове міністерство діє". У разі успішних переговорів, закликає "дати гарантії одній і іншій стороні, що ніколи не буде переслідувань".

Середа, 24 листопада

П"ять пропозицій для переговорів з Ющенком, які Тігіпко оголосив у прямому ефірі на каналі "Інтер":

1. Провести політичну реформу, що зменшить повноваження президента, а право формувати уряд отримає парламент.

2. Ухвалити закон про опозицію. Це дозволить захистити людей, які матимуть сміливість виступити проти влади.

3. Ухвалити закон про засоби масової інформації, що зобов"яже журналістів подавати альтернативні точки зору в репортажах.

4. Ухвалити рішення щодо зовнішньополітичного курсу країни.

5. Надати амністію всім учасникам подій.

Сергій Тігіпко наполягає на тому, що процедура інавгурації нового президента повинна відбутися якнайшвидше:

- У нас є новий президент - Віктор Федорович Янукович. Сьогодні ми повинні говорити про ті кроки, якими можемо зняти напругу в країні. Але при президенті Вікторі Януковичі.

Четвер, 25 листопада

Президент Леонід Кучма вважає, що вибори закінчилися, а ситуація в банківському секторі така погана, що вимагає повернення на роботу Сергія Тігіпка.

- Я хочу наголосити, що відпустка голови Національного банку України сьогоднішнім днем повинна завершитися, бо виборча кампанія завершилася. І я прошу вас із завтрашнього дня приступити до обов"язків голови НБУ, - оголошує Кучма на засіданні РНБО, звертаючись до Тігіпка, який пішов у відпустку на початку виборчої компанії для того, щоб очолити штаб Януковича.

Неділя, 28 листопада

Сергій Тігіпко подає у відставку з посади голови Національного банку України на спеціально скликаній прес-конференції в Києві. Каже, що вирішив присвятити себе політиці. Одночасно він іде з посади голови виборчого штабу Януковича.

- Я не робив нічого такого, що йшло б у розріз із моїми принципами. Але мені соромно за те, що ми своєю кампанією розділили країну. Розділили достатньо серйозно, - каже Тігіпко. Винними у цьому він називає обидві сторони передвиборних перегонів.

Понеділок, 29 листопада

Колишній голова Нацбанку Сергій Тігіпко не виключає, що може взяти участь у виборах президента, якщо, замість переголосування другого туру, буде призначено нові вибори.

Він готовий іти на вибори "навіть якщо доведеться конкурувати з Януковичем". На запитання, як вони розійшлися, Тігіпко каже: "Сліз не було, сто грам не пили".

Понеділок, 29 листопада

Сергій Тігіпко скликає прес-конференцію, але на ній лише зачитує свою заяву - журналістам не дозволяють ставити запитання.

Він пропонує провести повторні вибори президента України. Мовляв, це стане компромісним виходом із політичної кризи. Також пропонує заборонити участь у нових виборах прем"єр-міністрові України, або виконувачу його обов"язків. Діючий голова уряду - Віктор Янукович.

Тігіпко наполягає на необхідності політичної реформи.

Середа, 1 грудня

Після цього він зникає. Ніхто із соратників не знає, де Тігіпко. На телефонні дзвінки   не відповідає. Через декілька місяців з"являється в Києві й займається винятково бізнесом.

Його партію "Трудова Україна" очолює колишній "регіонал" Валерій Коновалюк. Контактів із пресою Тігіпко уникає. Перше інтерв"ю з часів помаранчевої революції дає в середині 2007-го. Про своє зникнення каже:

- Я весь цей час був в Україні. У мене було лише 10 днів відпочинку на лижах після виходу у відставку. Я чув, що "Тігіпка нібито з вікна викинули"... Після таких чуток дзвонив мамі й говорив, що все гаразд, щоб не нервувала.


Вони вплинули на Тігіпка

Наталія Тігіпко

21-річний Сергій Тігіпко 1981-го побрався зі старшою на два роки Наталією. Поселилися в її матері.

Корінна жителька Дніпропетровська, Наталія вчилася у школі N23. Там навчалися майбутні олігархи Віктор Пінчук, Едуард Шифрін, Євген Червоненко та син Володимира Щербицького - Валерій.

9 травня 1984-го народилася донька Анна. Наталія стала співзасновницею більшості чоловікових підприємств. А фінансову групу назвали на ініціалами доньки - ТАС.

- Свою зустріч із Наташею я вважаю найбільшою удачею в житті, - сказав 2002-го Тігіпко.

2005- го він пішов від неї, а торік розлучення оформили офіційно.

Наталія збирає колекцію петриківського розпису, займається кінним спортом, тенісом і фітнесом, грає на фортепіано. Має власну медичну клініку.

- Своє життя нікому не можна присвячувати, навіть дітям. Бо спочатку ти, яка принесла себе в жертву, перестаєш бути їм цікавою, а потім ця самопожертва їх просто псує, - каже Наталія Тігіпко.


Леонід Кучма

2003-го президент Леонід Кучма розглядав Сергія Тігіпка як можливого свого наступника.

- Розмова про це йшла серйозна, але були певні умови, які я ніколи не міг би виконати й на які не пішов, - розповідає Тігіпко. - Але якби Леонід Данилович цього хотів - влада була в нього, - він би це зробив.

Тігіпко працював із Кучмою у Дніпропетровську. У серпні 1989-го він став першим секретарем обласного комітету комсомолу. Кучма саме очолював Південний машинобудівний завод. Щойно його обрали президентом України, зробив Тігіпка своїм радником. Тоді той керував "Приватбанком". У 1995-96 роках в економічному департаменті цього банку працювала Олена Франчук, донька Кучми.

Згодом Тігіпко став віце-прем"єром, а потім очолював Національний банк.

Віктор ПІНЧУК

2003-го зять президента Віктор Пінчук найбільше відстоював призначення Тігіпка наступником Кучми.


Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ

Сергій Тігіпко належав до числа співвласників "Приватбанку" разом із дніпропетровським бізнесменом Ігорем Коломойським. Останній нині є одним із трьох найбагатших українців.

Вони досі товаришують сім"ями. Тігіпко з дружиною приїздять у гості до Женеви, де живе родина Коломойського.

1996-го керівник "Приватбанку" Тігіпко, Коломойський і ще кілька їхніх партнерів обідали в банківському офісі. Між іншим Тігіпко сказав, що за $3 млн купив 10% акцій Дніпродзержинського виробничого об"єднання "Азот". Усі перестали їсти.

- А що таке акції? - запитали партнери.

- Ну, акції підприємства, - відповів Тігіпко.

- Це ясно. Як вони виглядають?

- Ну, це рядок у комп"ютері. Написано 10 відсотків - "Приватбанк".

- І за це три мільйони?

Нині фінансова група "Приват" - один із найбільших власників акцій в Україні.

Павло ЛАЗАРЕНКО

Уперше з банківського бізнесу в політику Тігіпко прийшов 1997-го, й одразу став віце-прем"єром з економічних питань в уряді Павла Лазаренка.

Сергія Тігіпка зараховували до команди Лазаренка ще в Дніпропетровську. Згодом прем"єр утратив посаду й потрапив до в"язниці у США. У своєму інтерв"ю 2007 року сказав, що саме він дав Тігіпкові путівку у велику політику.

- Із Павлом Лазаренком були контакти, оскільки він іще радянський партійний працівник, а я був у комсомольських органах, - розповідає про ті часи  Тігіпко. - У бізнесі з ним я не працював, а в уряді пропрацював декілька місяців. Але тоді не Лазаренко вирішував, хто буде віце-прем"єром. Вирішував Кучма. І я знаю, хто це йому запропонував -  уже покійний Олександр Разумков, з яким ми були знайомі ще з комсомолу і який очолював групу консультантів при президентові.


Вікторія ЛОПАТЕЦЬКА

Із Вікторією Лопатецькою Тігіпко живуть із початку 2005-го.

Нині у 49-річного мультимільйонера і його 36-річної дружини троє дітей. Живуть у власному будинку за Києвом. Під час цьогорічної президентської кампанії Вікторія допомагала йому керувати виборчим штабом.



Біографія

Сергій Тігіпко народився 13 лютого 1960 року в селі Драгонешти Лазовського району Молдавської РСР. 1982-го закінчив Дніпропетровський металургійний інститут. За шість років став першим секретарем Дніпропетровського обкому комсомолу. Після розпуску Компартії півроку працював заступником голови правління банку "Дніпро". З 1992-го очолив "Приватбанк". 1997-го став віце-прем"єром. Іще за п"ять років - головою Нацбанку. Тут його першим заступником був Арсеній Яценюк. 2004 року Тігіпко очолив виборчий штаб кандидата у президенти Віктора Януковича. Після поразки повернувся з політики в бізнес. 16 червня 2009-го оголосив, що йде у президенти. Посів третє місце з результатом 13,06%


Рецепт успіху від Тігіпка:

1. Визнач мету. Одесити жартують: якщо не знаєш, що брати, береш, що залишилося.

2. Напружено працюй.

3. Займайся спортом. Інакше видихнешся. Я п"ять-шість разів на тиждень буваю у спортзалі. Плаваю, бігаю, піднімаю штангу. Коли потягаєш "залізо", розумієш: нерозв"язних завдань немає.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко: "Розійшлися з першою дружиною 50 на 50. Як наживали разом, так і розділили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути