четвер, 21 квітня 2022 06:47

Росіянки вдавали українок, щоб набрати безкоштовного одягу

Автор: reddit.com
  Люди запалюють свічки у пам'ять про загиблих мирних жителів Бучі біля посольства України у грузинській столиці Тбілісі 3 квітня
Люди запалюють свічки у пам'ять про загиблих мирних жителів Бучі біля посольства України у грузинській столиці Тбілісі 3 квітня

Після оприлюднення фотографій звірств окупантів у Бучі Сполучені Штати Америки й Велика Британія запровадили новий пакет санкцій. США заборонили інвестувати в Росію, заблокували операції Сбербанку і ввели обмеження проти доньок агресора Володимира Путіна. Британія зупинить імпорт вугілля й нафти до кінця року.

16 країн оголосили персонами нон ґрата 200 російських дипломатів. Із Німеччини вислали 40 працівників консульств і посольств агресора, із Франції – 30.

Від початку масштабної війни РФ проти України персонами нон ґрата оголошено понад 300 росіян

Террі ІВСТРЕЙ, 45 років, ілюстраторка, Ель-Пасо, США:

– Раз на тиждень їду в Тіхуану в Мексиці забрати кількох біженців з України. Ми з чоловіком прилаштовуємо жінок із дітьми.

У суботу одна попросила зарезервувати для неї місце в машині. Коли почала записувати її телефон і ім'я, вона витягла російський паспорт. Я була шокована. Сказала, що допомагаємо тільки українцям, бо саме росіяни принесли в їхній дім смерть і біду. Жінка почала кричати, що українцям і так усі допомагають, а росіяни страждають через упереджене ставлення й ненависть.

У церкві збираємо гроші для України. Спочатку думали допомагати на них влаштовуватися біженцям. Священник сказав, що тут на місці й так можемо впоратися. А гроші потрібніші там, де убивають невинних і ллється кров.

Каліб Ель-САХДАР, 51 рік, власник готелю, Шарм-ель-Шейх, Єгипет:

– Син сказав, що наступного сезону доведеться подумати, кого прийматимемо – українців чи росіян. І виграємо, якщо одразу заявимо, на кого чекаємо. Туристичний бізнес також мусить мати позицію.

У цих людей немає моралі й совісті

Запрошуватимемо українців. Знижок нам зробити не вдасться, але спробуємо щось покращити в сервісі.

Торік я замовив рушники на фабриці, де шиють білизну для дорогих готелів. Дуже пишався, бо таких якісних немає ні в кого. Купили спеціальні пральні засоби. На одному спробували повиводити плями. Вісім років до мене приїжджала родина з Таганрога. Ми були майже друзями. Дивлюся, а вони на дачі фотографуються після лазні в моїх рушниках. Поцупили їх зі столу покоївки.

Петер САЛЬКОВ, 29 років, електрик, Берлін, Німеччина:

– Дружина Еріка волонтерить у центрі для біженців. Сортує одяг і їжу. Ми прийняли незрячу українку на два тижні, але їй запропонували житло в іншому кінці Німеччини, також у родині незрячих.

Еріка поскаржилася, що два дні мусили перевіряти документи. Росіянки вдавали українок, щоб набрати безкоштовного одягу. Раніше бачив конфлікт в автобусі – контролер з'ясував це ж. Здається, в цих людей немає моралі й совісті.

На вихідних організували автопробіг на підтримку російського вторгнення в Україну. Було страшенно соромно, що Берлін асоціюватимуть із тим. Знайшли організатора. Він власник автосервісу. Обвалили рейтинг його сторінки. У відгуки накидали фотографій закатованих мирних жителів Бучі. Така низька оцінка в інтернеті – смерть для бізнесу. Вже вибачився й написав, що не знав про Бучу. Думаю, він усе знав, але не думав, що цей кривавий автопробіг матиме наслідки.

Нейла ДУРАК, 65 років, домогосподарка, Сараєво, Боснія і Герцеговина:

– Чоловік щодня починає день із новин про Україну. У суботу не міг оговтатися від фото з Бучі. Його брат загинув під час різанини в Сребрениці 1995-го. Тіло так і не змогли знайти. Три роки тому мав інфаркт. Уперше з того часу попросив склянку настоянки.

Дворічна донька сама бігла в укриття, коли чула стрілянину

Коли почалася війна, моїм дітям було 5 і 2 роки. Молодша донька сама бігла в укриття, коли чула стрілянину чи вибухи. Старша – за нею. Якщо мала падала, піднімала й заводила. Коли мене розпитували родичі з Греції, казала, що важко було лише перший рік, а тоді втягнулася.

Ми знаємо, що не всіх сербів покарано за те, що вони коїли. Мій чоловік Муса кілька разів мав проблеми через те, що сильно бив сербів. Це не допомагало. З роками стало легше, але ця рана відкрита.

Ігор ШЕКМАР, 61 рік, Мінськ, Білорусь:

– Сусідка говорила, що за її сином стежать. Відкрито підтримував Україну. Кажуть, має стосунок до підривання колій на залізниці. Сьогодні побачив Женю в новинах. КДБ розповідав про нього як про диверсанта. Розказували, як вистежували. Працівник хвалився, що прострілили колінні чашечки. Важко повірити, що це відбувається 2022-го. Я хотів поговорити з його матір'ю, але вона не відчиняє нікому дверей.

Сестра живе біля кордону з Україною. Багатші росіяни відправляють додому намародерене. Солдати продають за безцінь, щоб купити алкоголь і поїсти. Її колега розповідала, що принесли нову техніку, хороший одяг. Вона собі взяла пилосос і праску. Питала, чи не з-під Чорнобиля, то казали, що київське.

Аманда САТТОР, 36 років, експертка з репутаційної безпеки, Нью-Йорк, США:

– Власники ресторану Samovar попросили зробити щось із негативними відгуками й відстежити, хто їм пише. Власниця Влада казала, що підтримують Україну. Її чоловік – з Одеси. Через назву всі спри­ймають їх як росіян. Люди писали з усього світу. Не знаю, що з цим можна зробити. Але після нападу на Україну, фотографій мирних містечок із закатованими людьми раджу максимально дистанціюватися від усього, що має стосунок до Росії. Якщо ви наголошуєте, що кулінарія поза кордонами, то чому ресторан має підкреслено російську назву? Якщо не можете від цього відмовитися, доведеться платити грішми.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «Росіянки вдавали українок, щоб набрати безкоштовного одягу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі