пʼятниця, 12 лютого 2010 16:43

Російські актори не вийшли на другу половину вистави

"Мы из местечкового театра, подайте, кто сколько может бедным артистам". Такими словами російські актори почали виставу "Здрастуйте, я ваша теща" у Кримському українському музичному театрі 28 січня.

Подивитися її прийшли понад 600 глядачів. За квитки віддали від 50 до 250 грн. У ролях Анна Терехова - дочка Маргарити Терехової, зірка серіалів Марина Могилевська й народний артист Росії Володимир Долинський, якого пам"ятають за роллю пастора у фільмі "Той самий Мюнхаузен".

Цього разу він - актор-невдаха. Знайома просить його зіграти роль її матері. Та сидить у в"язниці, а жінка не хоче, щоб її наречений-комерсант, який вимагає знайомства з майбутньою тещею, довідався про це.

В антракті перед другим відділенням на сцену виходить Долинський. Каже, що далі артисти не гратимуть, оскільки їм нічого не заплатили. Публіка сміється. У кінці своєї промови Долинський говорить: "Ми до вас іще приїдемо!"

- Думали, що це, як і на початку, був жарт - мовляв, подайте бідним артистам, - ділився після вистави Юрій, один із глядачів.

Завіса опускається. На глядацькі прохання продовжити актори не реагують.

- Вони отримали 75 відсотків суми. Але поставили умову: якщо в антракті не отримають решти, не гратимуть, - каже Євген Максименко, організатор кримських гастролей москвичів. - Криза, а вони деруть шалені гроші! За вихід в антрепризі, наприклад, Володимир Долинський отримує 35 тисяч рублів (більш як тисяча доларів. - "Країна"). Для порівняння: актор театру Ленком за місяць отримує 18 тисяч - за ці гроші народний артист Росії має відіграти 15-20 вистав. Певна річ, що про мистецтво тут уже нема мови.

Вони отримали 75 відсотків суми. Але поставили умову: якщо в антракті не отримають решти, не гратимуть

- Я з 15-річного досвіду знаю: якщо артисти ніяких грошей не отримали, на сцену взагалі не вийдуть, - каже Ольга Брін, розповсюджувачка квитків. - Тим більше я бачила, як Максименко перед початком вистави давав гроші їхньому режисеру. А наш Максименко порядний. Бувало, заборгує, але завжди віддає.

Сам організатор припускає, що неприємностей можна було уникнути, якби разом з акторами на гастролі поїхала їхній продюсер Ніна Литвинова. Та ж каже, що більше з українським прокатником справ не матиме:

- Ми підписали договір, але за сімферопольську виставу, як і за попередню, у Керчі , отримали тільки половину суми.

- Я весь час ходжу в театр, але такого ще не було, - каже глядачка Ольга Ізмайлова. - На виставі була з мамою, за квитки по 50 гривень заплатили. Ми були збентежені, але розсудили, що принаймні на цю суму й подивилися.



Зірвані виступи

В Україні не пам"ятають випадків, коли актори припиняли вистави через невиплату гонорарів. Однак такі випадки не поодинокі в музичному світі


"Тартак"

Торік у квітні в Луганську мав виступити гурт "Тартак". Без огляду на те, що місто було заклеєне афішами, за два дні до концерту організатори відмовилися приймати музикантів. Виправдали це так: луганці не хочуть іти на їхній виступ - за три тижні продали 25 квитків і виручили 1700 грн. Сашко Положинський, лідер "Тартака", не повірив і назвав зрив концерту "спланованою провокацією".

Фестиваль "Свірж"

Етнофестиваль "Свірж-2009", який мав відбутися на Львівщині із 31 липня до 2 серпня, зірвався через організаторів. Ті не розплатилися з музикантами, робітниками, які встановлювали сцени, та компанією, яка постачала біотуалети. 1 серпня головну сцену демонтували. Надвечір координатор фестивалю Арміне Габріелян пояснила, що захід не окупився: розраховували на 30 тисяч слухачів, а приїхало в декілька разів менше. Незважаючи на це, на "Свіржі" відіграли Ніно Катамадзе, Zdob si Zdub, Енвер Ізмайлов та Mad Heads XL. Цезарія Евора та росіянка Пелагея поїхали з України, так і не виступивши.


"Бумбокс"

У липні 2009-го гурт "Бумбокс" відмовився виступити в ялтинському кіноконцертному залі "Ювілейний". Музиканти заявили про це перед самим концертом. Пояснили, що їх не влаштували технічні умови. А от організатори витлумачили відмову тим, що "Бумбоксу" не змогли виплатити гонорар, на який вони розраховували - мовляв, продали мало квитків.


Зараз ви читаєте новину «Російські актори не вийшли на другу половину вистави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі