четвер, 09 грудня 2010 13:29

"Зрадником мене можуть називати тільки дебіли"

 

Сергій ЮРАН, 41 рік, був лідером нападу київського "Динамо" початку 1990-х. 1991-го він перейшов до португальської "Бенфіки", де став одним із найкращих форвардів Європи. Придбати його хотіла "Барселона", але трансфер здійснити не вдалося. Уродженець Луганська - він прийняв рішення виступати за російську збірну, тому в Україні його назвали зрадником.

Тренером Юран працював у російських "Хімках" та казахстанському "Локомотиві". Нині - безробітний, готовий розглядати будь-які запрошення, зокрема з України

 

Росія здобула право на проведення Кубка світу-2018. Як ви відреагували на цю новину?

- Дуже позитивно. Таке буває раз у 2018 років. Росія збудує стадіони - це контролює Володимир Путін, тому сумнівів немає. Інша річ, чи буде готова російська збірна гідно виступити на домашньому турнірі. Нинішнє покоління, яке грало в півфіналі Євро-2008, уже не зможе допомогти на Кубку світу-2018, а талановитої молоді обмаль. Дістануться чвертьфіналу, як Україна 2006-го, і то буде добре.

Кажуть, що чемпіонат Європи сильніший турнір за Кубок світу - там рівніший склад учасників.

- Не думаю так. Обидва турніри сильні за добором команд.

Ви живете в Москві. Вдається дивитися поєдинки збірної України?

- Останнє, що бачив - Україна-Греція. Плей-офф за право виходу на Кубок світу-2010. Був упевнений, що Україна переможе. Думаю, програли через порожні трибуни в Донецьку. Відповідно, господарям не вистачило драйву, адреналіну. Не можна було робити високі ціни на квитки. Я взагалі на такі матчі безкоштовно глядачів на стадіон запускав би.

Українці гратимуть на Євро-2012, але з тренером невизначеність і досі. Чи може це вплинути на підсумковий результат?

- Це негатив. Україні потрібен кваліфікований тренер. Калитвинцев навряд чи готовий до посади головного, йому бракує досвіду матчів високого рівня. Марчело Ліппі - прекрасний варіант: чудово знає свою справу і має величезний авторитет у футболістів. А Калитвинцев та Шевченко можуть бути його помічниками.

Ліппі - прекрасний варіант. А Калитвинцев та Шевченко можуть бути його помічниками

Андрій збирається взяти участь у Євро-2012 як гравець.

- Я дуже поважаю Шевченка і все, чого він досяг у футболі. Проте вважаю, що треба йти вчасно і красиво. Інакше - тебе вболівальник засвище прямо на полі, не зважаючи на колишні заслуги. Андрій - уже не той. Йому треба завершувати кар'єру гравця.

Київське "Динамо" вважаєте рідною командою?

- Звичайно. Клуб дав мені все. Без "Динамо" не було б футболіста Юрана.

У чому причина кризи в грі "Динамо"?

- Помилилися із запрошенням Валерія Газзаєва. У мене приятельські стосунки з ним, але втямити не можу: навіщо розвалювати команду, і як можна було примудритися встигнути це зробити за рік? Думаю, відновлення забере не менше ніж два сезони.

Друге: скільки футболістів із молодіжного складу "Динамо" поповнили лави основної команди? Обмаль. Чому дублери "Динамо-2" пасуть задніх у своїх турнірах? Треба суворо спитати з тренерів, які відповідають за це. Вони гроші отримують, а не заробляють.

Який клуб сильніший у Східній Європі - "Шахтар" чи "Зеніт"?

- Обидві команди показують дуже симпатичний футбол. Гравці думають на полі. У очній зустрічі все вирішать якісь деталі. Можливо, невелика перевага у "Зеніта", там клас гравців трохи вищий. Розігруючого півзахисника класу Данні чи опорника рівня Широкова донеччани не мають.

Пишуть, що ви можете працевлаштуватися в Україні.

- Улітку міг очолити луганську "Зорю". Але конкретної пропозиції не надійшло. Так само і з донецьким "Металургом". Я готовий працювати в Україні - місцевий чемпіонат дуже виріс останнім часом і мені було б цікаво. Головне - щоб поставили конкретне завдання. Навіть -  втриматися у прем'єр-лізі. Єдине, що не для мене - вовтузитися із середняком без мети.

У чемпіонаті Росії-2010 були матчі, що викликали сумнів у їх чесності.

- Можливо, але стверджувати точно не можу нічого - участі не брав.

Уявіть ситуацію. Ви підписуєте контракт із клубом, а керівництво каже: такій-то команді наступного сезону треба віддати матч за старі борги.

- Треба думати. Не в моїх правилах грати договірні матчі, ніколи такого не робив, але всяке буває. Я ретельно вивчив би ситуацію, у якій перебував клуб, і чому він на це пішов.

За кого вболіватимете у можливому матчі Україна - Росія?

- Усе-таки за Україну. Тут я народився і став футболістом.

Навідуєтеся до Луганську, гостюєте у батьків. Не чуєте у спину слова "зрадник батьківщини"?

- Не чую. Справжні вболівальники знають, чому я став грати за Росію. Ніхто за Україну мені виступати не пропонував, по-перше. По-друге, хотів зіграти на Кубку світу-1994, а Україну не допустили навіть до відбірного турніру. Зрадником мене можуть називати тільки дебіли.

Зараз ви читаєте новину «"Зрадником мене можуть називати тільки дебіли"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі