четвер, 03 лютого 2011 14:12

"Сусідка заплатить 500 доларів за те, що вбила отруйну змію"

 

Жителі евакуйованого Брисбена, найбільш затопленого міста Австралії, з 14 січня почали повертатися додому. Місяць не вщухали зливи у південно-східній частині континенту. 25 людей загинули, 53 зникли безвісти. Востаннє подібну повінь у країні фіксували 1974 року. Від стихії постраждав один із найбільш заселених та економічно розвинених регіонів Австралії – штат Квінсленд. Вода пошкодила більше половини врожаю соняшника та бавовни. Затоплена територія за розмірами дорівнює сукупній площі Німеччини та Франції.

Тепер людям загрожує пошесть отруйних змій, павуків і крокодилів. Тварини втікають із затоплених схованок і перебираються ближче до населених пунктів. Мешканець міста Іпсвіч, за 40 км від Брисбена, бачив акулу, яка пропливала затопленою вулицею повз торгівельний центр. Австралійцям на допомогу прибули новозеландські рятувальники.

Іван ТЕЙЛОР, 29 років, лікар,  Брисбен:

- Родина до останнього не хотіла залишати будинок. Думали, що нас не зачепить. Але вода його не оминула. За три дні після повені повернулися і побачили, що в нас украли всю техніку. Зник холодильник, морозильна камера, посудомийка, мікрохвильовка, домашній кінотеатр. Навіть газонокосарку потягнули. Вкрали також 200-літровий акваріум, а 23 рибок із нього - вилили. Одна здохла.

Ми виїжджали, коли все це було залито. У поліції сказали, що обікрали десь півтори сотні будинків і квартир. Виносили тільки техніку. Продаватимуть її іммігрантам, за безцінь, в інших містах. У нас у сейфі залишилися коштовності, їх не знайшли.

Санта ГРЕЙС, 34 роки, вчителька молодших класів,  Брисбен:

- Нашу вулицю евакуювали однією з перших. Більшість сусідів поїхали до друзів і родичів у Сідней. Ми з мамою боялися так далеко везти бабусю. Нас і ще 50 людей розселили у старій лікарні, за 40 кілометрів від міста. Дали ковдри, білизну, предмети гігієни. Везли вантажівкою, кілька сумок впали у воду. Тому не мали одягу, туалетного паперу. Вразило, що за 20 хвилин волонтери принесли новий одяг, запакований. Навіть халат для бабусі знайшли. Маленьким дітям роздали іграшки.

Уперше нас нагодували ввечері. Здивувало, що не передбачили меню для вегетаріанців. А їх було більше десятка

Уперше нас нагодували ввечері. Здивувало, що не передбачили меню для вегетаріанців. А їх було більше десятка. На вечерю був бульйон, м'ясне рагу і салат з курятиною. На сніданок - яєчня з беконом. На обід подали макарони зі шніцелем і овочевий салат, дуже пересолений. На кухні пояснили, що кілька ферм підтопило. Овочі не врятували, а м'яса є достатньо. Вегетаріанці два дні їли тільки яблука і виноград, які хтось привіз із собою. У супермаркетах штату розкуповують гнилі овочі та фрукти місцевого виробництва. Бо імпортні коштують дуже дорого.

У будинку зможемо жити лише після ремонту. На компенсацію не розраховуємо, все покриє страховка. Вона дорога, тому будинки страхували одиниці. Ми боялися, що бабуся одного дня спалить дім, тому вбезпечилися. Поки поживемо у сестри під Брисбеном.

 

Джек ГОРОВІЦ, 46 років, водій автобуса,  Брисбен:

- Соціальні працівники пояснили: моя сім'я не може розраховувати на великі виплати. Бо дім затопило не повністю. Я показував їм здутий паркет, шпалери, які повністю відпали. У нас розлізлася гіпсова стіна між вітальнею і кухнею. Добре, хоч стеля не впала. Стіни розмокли так, що двері й вікна не закриваються. Суми, яку отримаємо, вистачить тільки на косметичний ремонт. Нову стіну звести не зможемо, нормально просушити будинок - теж. У кількох кімнатах вже з'явилася цвіль. Спробую взяти кредит на ремонт. Роботи поки не маю, бо автопарк залило. Уся електроніка в автобусі відмовила. Сидітиму без зарплати, поки відремонтують транспорт.

Наші сусіди два роки тому приїхали з Нової Зеландії. Продали там усе майно, бо в Австралії їм пообіцяли дешеве житло й роботу. Тепер уряд повідомив: тим, хто живе в країні менше 10 років, виплатять лише по тисячі австралійських доларів (8 тис. грн. - "Країна"). Пояснюють це тим, що вони мешкають у державних будинках.

Хелен КІДМАН, 58 років,  Іспвіч:

- Люди після потопу стали набагато зліші. Наших сусідів майже не затопило, ми попросили допомогти висушити речі й узяти до себе дітей, аби переночували. Та вони відмовили. Багато хто доносить соціальним службам, що сусідам призначили надто високу компенсацію. Під час евакуації всі допомагали одне одному. А зараз від розпачу з'явилася якась ненависть.

Мій син, лікар-пульмонолог, розповідає, що звертаються багато людей із хворобами легень. Більшість від цього не застрахувалися. Якщо будинки не просушити, то всі матимуть серйозні проблеми зі здоров'ям.

Гіффорд КЛЕЙМ, 41 рік, тренер з гімнастики, Брисбен:

- Для влади стало несподіванкою, що з водою припливли тисячі небезпечних тварин. Можна було передбачити, що з пустельних районів у місто можуть потрапити змії та павуки. Напевно, сподівалися, що вони потонуть. Рятувальники не хотіли заходити в наш будинок через змію. У сусідів їх було дві. Ми 40 хвилин чекали спеціальну бригаду, котра їх зловила і винесла. У цієї бригади на черзі були ще 17 викликів. Потім людей попросили взувати гумові чоботи і так ходити по дому. У газеті навіть надрукували інструкцію, як знешкодити змію й павука. Дружина сама винесла з будинку отруйну змію і трьох павуків. Якщо їх убити, доведеться платити великий штраф. Сусідці виписали квитанцію на 500 доларів за те, що вбила отруйну змію.

5 000 000 000

австралійських доларів втратила країна через повінь

7 600 000

км кв займає Австралія. На цій території поміститься 13 Україн

$38 000

становить ВВП Австралії з розрахунку на одного громадянина. У США цей показник - $47 тис., в Україні - $6,6 тис.

Зараз ви читаєте новину «"Сусідка заплатить 500 доларів за те, що вбила отруйну змію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі