четвер, 23 вересня 2010 12:52

"Спочатку треба поставити гру в обороні, потім півзахист, тоді напад"

 

Дві останні товариські зустрічі футбольна збірна України провела під керівництвом нового головного тренера - Юрія Калитвинцева. Наші зіграли внічию з Польщею 1:1 та перемогли національну команду Чилі 2:1. Після цих поєдинків Юрій Миколайович узяв паузу в спілкуванні з пресою. Пояснив, що йому потрібно осмислити матчі. Але через 10 днів після гри з Чилі, як пообіцяв, відповів на запитання нашого кореспондента

Якість гри українців після матчу з Польщею розкритикували журналісти й уболівальники. Як ви це сприйняли?

- Нормально. Заслужена критика. Така гра в обороні неприпустима.

За командні дії несе відповідальність тренер, але вам дорікали мало. Це здивувало?

- Справді, винен. Усе-таки не перший день у збірній, почав працювати ще в лютому помічником Мирона Маркевича. Але суворо засуджувати не стали, і я ціную такі настрої уболівальників.

Президент Федерації футболу Григорій Суркіс порівняв вас із Хосепом Гвардіолою, головним тренером "Барселони".

- Байдужий до таких порівнянь. У кожного свій шлях, тому не беру до уваги аналогії.

У матчі з Польщею ви задіяли центральних оборонців Тараса Михалика та Євгена Хачеріді. Обидва представляють київське "Динамо" - клуб, який сьогодні демонструє посередні результати. Це впливає на гру збірної?

- Сподіваюся, "Динамо" виправить ситуацію. Не знаю теперішнього психологічного стану киян. Розмовляти про це можна буде після наступного збору національної команди.

Із чого почали роботу в збірній?

- Від малого - до великого. Спочатку треба поставити гру в обороні, потім півзахист, тоді напад. Усе це напрацьовуватиметься з часом.

Маркевич використовував Олега Гусєва як правого оборонця, а ви ставите його в півзахист. Були непорозуміння з Мироном Богдановичем стосовно цього футболіста?

- Жодних. На той момент ми хотіли перевірити Олега в обороні. Він показав, що там можна на нього розраховувати. Я пересунув Гусєва ближче до нападу, бо його прилучення до атак із глибини не настільки продуктивні.

Новачок збірної Олег Краснопьоров використав свій шанс?

- Він залишається в серед кандидатів до збірної. Дивитимемося його наступні матчі за команду.

Алієв має величезний потенціал, якось сказали ви. На рівні кого за здібностями може грати Олександр - Снейдера, Хаві, Пірло, Лемпарда?

- Це гравці світової величини. В Алієва задатки саме такі. Але це ще нічого не означає - їх треба розкрити. Не кожному це вдається. Думаю, Юрій Сьомін, клубний наставник футболіста, і наш тренерський штаб зроблять усе, щоб допомогти йому в цьому.

Калитвинцев-футболіст прекрасно виконував штрафні. Алієву вони також удаються. Ділитеся секретом пробиття "стандартів"?

- Олександр сам із ким хочеш може поділитися.

Бачили очі Тимощука після матчу "Баварія" - "Рома"? Повна пригніченість. Анатолій відчуває в собі сили грати на цьому рівні, а на поле його не випускають

Від нього чекають класних дій як диспетчера й можуть заплющити очі на недосконалу гру у відборі. Під диспетчера треба певна схема - 1-4-2-3-1, скажімо. 1-4-4-2 не гратимеш, бо за неї тримати розігруючого - це розкіш. Це довів "Ювентус", позбавившись від Дієго та Джовінко.

- Чистий диспетчер - не той рівень, який нас цікавить. Тому Алієву треба навчитися відбирати м"ячі й перекривати зони під час розвитку атак суперника. У схеми заглиблюватися не буду: 1-4-4-2 може перетворюватися на 1-4-5-1, коли один із футболістів опускатиметься глибше. Суть не в схемі, а в тому, що той чи інший спортсмен може робити на полі, коли його команда обороняється чи атакує.

Матч із Чилі визнали кращим, ніж із Польщею. Він був таким у всіх компонентах гри?

- Із поляками виглядали гірше нікуди. З Чилі були агресивними в атаці, але погано контролювали м"яч. Зате оборона діяла без грубих промахів.

Сильно відіграли пара форвардів Шевченко - Девіч. Ви знайшли оптимальний варіант в атаці?

- Задоволений обома, Андрій і Марко доповнювали один одного. Але, на мою думку, у цій ланці маємо кадрові резерви.

Ваша першочергова вимога до нападаючих?

- Забити м"яч.

Шевченкові незабаром виповниться 34. Це вас турбує?

- Мене - ні. Можливо, Андрія. Він сам краще відчуває та оцінює свій стан.

Проблема Тимощука - у відсутності ігрової практики в команді чи в тому, що він не молодшає?

- Тільки перший чинник. Це дуже велика проблема - для нього та збірної. Анатолій це розуміє. Ви бачили його очі після матчу "Баварія" - "Рома"? Повна пригніченість. Він відчуває в собі сили грати на цьому рівні, а на поле його не випускають.

Чи можете вплинути на ситуацію, делікатно поспілкувавшись із тренером "Баварії" Луї ван Гаалом?

- Ні.

Товариську зустріч проти Чилі збірна України проводила в Києві. 16-тисячний стадіон імені Валерія Лобановського не був заповнений. Футболісти на це скаржилися. Але 8 жовтня Канаду знову прийматимемо в столиці.

- Канадці хочуть грати в Києві, бо це - найзручніший транспортний вузол України.

Чилійці та голландці виставили проти нашої збірної резервний склад. Модель гри була незмінною, але того ж Сіма де Йонга не порівняєш із Веслі Снейдером.

- Кожен тренер має право привезти той склад, який вважає за потрібне. Крім того, упевнений, що ми обіграли би голландців, якби ті приїхали основним складом. Завдяки мотивації та повному стадіону.

Коли ви позбавитеся статусу "виконувач обов"язків"?

- Не знаю, і не переймаюся цим. На порядку денному - збір 4 жовтня. Усе інше мене не цікавить. Рішення прийматимуть уповноважені на це люди.

Ми можемо "вистрелити" на Євро-2012. Можливо навіть, як Греція шість років тому - виграти континентальну першість. Але Греція відчутно здала позиції після того. Як уникнути цього?

- Зберегти команду зразка Євро-2012, точково вводити молодих футболістів. Багато залежатиме від комплектації клубних команд.

Зараз ви читаєте новину «"Спочатку треба поставити гру в обороні, потім півзахист, тоді напад"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі