четвер, 20 січня 2011 12:43

"Дружина президента купувала коштовності в найкращих ювелірів світу"

14 січня президент Тунісу 74-річний Зін ель-Абідін Бен Алі разом із сім'єю втік із країни. Виїхав до Саудівської Аравії, а доньок відправив у Францію. Бен Алі керував країною 23 роки.

Місяць у Тунісі тривали антипрезидентські демонстрації, які опозиція назвала "жасминовою революцією". Вони розпочалися із самогубств кількох дрібних підприємців. 26-річний продавець городини Боузід Мохаммед Буазізі підпалив себе біля ратуші міста Сіді. Він протестував проти заборони торгувати на вулиці без ліцензії. За три дні Буазізі помер. Тоді ще кілька молодих людей спалили себе.

Тиждень тому мітинг переріс у бійки з поліцією і військо перейшло на бік демонстрантів. У перестрілках загинули понад 50 людей. У країні оголосили надзвичайний стан. Продуктові магазини працюють із перебоями, товари майже не завозять.

У понеділок призначили новий уряд. У його складі є лідери опозиції Ахмед Ібрахім та Мустафа бен Джафар. За два місяці відбудуться дострокові вибори глави держави. На цей час його обов'язки виконує спікер парламенту Фуед Мебаза.

Першу леді називали імператрицею. Мітингувальники скандували: "Полісмени, схаменіться: вами керує перукарка!"

Туніс перестав бути французькою колонією 1956 року. Першим президентом став Хабіб Бургиба. Він скасував полігамію та запровадив обов'язкову безкоштовну освіту для жінок. За конституцією Тунісу, президент повинен бути мусульманином. Але Хабіб не дотримувався ісламістських поглядів. Певний час впроваджував соціалістичні принципи до економіки. 85-річним пішов із посади за станом здоров'я.

7 листопада 1987-го главою держави обрали Зін ель-Абідін Бен Алі. Він продовжив антиісламістський курс попередника, його підтримувала Європа. 2004 року Бен Алі змінив конституцію і скасував обмеження на кількість термінів президентства. На останніх виборах позаторік із-поміж трьох кандидатів він отримав 89,6% голосів.

Виникненню антиурядових заколотів сприяла переписка дипломатів США, оприлюднена сайтом WikiLeaks. У ній ішлося про корумпованість туніських урядовців. В одному з листів описувалось розкішне життя зятя президента, бізнесмена Сапер аль-Матрі. Він замовляв літаком делікатеси із французького курорта Сан-Тропе. Тримав тигра Пашу на віллі, розташованій на узбережжі Середземного моря. Добірну яловичину тигрові теж доправляли літаком.

Рятуючись від "жасминової революції", доньки президента 24-річна Несрін і Сирін, 20 років, утекли до Парижа. Зупинилися в готелі "Діснейленду", де ночівля коштує $500. Президент Франції Ніколя Саркозі заборонив в'їхати в країну екс-керівнику Тунісу та його дружині. Пригрозив, що всіх членів родини Бен Алі вишлють із країни.

Особливий гнів тунісців викликала перша леді 53-річна Лейла Трабелсі. Після одруження з Алі 1992-го колишня перукарка почала контролювати мережу супермаркетів та фірми, пов'язані з телекомунікаціями, автомобільною промисловістю. У народі її називали "імператрицею Тунісу". Мітингувальники скандували: "Полісмени, схаменіться: вами керує перукарка!".

Амір КТАРІ, комп'ютерний технік, місто Туніс:

- Дуже гордий із того, що нам вдалося повалити режим диктатора. Наш гнів накопичувався 30 років, тому революція спалахнула з таким розмахом. Демонстрації розпочалися у містечку Сіді, одному з найменш контрольованих владою. Ми не пробачимо фальсифікації на виборах та репресії колишньому лідеру Бен Алі. Але до революції нас змусили, перш за все, безчинства його дружини. Вона не лише розграбувала країну, а й фактично захопила всю владу. Частина військовиків досі на боці колишнього президента. Але їм уже не зупинити тунісців.

Лейла БЕЙГУР, 43 роки, домогосподарка, місто Туніс:

- Причина протестів - крах економіки. Більшість займається дрібним бізнесом. Це дозволяє вижити. Але отримати всі дозволи й ліцензії неможливо. Всі розуміли, що рано чи пізно їх чекає те саме, що й Буазізі. Він спалив себе, бо не зміг годувати родину. Якщо втратиш свою справу, хай і дрібну, то на роботу не влаштуєшся. Принцип у нас був такий: якщо хтось із родини президента будує супермаркет - то весь базар поблизу розганяють. У курортних зонах процвітав рекет.

Демонстрації тривали понад місяць. Але президент скомандував не реагувати на них. Відображати це якось у пресі забороняли. Заарештували кількох журналістів, які писали про мітинги в блогах. Люди виходили, кричали-кричали і розходилися. А у п'ятницю через провокацію сталася масова бійка. Кажуть, поліції тоді дозволили ліквідувати мітинг. Вона почала стріляти. Це розлютило людей. Офіційно повідомляють про 50 загиблих. Насправді їх значно більше. Центральною вулицею ішов багатотисячний натовп. Поліція стріляла чергами, люди падали, душили одне одного.

Калеб БЕНІНІ, 54 роки, викладач, місто Туніс:

- Весь капітал зосереджений в одній родині. Це рано чи пізно мало призвести до протестів. Дружина президента купувала дорогий одяг і коштовності в найкращих ювелірів світу. Донька розповідала іноземним журналам про свої поїздки й гардероби. У неї величезний маєток у столиці. Там є приватний зоопарк. Люди говорили, що тварин годують найкращими харчами. Якщо когось із працівників підозрювали в крадіжці, то одразу звільняли.

При цьому, в кожній родині тунісців є по безробітному. Люди бачили, як нахабно відмивали гроші. Щороку на освіту виділяли мільярди динарів, але університети були корумпованими. Першій леді з державного фонду діставалися дорогі землі, нібито під благодійні фонди. Вона ж перепродувала їх своїм братам чи просто роздаровувала. На території, де мала бути велика лікарня, зараз розважальний центр.

Халіль МЕБДА, 34 роки, продавщиця, місто Туніс:

- Вулицями ходять банди. Залазять у магазини і квартири, грабують їх, підпалюють. Ми з мамою боїмося вийти з будинку. Нам уже розбили вікна. Кажуть, президент на початку заворушень оголосив злочинцям амністію. Сусіди розповідають: безпорядки на вулицях спеціально влаштовує швагро президента, який керує поліцією. Аби в людей вселити розпач і страх перед анархією.

Магазини не працюють, ніхто не ходить на ринки. Люди не вірять, що Бен Алі здасться. Бояться нападу поліцейських спецпідрозділів. Телебачення теж вагається на чий бік перейти. На кількох каналах показують, що це ніби протестувальники мародерствують.

Поліція і частина військових зробили все, щоб родина президента втекла. Більше того, Лейла спокійно прийшла в банк і забрала 1,5 тонни золота. Усі вони відлетіли на приватних літаках. Працівники "Діснейленду" розповідали, що доньки Бен Алі обвішані коштовностями, за ними ввесь час ходять кілька охоронців. Якби родина залишилася в країні, тунісці їх повбивали б.

Мохаммед ТЕНІШІ, 38 років, перекладач із міста Монастір:

- Більше 20 років ми жили в державі з диктатором. Зникали люди, засоби масової інформації говорили лише те, що дозволяв Бен Алі. Їм сходили з рук навіть кримінальні злочини. Брати першої леді розстрілювали конкурентів, збивали машинами невинних. Поводилися, як рабовласники. Лейла могла чимось жбурнути в покоївку, якщо не сподобалося, як та повісила сукню. Могла дати ляпаса кухарю. Світова спільнота знала про це, але не реагувала.

 

Туніс розташований на півночі Африки. З півночі омивається Середземним морем, на сході сусідить із Лівією, на заході - з Алжиром. Площа - 164 тис. кв. км. У країні живуть 10 млн людей. Столиця - Туніс - розташована на північному сході держави. Третину території займають гори Атлас, решта - савани й пустелі. 98% жителів сповідують іслам.

10% світового експорту оливкової олії припадає на Туніс. Оливкові дерева ростуть по всій території. На півночі вирощують пшеницю та ячмінь, на сході - помідори та перець.

У країні 12 нафтових родовищ за день видобувають понад 97 тис. барелів нафти.

Більше 70% товарів Туніс експортує в країни Європейського Союзу.

 

$7 000 000 000 - У таку суму оцінив торік сайт Mediaarabe.info вартість нерухомого і рухомого майна усіх компаній і супермаркетів, що належать родині екс-президента Тунісу Бен Алі. У статті уточнили, що вартість майна, записаного на родичів першої леді, невідома.

6 000 000 туристів щороку відвідують Туніс

30% випускників університетів країни - безробітні

1500 динарів - 8300 грн. - середня зарплата в країні

Зараз ви читаєте новину «"Дружина президента купувала коштовності в найкращих ювелірів світу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі