Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2010 16:44

"Часто випадають гроші, бо гаманець під праву руку відкриваю лівою"
5

Крамниця "Мир левши" в Києві відкрилася навесні. Це єдиний магазин в Україні, в якому продають товари для ліворуких. Третій поверх торгово-розважального центру Dream Town. Усередині стіни обклеєні фотографіями політиків, кінозірок та спортсменів - усі шульги. По центру висить годинник, у якому цифри розміщені в зворотному напрямку.

- Це вам важко визначити годину, а до нас якось прийшла мама-правша із 8-річним сином-лівшею. Він глянув на циферблат і сказав: "Ой, дивись, мамо, вже 15 хвилин на десяту". Вона була шокована: "Ти ж не вмів рахувати години". А він їй: "Але ж тут усе просто",- розповідає продавець 24-річна Ксенія Бикова. Вона сама шульга.

На вітрині: ручки, олівці, портмоне, лінійки зі шкалою в зворотному напрямку, штопор із дерев'яною ручкою - спіраль обертається так, як зручно лівші, кухонні прибори, консервний ніж, наручний годинник, ніж для чищення овочів. Для перукарів - ножиці із прямими лезами та для філірування.

Лівою рукою Ксенія вирізає ножицями для ліворуких обведений круг. Пропонує мені те саме зробити правою. Мій круг більше нагадує рваний шматок паперу. Виправдовуюся, що ножиці тупі.

- Так само ми себе відчуваємо у світі правшів. Незручно відкривати двері, кидати жетон в метро, переключати передачі в машині. Постійно б'юся ліктями об стіну, бо умивальник так розміщений. Безліч разів різалася, відкриваючи консервні банки. У маршрутках часто випадали гроші, бо гаманець під праву руку я відкривала лівою, - каже продавщиця.

Найчастіше купують манікюрні ножиці та ручки.

- Звичайними ручками важко писати, бо закриваєш рукою те, що написано, і розтираєш чорнила. Тут за рахунок вигнутого держака відкривається кут огляду, навіть не треба дуже нахилятися, - Ксенія показує ручку для шульги.

Лівою рукою Ксенія вирізає ножицями для ліворуких обведений круг. Пропонує мені те саме зробити правою. Мій круг більше нагадує рваний шматок паперу. Виправдовуюся, що ножиці тупі

Замовляють гітари, мишки для комп'ютерів, клавіатури, ключки для гольфу, хокею, боксерські рукавиці.

Власниця крамниці - 34-річна Тетяна Полікарчук. У неї чоловік - лівша.

- Він прочитав у інтернеті, що в світі вже є речі для ліворуких, а в Україні нема. Надихнувся відкрити цей бізнес. Товари привозимо з Великої Британії та Німеччини.

З українських знаменитостей до магазина приходила співачка Аліна Гросу - у неї мама-лівша. Телеведуча Марія Єфросиніна накупила товарів для своєї першокласниці доньки-лівші. Бував баяніст-лівша Ігор Завадський.


ВІДВІДУВАЧІ МАГАЗИНА ДЛЯ ЛІВШІВ

Вікторія ЧИЧКАЛЕНКО, 42 роки:

- Шукаю оригінальний сувенір для 16-річної племінниці Наталі, вона лівша. В дитинстві брала пляшечку, іграшки лівою рукою. Ми не перевчали. Перша вчителька в школі також її не чіпала. Але в початкових класах дівчинка намучилась, коли доводилося щось вирізати. Зараз у школі в неї не звичайна парта, а стілець американського типу з правостороннім пюпітром. Тому Наталі доводиться сідати за вчительський стіл або писати на колінах.

Уперше придбала їй речі для лівші в Парижі: ручки, ножиці та іграшки, пристосовані під ліву руку. До 12 років племінниця грала в бейсбол, тому купила їй лівосторонню рукавицю. У команді була однією з найкращих. Усі очікують удару справа, а вона це робить зліва.

Племінниця володіє трьома мовами, грає на піаніно і скрипці. Було дуже складно вчитися, бо все розраховано на праворуких. Доводилося шукати вчителів-лівшів.

Удома нічого особливо не переробляли, лише підлаштували під ліву руку шторку в душі.

Киянка Юлія ГОНЧАРЕВСЬКА, 26 років:

- Чула, що ця особливість передається через два поління. Начебто мій прапрадідусь теж був лівшею.

Комплексів із цього приводу ніколи не було. У дитячому садку нас не перевчали, я спокійно писала лівою. Лише одного разу, коли мені було 5 років, трапилася неприємна історія. Прийшла комісія дивитися, чого нас навчили в садку. Якась жінка стояла наді мною й не давала малювати лівою. Я тоді пережила справжній шок - не могла зрозуміти, як це малювати правою. У результаті на папері вийшли якісь квадратні люди. Через це сказали, що в мене слабкий розвиток. Але мама почала розбиратися, і мені дозволили переробити все лівою. Досі так і не навчилася малювати правою.

Не можу розчісуватися правою рукою - тільки лівою. Один бік нормально укладаю

Почерк у мене теж не дуже гарний, пишу в смішній позі. Правша бачить, що пише. А лівші потрібно руку зігнути так, щоб і писати вправо, і видно було, що саме. Крім того, все вимащується пастою. У школі зошити завжди були дуже брудними.

Не можу розчісуватися правою рукою - тільки лівою. Один бік нормально укладаю, а для другого потрібно міняти руку, а вона рухається в інший бік.

Катерина ГРЕЩИШИН, 20 років:

- У лівшів дещо інакше сприйняття простору, часто доводиться виконувати зайві рухи. Коли мені було 15, подруга вчила плести всілякі намиста з бісеру. Намучилася зі мною страшно, бо ми одну й ту ж схему бачили по-різному.

Незручно підписувати квитанції в банках, бо там ручки прив'язані з правого боку. Годинник ношу на правій руці, щоб ремінець не терся. Коли пишу, також заважає. З кнопками, дверними ручками, пасками безпеки, рукостисканнями конфліктів не виникає. Моя права рука не може гарно писати, але решта виходить більш-менш нормально. Столові прибори тримаю в правій руці.

Ірина КРУЦ, 40 років:

- Усе роблю лівою рукою, у дитинстві перевчили лише писати правою. У гостях і ресторанах тримаю виделку в лівій руці. Фотоапаратом користуватися незручно - можу рукою об'єктив закрити або вимкнути, замість того щоб натиснути кнопку "пуск". Жетони в метро закидаю правою. Фарбуюсь обома руками. Весь час мучуся з ополоником - періодично розливаю суп.

Веду курси з вишивки стрічками. Буває незручно пояснювати. Забуваю, що правші все роблять інакше. Спочатку навіть не розуміла, чому ж у них нічого не виходить.

 


 

Відомі українці-шульги

Степан Бандера - керівник проводу ОУН

Петро Таланчук - перший міністр освіти незалежної України

Святослав Вакарчук - лідер групи "Океан Ельзи"

Ігор Завадський- акордеоніст

Олег Блохін - найкращий футболіст Європи 1975 року

Юрій Калитвинцев - тренер національної збірної з футболу

Ярослав Ракицький - футболіст клубу "Шахтар"

Олександр Гуров - чотириразовий чемпіон Європи з боксу у важкій вазі

Сергій Дзиндзирук - чемпіон Європи, чемпіон світу за версією WBO

Аліна Шатернікова - чемпіонка Європи з боксу за версією WIBF

Віталій Ципко - чемпіон Європи з боксу в суперсередній вазі

Інга Шиманська - чемпіонка України зі спортивної аеробіки в категорії "фанк"

Віктор Сидяк - фехтувальник, шабліст, чотириразовий олімпійський чемпіон

Микола Сядристий - мікромініатюрист, створив найменший у світі діючий електричний мотор - у 20 разів менший, ніж макове зерно.

Віталій Коротич - поет

Інна Цимбалюк - телеведуча

Олена Бондаренко - депутат Верховної Ради 6-го скликання, Партія регіонів

Дмитро Табачник - міністр освіти та науки

Мілла Йовович - американська кіноакторка, народилася в Києві

Сергій Прокоф'єв - радянський композитор, народився на Донеччині

Зараз ви читаєте новину «"Часто випадають гроші, бо гаманець під праву руку відкриваю лівою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути