четвер, 28 жовтня 2010 13:22

"Я не ставив би одразу завдання виграти Євро-2012. Для початку треба вийти з групи" - Олег Блохін

 

5 листопада колишньому головному тренеру збірної України Олегу Блохіну виповниться 58 років. Наприкінці 2008-го пішов із ФК "Москва" й з того часу тренерською роботою не займався. Працював на посаді спортивного директора одеського "Чорноморця". Команда з прем'єр-ліги вилетіла до першої, а Блохін заявив, що з таким складом її не врятував би й Фабіо Капелло, який вигравав чемпіонат Італії з "Міланом", "Ромою" та "Ювентусом" і перемагав у іспанській першості з мадридським "Реалом".


Міжнародна федерація футбольної історії та статистики недавно оприлюднила рейтинг найкращих тренерів XXI століття. У ньому ви на 45-у місці.

- Серйозно? Нічого не знав про це. За кордоном мене визнали, а в Україні - не хочуть.


Чому? Кажуть, у вас характер важкий.

- Тренер слабохарактерним бути не може. Інакше нічого не досягне. Ностальгія, сентименти - це не для мене. Якщо немає чим зайнятися, тоді живи минулим, став касети 1975 року і переглядай їх. А я можу знайти собі застосування.


Чи важко працювати тренерові з нинішнім поколінням футболістів?

- У них трохи інша ментальність. Недавно Ігор Бєланов сказав, що для іноземців "Динамо" - порожній звук. Приїжджають просто заробляти гроші. Це справді так. Раніше ми грали насамперед за престиж та майку клубу.

Інший момент: у нас було два ресторани й три кінотеатри. А тепер - комп'ютери, інтернет. І головне для футболістів - не розмінюватися на дрібниці. Ігровий вік короткий - від 20 до 30 років. За цей час треба заробити гроші та славу. Ну, гроші таке, їх можна втратити. Славу - ніколи. А нинішня молодь потрапляє до "Динамо", "Шахтаря", "Дніпра" та думає, що це межа бажань.


Які залишилися враження від останнього Кубка світу?

- Позитивні. Команди важко входили в турнір, але потім "розкочегарилися". Розчарували тільки англійці та італійці. Апеннінці - очікувано, років вісім грали однією й тією ж командою. Ну, ще від французів очікував більшого, усе-таки в команді повно зірок. Але якщо вони конфліктують із тренером, справи не буде.


Це вам власний досвід підказує? Писали, що після програшу Іспанії 0:4 у стартовому матчі Кубка світу-2006 ви насварили спортсменів так, що вони далі відмовлялися працювати з Блохіним. І тільки втручання президента Федерації футболу Григорія Суркіса змінило ситуацію.

- Нічого подібного. Я висловився так: хто не хоче грати, нехай збирає речі та їде додому. Можливо, дещо емоційно. Так, Іспанія. Два рикошети. Суддя вилучив Ващука. Але команда не може так грати. І я як тренер не прорахував тоді ситуацію. Нічого, виправили помилки, дійшли до чвертьфіналу. Там Італію обіграти було нереально. Моменти виникали, але емоційно були абсолютно порожніми. А без потрібного настрою в таких матчах не переможеш. Шевченко через травму показав тільки відсотків із 40 - 45 можливостей.

Узагалі, до Кубка світу-2006 я не ставив на майбутнього переможця - Італію. Фаворитами вважав Іспанію, Францію.


Іспанці з 1964-го нічого не вигравали. А за останні два роки здобули титули чемпіонів Європи та світу. Що відбулося?

- Підросли молоді талановиті хлопці, пройшли Лігу чемпіонів, відбірні етапи на рівні збірних. І я б не радив недооцінювати роль тренерів - Араґонеса та Дель Боске. Дурниці вважати, що зіркам наставник не потрібен. Усіх топ-футболістів потрібно тримати в межах, пояснювати свої рішення, систему гри.


Ви скептично оцінювали перспективи Шевченка та Вороніна в англійській прем'єр-лізі. І справді, обом  не вдалося зіграти там.

- (Посміхається). Ну, мені ніхто не вірив. До чемпіонату Англії треба бути готовим на ментальному рівні, витримувати тиск преси. Будь-яка помилка на полі - газети ж напишуть, що ти взагалі грати не вмієш. Із футболістів, які представляють колишній СРСР, хіба що Аршавін на видноті. Жирков сидить на лавці. Для чого туди йти? Тільки заради грошей і щоб було записано: "Сидів на лаві запасних "Челсі"? Мене така ситуація не влаштувала б.


Чому Тимощук не виходить у основному складі "Баварії"?

- Через свого конкурента - голландця Ван Боммеля, можливості якого добре знає його тренер-співвітчизник. Ван Гаал не утискує Тимощука, просто робить так, як вважає за краще. І має право. Це дуже непроста ситуація для Тимощука, який постійно грав і за "Шахтар", і за "Зеніт".


Свого часу, коли Шевченко не виходив за "Челсі", ви надавали йому ігрову практику в збірній.

- А в нас тоді й нападаючих не було. Тепер із декого тільки намагаються зробити нападаючих. Обійдемося без прізвищ. Можу лише сказати: якщо ти в чемпіонаті України забиваєш шість голів, це - не показник. Прояви себе в збірній, де треба протистояти найкращим захисникам світу.

Форвард для мене той, хто може сам увірватися до карного майданчику, обіграти кількох захисників. А той, хто чекає, доки його обслужать, і не може забити - ну, вибачте. Інша справа - Індзаґі, Джилардіно. Самі гол не зроблять, але забивають по 20 за сезон.


Ви говорили про важливість ролі тренера в роботі із зірками. Чому на мундіалі провалилася збірна Англії на чолі з Фабіо Капелло?

- Думаю, Капелло не зміг знайти певних гвинтиків, які б дозволили йому стовідсотково порозумітися з футболістами, донести до них своє бачення гри. Можливо, на Кубку світу - 2010 був несприятливий збіг обставин для Англії. Якби суддя зарахував чистий гол у ворота німців, невідомо, як би розвивалися події далі. Тому точно визначити роботу Капелло в Англії можна буде тільки після Євро - 2012.


У відборі до Євро-2008 нам протистояли Італія та Франція - дві найсильніші збірні світу на той час. Однак ви прагнули пробитися до фінальної частини. Чому не вийшло?

- Та команда вичерпала себе. А нових гравців, які відповідали би рівню збірної, не було. Пригадую матч у Франції. Витримали 45 хвилин. На більше сил не вистачило, а свіжих футболістів не мали. Нині вистрілила молодіжка Але невідомо, скільки з них готові будуть грати на Євро - 2012.


Як зберегти цих хлопців? Можливо, їм слід їхати за кордон?

- А хто їх купляє? Їм ще треба заграти в Україні. Усі кричать - Петров, Гармаш, Калитвинцев. А де вони? Вони ж не грають. Хіба що Ярмоленко, Ракицький - твердо в основі "Динамо" та "Шахтаря". І чи не затремтять у молодих коліна, коли вийдуть на переповнений 70-тисячний київський "Олімпійський"?


Перед збірною України стоїть завдання - перемогти на Євро-2012. Ви прийняли би його, якби були головним тренером команди?

- Спочатку говорив би про вихід із групи. Адже грати треба буде з найкращими командами Європи.


Як би оцінили нинішній стан збірної України, зважаючи на товариські матчі?

- Не знаю. Бразильці проти нас грали в півноги. Швидко забили й потім катали м'яч. А з Канадою було незрозуміло, що це таке.


Як вам нинішнє київське "Динамо"?

- Мені не ясно, у який футбол грає команда й чому вона "сідає" після 60-ї хвилини поєдинку. Щодо причин сказати не можу - для цього треба перебувати всередині колективу.


Після відставки Валерія Газзаєва писали, що ви очолите тренерський штаб разом із Леонідом Буряком.

- Якби запропонували, не відмовився б. А так... Ну, були спроби якісь - не більше.


Не зовсім розумію такий тренерський тандем. Адже ви та Буряк бачите гру по-різному.

- Можливо, ми й знайшли б із Леонідом Йосиповичем спільну мову. Але ж немає предмета для обговорення.


Які у вас стосунки з братами Суркісами? Чи правда, що пішли зі збірної через те, що вашим помічникам не підвищили зарплату після відбірного циклу Євро - 2008?

- Неправда. Нормальні стосунки, я нормально пішов зі збірної, хоча там складна ситуація була.


Що може дати "Дніпру" новий тренер - іспанець Хуанде Рамос?

- Загадка. Він звик працювати із зірками. Виходячи з цього, взимку ми повинні чекати шалених трансферів від "Дніпра", команда потребує посилення. Але хто з топ-гравців приїде до Дніпропетровська?


Команду-середняка чемпіонату України очолили б?

- Ні. Я це пройшов у Греції. Форми немає, м'ячів немає, бази - також. Потім гроші закінчилися в клубу, а винний - ти.

Зараз ви читаєте новину «"Я не ставив би одразу завдання виграти Євро-2012. Для початку треба вийти з групи" - Олег Блохін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі