четвер, 16 вересня 2010 12:37

Прожити можна за 150-200 доларів

 

8 вересня кабінет міністрів Молдовської республіки дозволив придністровським підприємцям вивозити товари залізницею через місцеву ділянку молдово-українського кордону. Досі, якщо товар проходив тільки придністровську митницю, українська відмовлялася його пропускати. Молдова перенаправляла всі потяги, що курсували транзитом територією Придністров'я, через північ. Їх шлях подовжувався на 500 км. Тирасполь сприймав дії Кишинева й Києва як економічну блокаду.

Після вересневої постанови також відновили рух одного пасажирського потяга Москва - Кишинів. Решта поки що їздять через північ.

70% придністровського експорту здійснюється залізницею.

Олег, 24 роки, підприємець, м. Тирасполь:

- Я переїхав із батьками до Придністров'я з Росії 18 років тому. Мене тут майже все влаштовує. Є річка, ліс за кілометр від міста, люди значно добріші, ніж у мегаполісах. Працюю в інтернеті, тому можу зв'язатися з ким хочу й коли хочу.

Кафе і барів у Тирасполі вистачає. Є театр і кінотеатр, де навіть фільми 3D-формату показують. У Придністров'ї немає жодного зоопарку. Але обіцяють побудувати аквапарк. Недостатньо розважальних центрів. А в кількох існуючих - ціни космічні.

Із роботою важко. Люди їдуть на заробітки в Росію. Прожити можна за 150-200 доларів. Середня зарплата в державних закладах - від 150 до 250 доларів. Я заробляю десь 400 доларів на місяць.

Продукти в магазинах переважно українські. Великі проблеми з сигаретами. Компанія "Шериф" заборонила всі марки, крім своїх. А в них не сигарети, а чорт знає що.

"Шериф", з одного боку, забезпечує республіку товарами, інтернетом, телефонним зв'язком. З іншого - монополізував весь ринок. Офіційно компанія придністровська, але, думаю, за нею стоїть хтось із Росії.

Москва додає пенсіонерам щомісяця по 10 доларів

Росію тут люблять. Адже Москва додає пенсіонерам щомісяця по 10 доларів, тримає миротворців. Із приходом до влади Януковича почали поважати Україну. Ющенко підтримував економічну блокаду, тому нам тут було несолодко. Тиснули як Кишинів, так і Київ.

Найгірше ставимося до Молдови. З нею ми воювали. Крім того, молдавани хочуть приєднатися до Румунії й заборонити російську мову.

Данило Чернов, 30 років, вантажник, м. Тирасполь:

- Я - активний курець. Тому страшенно обурюють нещодавні поправки до закону, в результаті яких Придністров'я обмежило ввіз якісних сигарет із України. Тепер усі курять "шерифівське штампування" - сигарети з незрозумілим походженням, без контрамарок.

Тут мало того, що не належить холдингу "Шериф". Він виробляє навіть чорну ікру, вирощує троянди. Фірма зацікавлена завозити продукти з України, місцеве виробництво придушує.

На прилавках понад 80 відсотків продуктів харчування - українські. Кілограм помідорів коштує 10 рублів, кілограм бананів - 11-12, яблука всі з Польщі - по 16 рублів.

Олексій Лозов, 24 роки, програміст, м. Тирасполь:

- Зернові в нас - основний товар на експорт. Край знаменитий своїми селекційними помідорами. Також на продаж вирощують огірки, редьку, яблука та персики. Винограду небагато. Молдова славиться винами, а в нас виготовляють коньяк. Із України імпортують цукор, картоплю, баштанні. Найбільшим придністровським підприємством є концерн "Шериф". Він володіє мережами супермаркетів, заправок, коньячним та молокозаводом. Молоко натуральне й нерозбавлене, зберігається два-три дні. Є два пивзаводи. Пиво без консервантів. Розливне Chisinau коштує 7 рублів 50 копійок. Чверть придністровців на заробітках у Росії, менше - в Європі. Своя промисловість стоїть, люди живуть за рахунок заробітчан.


Віктор Кожухарь, 26 років, звукорежисер, м. Тирасполь:

- У нас один державний університет, решта - філіали російських та українських. Я вступив до Київського національного університету театру, кіно й телебачення імені Карпенка-Карого. На звукоінженера в нас не вчать. В Україну на сесію їжджу двічі на рік. Працюю звукорежисером у Придністровському державному театрі імені Надії Аронецької. Повний зал на 800 місць буває в прем'єрні дні. А так приходять 300-400 глядачів. Усі вистави йдуть російською мовою. Театр добре оснащений технікою. Квитки коштують від 2,5 до 5 доларів.


В'ячеслав Іоніце, 36 років, доктор економічних наук, депутат парламенту Молдови:

- Такої держави, як Придністров'я, немає. Всі підприємства, що працюють там, зареєстровані в Молдові. Експорт ішов і через ту частину Молдови, що називається Придністров'ям. Але ми не могли впоратися з контрабандою. Тільки зараз з'явилася можливість спокійно експортувати через цю територію.

Спрощення процедури експорту - маленький крок довіри. Проблема із залізницею почалася, коли влада Придністров'я заявила, що залізничний шлях на лівому березі Дністра є їхньою власністю. Тоді ця лінія залізничної гілки практично вмерла. Зараз молдовська сторона намагається все якось врегулювати.

Єврорегіон "Дністер" - ініціатива ЄС. До нього ввійдуть Вінницька область України, Каменський і Рибницький райони Придністров'я, а також Сорокський, Флорештський та Шолданештський райони Молдови.

"Дністер" покликаний вирішувати проблеми загального водокористування. Наприклад, цього року на річці Прут у нас була повінь. Ми не зможемо впоратися з цим без участі Румунії.

Борги Придністров'я за газ - 2 мільярди доларів. І Росія терпить цей борг

Молдова ще не зуміла вирішити питання правого берега, демократії, своєї економіки. Зробимо це, тоді будемо думати про Придністров'я.

Зараз Молдова не дуже приваблива ні для кого, навіть для Придністров'я. Чим ми можемо привабити? Інститутами демократії? Ні. Ринковою економікою? Ні. Робочими місцями, де можна працювати й заробляти? Ні. Досконалою правовою системою? Теж - ні. Але ми плануємо все це будувати.

Росія має великий вплив і на Придністров'я, і на Молдову. Різниця в тому, що на Молдову вплив 50 на 50, а Придністров'я повністю підконтрольне. Коли воно вирішило заявити про свою незалежність, потрібно було виступити під чиїмось крилом. Зрозуміло, опікуном стала Москва. Вона надсилає миротворців. Борги Придністров'я за газ - 2 мільярди доларів. І Росія терпить цей борг.



Придністровську Молдовську республіку утворено 1990 року. Має статус Автономного територіального утворення з особливим правовим статусом, відповідно до законодавства Молдови.

2006 року відбувся референдум у Придністров'ї. Понад 97% людей проголосували за незалежність республіки від Молдови. США, ЄС, ОБСЄ та Молдова результатів референдуму не визнали.

Територія 4163 кв. км. Вісім міст, вісім селищ міського типу і 143 села.

Загальна довжина держкордону - 816 км

Спільний кордон: із Молдовою - 411 км, з Україною - 405 км

Грошова одиниця - рубль (1грн - 1.1 руб., $1- 9,4 руб. - "Країна")

Зараз ви читаєте новину «Прожити можна за 150-200 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі