середа, 09 жовтня 2019 17:42

Приїхали поліцейські. Нас два дні не випускали з номера

У Великій Британії збанкрутувала найстаріша туристична компанія світу "Томас Кук". Працювала з 1841 року. Туроператор заборгував курортам і перевізникам 1,7 мільярда фунтів – понад 52 мільярди гривень. Найближчим часом мали виплатити 200 мільйонів фунтів, однак грошей забракло. У ніч на понеділок 23 вересня представники компанії 11 годин просили допомогти уряд. Уранці повідомили про фінансовий крах.

Понад 600 тисяч туристів втратили заброньований відпочинок, 165 тисяч людей застряли на курортах. До п'ятниці евакуювали 61 тисячу з них

Ханна ВЕССОН, 27 років, стюардеса, Лондон:

– Минулого тижня ми закінчили підготовку 14 нових працівниць. Їм гарантували роботу за платні курси. У понеділок ми прийшли на роботу, а нам сказали, що авіалінії більше не працюють. До обіду мали вирушити чотири літаки. Я залишилася біля стійки, щоб говорити з тими, хто приїде в аеропорт. Таких було понад 70. Зі мною стояв хлопець з інформаційного відділу. Ніхто з керівництва не захотів лишитися.

Автор: REUTERS
  Туристи чекають інформації після банкрутства компанії ”Томас Кук” в аеропорту Пальма де Майорка, Іспанія
Туристи чекають інформації після банкрутства компанії ”Томас Кук” в аеропорту Пальма де Майорка, Іспанія

Ми знали, що в компанії є проблеми. Були тривалі суди через невиплачені пенсії й компенсації. Але не думали, що все аж так погано. У суботу всі відділення ще були відкриті. Діяли шалені знижки на весільні тури. Можна було купити поїздку на Мальдіви за ціною Туреччини.

Не уявляю, де шукатиму роботу. В "Томасі" добре платили. На інших авіалініях пропонують менші гроші.

Стівен АРЧЕР, 42 роки, флорист, Бірмінгем:

– Ресторан, з яким ми працюємо, на свою річницю подарував нам ваучери. Їх можна було використати й на тур у "Томаса Кука". Якраз вистачало на двотижневий відпочинок в Іспанії. Ми відкладали замовлення. Дружина казала, використаємо як знижку для дорожчого туру.

У неділю передзвонила теща. Почула в новинах, що оператор на межі банкрутства. Сказала терміново використати ваучери. Ми вирішили замовити тур. Були впевнені, що в разі банкрутства нам усе відшкодують. Є страхування. Дружина переконувала, що тури "Томаса Кука" виконуватиме інша турфірма.

Нам нічого не відшкодують. Замовлення не підлягає компенсації. Насправді мало за які тури кошти повернуть повністю. Свої 800 фунтів ми втратили. А могли набрати продуктів у супермаркеті.

Аманда НЕВІЛС, 64 роки, пенсіонерка, Белфаст:

– Донька купила нам дорогий тур у турецький Даламан. Заплатила майже три тисячі фунтів. У нас був розкішний номер, персональне обслуговування. У понеділок менеджер сказав, що маємо за решту днів заплатити готівкою. Бо наш оператор банкрут. Нарахували майже тисячу фунтів. Консула викликати відмовлялися. Приїхали поліцейські. Нас два дні не випускали з номера. У всіх британців була та сама ситуація в готелі.

Ми вилетіли того дня, коли мав закінчитися відпочинок. Уряд Британії надіслав по нас літак.

Говард КРЕСТОН, 48 років, економіст, Лондон:

– "Томас Кук" кілька років мав великі проблеми. Їм важко було перебудуватися під нові реалії – квитки, готель усе більше людей бронюють напряму. Намагалися запустити кілька зручних авіарейсів, розвивали мережу готелів. І це могло спрацювати, якби основний бізнес не тягнув їх на дно. Більшість коштів ішли на те, щоб функціонувати як посередник між покупцем і готелем.

Ніхто не вірив, що уряд дасть піти на дно такому гіганту. Тому майже до останнього люди купували тури. Всі говорили про можливі збитки. Найбільша з часів Другої світової евакуація і всі компенсації можуть потягнути понад 100 мільйонів фунтів. Але це дешевше, ніж тримати компанію на плаву.

Треба провести розслідування. Керівництво компанії отримувало величезні зарплати. Зі Швейцарії запросили кризового менеджера Петера Фанкаусера. За п'ять років йому заплатили вісім мільйонів фунтів. І ще половину цієї суми бонусами. Де результати роботи?

178 років працював туроператор "Томас Кук". Без роботи залишилися понад 21 тисяча людей у 16 країнах світу

Зараз ви читаєте новину «Приїхали поліцейські. Нас два дні не випускали з номера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі