четвер, 28 травня 2020 16:19

Прийшов у вдалий час. Команда підібралася неймовірно сильна

Про Віктора Маслова розповідали його колишні підопічні – Віталій Хмельницький, Володимир Трошкін, Андрій Біба. Віктор Олександрович був неконфліктною людиною. Лише Валерій Лобановський сперечався з ним через великі навантаження.

Маслов перший у СРСР перейшов на систему 1‑4‑4‑2, запроваджував елементи пресингу на чужій половині поля. Мав педагогічний талант. Відчував, де можна з гравцем випити горілки, а де слід проявити твердість.

Легко знаходив спільну мову з футболістами із Закарпаття – Йожефом Сабо, Ференцом Медвідем, Василем Турянчиком, які російську не завжди розуміли.

За внеском в історію "Динамо" Маслов – другий після Лобановського. Москвич, який закінчив гегемонію московських клубів у радянському футболі.

Олег ФЕДОРЧУК, 59 років, футбольний тренер

Прекрасно пам'ятаю "Динамо" другої половини 1960-х і роль Маслова в ньому. У тренерській кар'єрі бувають короткі періоди, коли сходяться зірки: талановитий тренер-новатор знаходить команду, яка стоїть напередодні стрибка у своїй історії й шукає людину, яка дасть поштовх. Це накладалося на наявність футбольних керівників і чиновників, здатних допомогти, а не зарубати на злеті. У Маслова з "Динамо" все зійшлося, ми побачили унікальне в Радянському Союзі явище, коли немосковська команда тричі поспіль вигравала чемпіонат країни.

Мирон МАРКЕВИЧ, 69 років, колишній тренер "Металіста", "Дніпра", збірної України

Був тренером, який прекрасно розумів футбол. Легко йшов на контакт із гравцями, міг посидіти, пожартувати. Водночас якоїсь революційної тренувальної програми, яку можна було би зрівняти із системою Лобановського, Маслов не мав. Узимку традиційно давав великі навантаження. Ми бігали морським узбережжям по піску 5–10 кілометрів. Потім – робота з м'ячем, квадрати, удари.

Він прийшов у вдалий час. Команда в Києві підібралася неймовірно сильна. Плюс дублери – Мунтян, Бишовець – були не слабші. Потенціал – божевільний. Маслов реалізував його, не заважав, нічого силою не ламав.

Йожеф САБО, 80 років, колишній гравець київського "Динамо"

Зараз ви читаєте новину «Прийшов у вдалий час. Команда підібралася неймовірно сильна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі