середа, 21 жовтня 2020 14:26

Понад чверть українців живуть за межею бідності

П'ятниця, 9 жовтня, 9:50

Пожежний автомобіль вибухає поблизу села Болотене Станично-Луганського району на Луганщині. Розриваються колеса, капот, вилітають бічне й лобове скло. Вогонь помічають рятувальники, які чергують неподалік. Кидаються до машини. З кабіни дістають колегу з Полтавщини 42-річного Володимира Мазура, водія Володимира Дзюбенка, 35 років, працівника лісництва 42-річного Романа Кравцова. В них контузії й поранення.

Машина наскочила на міну, коли їхали заправлятися водою.

– Усі троє перебувають у районній лікарні. Автомобіль розбито вщент. Ремонту не підлягає, – каже Павло Корчагін, 46 років, із головного управління служби з надзвичайних ситуацій.

Потерпілі гасили пожежу, що почалася в ніч на 1 жовтня в Новоайдарському, Станично-Луганському й Сіверськодонецькому районах Луганської області. Спалахнули ліси й суха трава через обстріли російських бойовиків. Вогонь знищив 32 населені пункти. Загинули 11 людей, 19 отримали поранення.

Станом на 12 жовтня, полум'я повністю погасили

Автор: REUTERS
  В аеропорту ”Бориспіль” медики виносять із машини на ношах важкопораненого українського військового. 6 жовтня він полетів у Німеччину, де лікуватиметься та проходитиме реабілітацію в клініках тамтешнього міністерства оборони. Всеосяжне перемир’я триває на Донбасі з 27 липня. Станом на 12 жовтня, за цей час від кулі загинув один боєць, говорить президент України Володимир Зеленський. Ще троє підірвалися на мінах
В аеропорту ”Бориспіль” медики виносять із машини на ношах важкопораненого українського військового. 6 жовтня він полетів у Німеччину, де лікуватиметься та проходитиме реабілітацію в клініках тамтешнього міністерства оборони. Всеосяжне перемир’я триває на Донбасі з 27 липня. Станом на 12 жовтня, за цей час від кулі загинув один боєць, говорить президент України Володимир Зеленський. Ще троє підірвалися на мінах

А в цей час:

Львів'янка Анна Перевертайло, 34 роки, біля сміттєвого бака помічає чотири коробки з книжками. Одну відкриває.

– Там були твори Дюма, Гоголя, Достоєвського й Булгакова. Не могла залишити на вулиці. Занесла у квартиру, – розповідає Анна. – Перебрала інші ящики. Теж класика – Бальзак, Гемінґвей, Бунін, Конан-Дойль, Твен. Усього 620 видань. Найімовірніше, бібліотеку викинули сусіди з восьмого поверху. Там жила вчителька Зинаїда Павлівна. Торік померла. Родичі почали ремонт у квартирі.

Із чоловіком 35-річним Андрієм переносять коробки в гараж. На OLX розміщують оголошення про продаж класичних видань. Наступного дня телефонує 43-річний Максим Дудко з Івано-Франківська. Згоджується викупити бібліотеку за 3,5 тис. грн.

– Таню! Здається, Сашко хоче мені освідчитися, – каже подрузі киянка Олена Нікітюк, 30 років. У свій день народження прибирала в квартирі та знайшла золоту обручку в комоді.

Із 38-річним Олександром живуть шість років.

– Не можу повірити, що він нарешті наважився, – розповідає Олена. – Увечері запросив у ресторан. Видно, там і освідчиться.

Міряє прикрасу. Обручка замала, не злазить із пальця. Жінка йде у ванну, намилює руки. Не помічає, як Олександр повертається додому.

– Так і знав. Треба було ховати на шафі, – говорить. – Трохи інакше уявляв освідчення. Але якщо ти вже приміряла – значить, згодна. Не знімай.

Олена ствердно киває, цілує чоловіка. Заручини й день народження святкують у ресторані на Подолі. Весілля планують на червень 2021-го.

– Наче нічого не зламав. Жити буду, – говорить дружині Вікторії, 37 років, полтавець 39-річний Валерій Сєрьогін. Підводиться із землі, обтрушується.

Ремонтував дах сараю у дворі. Послизнувся і впав із двометрової висоти на спину.

– Від удару забило подих. Біль у спині пару хвилин був такий, що думав, помру, – розповідає Валерій. – Щастя, що на землю, а не асфальт. Тоді точно щось поламав би. А так обійшлося.

Чоловік іде в хату. Обмацує ноги й руки. Розглядає спину в дзеркалі.

– Подряпини, і будуть синці, – каже. – Кілька днів спатиму на животі.

Просить дружину змастити спину кремом для загоєння ран.

  Голова політради партії ”Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медвечук зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві 6 жовтня. Обговорили можливість постачання в Україну російської вакцини від коронавірусу. ”Під час пандемії дурнів упізнати важко, бо вони ховаються під масками”, – переконаний художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Голова політради партії ”Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медвечук зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві 6 жовтня. Обговорили можливість постачання в Україну російської вакцини від коронавірусу. ”Під час пандемії дурнів упізнати важко, бо вони ховаються під масками”, – переконаний художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

1,41 мільйона доз вакцин проти грипу закупить Міністерство охорони здоров'я

для безкоштовного щеплення медпрацівників, освітян, поліцейських, прикордонників. Для решти українців вакцинація платна – від 500 до 650 грн

4,2 мільйона гривень монетами номіналом 25 коп. здали українці у Приватбанк із вересня по жовтень. Ці копійки вивели з обігу. Кожен із близько 27 тис. здавачів отримав у середньому 155 грн

30,6 мільйона українців із квітня 2018-го по 7 жовтня цьогоріч уклали декларації із сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Найбільше договорів підписали люди 40–64 років – 10,5 млн, за даними Національної служби здоров'я

"В Україні демографічна криза – молодь виїжджає, населення старішає. Меншає людей, які платять податки в Пенсійний фонд. Крах солідарної пенсійної системи – питання часу. Коли це станеться – побачимо грандіозне "кидалово". 50–60-річним скажуть: пенсії вам не буде, немає грошей", –

Сергій МАРЧЕНКО, засновник рекрутингової агенції "Борщ"

Нашою больовою точкою залишається корупція

Під час саміту Україна – ЄС минулого тижня найбільше зауважень ми отримали стосовно правового комплексу. Йдеться про верховенство закону, роботу судової системи, призначення керівних складів судових органів та антикорупційних інституцій – Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного антикорупційного бюро.

Нашою больовою точкою залишається корупція. Правоохоронці можуть наловити тисячі хабарників, але доки їх не буде якісно засуджено, це не можна вважати боротьбою зі злочинністю.

Андрій ВЕСЕЛОВСЬКИЙ, постійний представник України в Євросоюзі

Путін зліпив із Росії чекістську мафію

Політика західних лідерів щодо Росії неадекватна. Бо сприймають її як недемократичну, агресивну, але державу, що керується якимись законами. А це не держава, а мафіозне угруповання, ядро якого – чекісти, кілери – ФСБ й ГРУ. "Чекістська сім'я Путіна" бере свою частку з усього, що може приносити прибуток. Насамперед з експлуатації природних ресурсів, проте і з контрабанди наркотиків – теж. Усі мафії намагаються розширити зони свого контро­лю. Путінська – не виняток. Вона "віджала" сусідні "квартали" – Крим, частину Донбасу, далеку Сирію.

Ігор ЕЙДМАН, соціолог, російський опозиціонер

Студентом працював консьєржем у готелі. Заселилася багата старша жінка. Покликала в номер і стала чіплятися. Відмовив. Наступного дня вигнали, бо написала скаргу.

Іван КОМЕРНЕЦЬКИЙ

Тиждень тому зустріла вагітну подругу. Каже, що виношує чужу дитину. Згодилася на сурогатне материнство, бо збирає гроші на операцію матері.

Ірина ПУЧКО

Коли мати зійшлася з новим чоловіком, він поставив умову: "Я або діти". І вона виставила з хати мене і старшу 17-річну сестру: "Ідіть до баби і просіться жити в неї". Через вісім років чоловік помер. Мати прийшла до мене, ревіла й падала на коліна: "Пробач!" Попросив її піти з двору й більше не заявлятися.

Григорій ЛЯПОТА

"Найбільша проблема України – відсутність гідної провідної верстви. Багатовіковий колоніальний і неоколоніальний статус нації призвів до деградації. Тож не дивно, що влада народу стає владою охлосу, а на найвищі посади приходять совкові, космополітичні, злодійкуваті особи. Крім популістичної брехні в телешоу, нічого не можуть запропонувати народу", –

Дмитро ЯРОШ, командувач Української добровольчої армії

2021-го з обігу виведуть паперову документацію. Довідки й витяги надаватимуть в електронному форматі. Всі державні послуги можна буде замовляти в інтернеті або через мобільні додатки, кажуть у Міністерстві цифрової трансформації.

Хліб до кінця року подорожчає на 10–15% через підвищення цін на пшеницю, цукор, олію, пакування і транспортування. Таку інформацію поширила Всеукраїнська асоціація пекарів.

Понад чверть українців живуть за межею бідності, каже уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Отримують на місяць менше за прожитковий мінімум – 2118 грн.

У Києві відкрили перший у світі пам'ятник полковнику армії Української Народної Республіки Петру Болбочану. У 1918–1919 роках він керував обороною ­Північно-Східної України. Розбив війська більшовиків у Криму. Розстріляний 1919-го.

Металургійна компанія "Мет­інвест" – найбільше приватне підприємство України, за версією журналу Forbes. Там працюють близько 66 тис. людей. На другому і третьому місцях – "АТБ-маркет" і агрохолдинг Kernel. Мають по 49 і 14 тис. робітників.

 

Начальниця зайшла в гості. Доки на кухні пили каву, кіт погриз її туфлі. Довелося віддати своє нове дизайнерське взуття, яке замовляла в Італії.

Юлія ШИМЧЕНКО, 27 років, Хмельницький

Сусід повернувся з роботи в Чехії і на зароблене відкрив ресторан. Пів року все йшло добре. А потім на одному з весіль отруїлись гості. Заклад хочуть закрити, замовлень немає. Власник ходить по судах.

Володимир, 40 років, Рівне

Чоловік працює інструктором зі стрибків із парашутом. Умовив політати з ним у тандемі. Підійшли до виходу з літака і зробили крок униз. Далі – темрява. Прийшла до тями, коли на землі лили воду на обличчя. У польоті знепритомніла.

Олена, 34 роки, Харків

Із майбутньою дружиною познайомився в Москві, куди до 2014-го їздив до родичів. Закохалися одне в одного по вуха. Але після анексії Криму заявив: "Переїжджаєш до мене, або розбігаємося". За тиждень стояла на порозі з двома сумками.

Сергій, 32 роки, Київ

Зараз ви читаєте новину «Понад чверть українців живуть за межею бідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі