четвер, 23 грудня 2021 09:53

Переселенці зможуть змінювати місце свого фактичного проживання в додатку "Дія"

Четвер, 9 грудня, 12:10

Фельдшерка 28-річна Яна Шипович піднімається на горище церкви в селі Нове Давидково на Закарпатті. Із 20-метрової висоти туди впав 25-річний будівельник. Зірвався з бані храму. Його колеги викликали "швидку". Пояснили, що постраждалий рухатися не може, а спускати бояться. Яна вирішила дістатися нагору вузькою дерев'яною драбиною.

– Підніматися було страшно. Велика висота, сильний протяг. Але я весь час думала, що маю допомогти людині, – каже дівчина.

Вколола постраждалому знеболювальне й наділа корсет для знерухомлення. Спустити його допомогли рятувальники. Відвезли в Мукачівську лікарню.

– Медики роблять, що можуть, але прогнозів не дають. Чи ходитиме – невідомо. Треба оперувати, – розповідає знайома чоловіка 32-річна Тетяна Фалес. – Будівельники розбирали купол. Мали замінити греко-католицький хрест на православний. Роками громада була проти. Ту церкву православні зайняли ще за Союзу. То ще й Московський патріархат. А цього року священник сказав, що ремонтуватиме. Знайшов меценатів. Коли чоловік упав, почали говорити, що хрест чіпати не можна було.

Ремонтні роботи призупинили

Автор: УНІАН
  Діти сидять у резиденції Святого Миколая на території львівського Kavalier Boutique Hotel. До 19 грудня в місті працюватимуть також майстерня й оселя святого. Зібрані за квитки й добровільні внески гроші передадуть на благодійність
Діти сидять у резиденції Святого Миколая на території львівського Kavalier Boutique Hotel. До 19 грудня в місті працюватимуть також майстерня й оселя святого. Зібрані за квитки й добровільні внески гроші передадуть на благодійність

А в цей час:

Киянин 46-річний Ігор Шевцов купує сосну у вуличних продавців. Обирає найдорожчу. Йому радять взяти іншу, бо ця може трьох тижнів до свята не простояти.

– Та ми в неділю відзначатимемо. Батькові лишилося тижнів два. А хоче зібратися з дітьми й онуками. Правнучку привезуть. Не тримав її на руках. Лікарі казали, що вересня не переживе. А ми ще чотири місяці відвоювали.

Продавець дає Ігорю знижку або під­­ставку – безкоштовно.

– Дякую, не треба. Краще помоліться, щоб батько і до справжнього Нового року дотяг. Я тоді теж візьму найдорожче дерево.

Охоронець магазину в Рівному 56-річний Андрій Савчин готує покупчині чай у підсобці. Сказала, що не пам'ятає, хто вона й куди треба йти. Попросила допомоги.

Фото жінки розмістили в соцмережі. За пів години зателефонував її чоловік 32-річний Олександр Журавчак.

– Розповів, що торік взимку його дружина впала на сходах, – говорить Андрій. – Мала сильний струс. Відтоді трапляються провали пам'яті. Минають самі. Казав, що в її куртці є записка з особовими даними. Та до нас жінка прийшла в пальті. Навесні чоловік зробив їй срібний браслет із написом "Мене звуть Вікторія. Якщо я дезорієнтована, зателефонуйте моєму чоловікові". Але прикрасу вкрали.

Брат має магазин іграшок. Замовив велику партію ляльок перед святами. Торік розпродав їх за тиждень. Цього грудня купили дві. Виявляється, мода на них минула.

Валентин ГОНЧАРУК

Мати сердилася, що з тітки не зняли золотих прикрас перед похороном. Думала, вкрали в морзі. Минулого тижня мені було 30. Напередодні приснилося, що тітка каже: "Дарую тобі металеву банку для борошна з комори". Прикраси були там.

Марта ТИГЛИК

Забирав на пошті кілька посилок. В одній були чайні пакетики. Заплатив за неї 320 гривень. Оператор сказав, що зараз багато такого шахрайства. Люди замовляють подарунки й не завжди звертають увагу на зайву коробку. Грошей не повернули.

Дмитро ПАВЛЕНКО

Пів року готувалися переоформити інвалідність матері. Вона четвертий рік лежача після інсульту. Минулого разу вимагали, щоб пройшла медогляд, а в поліклініці навіть ліфта немає. Мучили, доки батькові не підказали, кому заплатити. Цього разу групу призначили пожиттєво. Конверта з грішми не взяли.

Дар'я ЯЦЕНКО

1420 людей щепилися від коронавірусу в кабінеті анонімної вакцинації в Ужгороді. Через його роботу міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко позбавив приватну клініку Prevention права на вакцинацію й наказав перевірити її ліцензії

4488 українських військових померли від поранень від початку російсько-української війни

  ”Організація можливого апостольського візиту в Україну Папи Франциска на запрошення президента Володимира Зеленського перебуває на порядку денному двостороннього політичного діалогу”, – говорять у пресслужбі Міністерства закордонних справ. На початку грудня глава Греко-католицької церкви Святослав Шевчук сказав, що чекає на візит понтифіка, хоча його ще не анонсували. ”Якщо Папа Римський їхатиме до нас через Росію, на кордоні в нього можуть конфіскувати голуба миру,” – фантазує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
”Організація можливого апостольського візиту в Україну Папи Франциска на запрошення президента Володимира Зеленського перебуває на порядку денному двостороннього політичного діалогу”, – говорять у пресслужбі Міністерства закордонних справ. На початку грудня глава Греко-католицької церкви Святослав Шевчук сказав, що чекає на візит понтифіка, хоча його ще не анонсували. ”Якщо Папа Римський їхатиме до нас через Росію, на кордоні в нього можуть конфіскувати голуба миру,” – фантазує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Хто ці люди

Ніхто не може бути поза політикою. Це треба усвідомити. Кожен впливає на кожного. Якщо вам пофіг, яка держава, то ви завтра стовідсотково будете на Колимі.

Не розумію тих 15 тисяч людей, хто прийшли на концерт Басти, який топить за Крим, Путіну лиже дупу. Як його сюди пустили? Він публічно на боці ворога. Як українці до нього йдуть? Хто ці люди? П'ята колона? Потенційні отримувачі російських паспортів?

Олег МИХАЙЛЮТА, вокаліст гурту ТНМК

Легше не стане

Від початку 2000-х живемо в ситуації неспокою і чекаємо, коли стане легко та спокійно. Дві революції, дві економічні кризи, війна. Але не стане. Одні події змінюватимуться іншими. Одні погані завершуватимуться, та тепер розуміємо, що будуть наступні. Світ став набагато легшим місцем для реалізації змін, проте й для поганих змін – теж.

Розуміння про нестабільність як норму та вміння жити в таких умовах повинно стати основою сучасної шкільної освіти. Щоб діти затямили, що єдиними стабільними речами є фізичні, хімічні та математичні константи, а решта – хаос і потік. І могли додавати цей факт у свої мисленнєві парадигми. І таким чином не крали в себе життя й жили, нічого не чекаючи.

Володимир ГЕВКО, маркетолог

"Україні, крім намірів вступити в НАТО, слід формувати захисний пояс, що включає три балтійські країни та Грузію", –

Аудрюс БУТКЯВІЧЮС, ексміністр оборони Литви

"Для українських роботодавців брак кадрів – проблема №1. Якщо країна не відкриється для трудових мігрантів, перспективи для економіки найгірші. Майже 5 мільйонів наших громадян працюють за кордоном. Зокрема, близько 2 мільйонів – у Польщі, понад 80 тисяч – у Німеччині", —

Олександр СОКОЛОВСЬКИЙ, президент Об'єднання роботодавців легкої промисловості

"Прихід до влади Зеленського – не найгірший варіант. Він і його команда – це теж певною мірою революція. У Верховній Раді майже вдвічі зменшився вік депутатів. По суті, молодіжна революція. Але це фальстарт. Бо не призвела до ключових змін. І вже зараз Зеленський поводиться, як Кучма під час першого терміну – реставрує систему, проти якої виступали перший і другий Майдани", –

Ярослав ГРИЦАК, історик

У Карпатах запрацювала система GPS-моніторингу "Порятунок у горах" для відстеження туристів. Зможуть відправляти через мобільний додаток повідомлення зі своїми координатами.

Третю дозу вакцини від коронавірусу насамперед отримають ВІЛ-інфіковані й люди, які перенесли транс­плантацію чи отримують гормональну терапію. Про це заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін.

Пілотний проєкт із добровільного фармакологічного медичного страхування запускають у Рівному, Сумах, Запоріжжі, Одесі, Харкові та Києві. Щоб взяти участь, пацієнту треба придбати страховий поліс і повідомити сімейному лікарю. Поліс коштує 120 грн на місяць.

Переселенці зможуть змінювати місце свого фактичного проживання в додатку "Дія". Раніше для цього треба було звертатися в органи соціального захисту.

 

Мати працює лікаркою. Прийшла додому чорна. Говорить, так зачерствіла за пандемію – сказала підлітку, що батька не врятувати. Попросила кілька днів відпустки, але завідувач не дозволив. Бо замінити нема ким.

Карло КОВАЧ, 28 років, Мукачево

Дід лишив будинок і майно старшому синові. А моєї матері навіть не згадав у заповіті. Дядько пропив квартиру й машину. Дачу продав матері за 50 тисяч, коли коштувала 30. Знав, що їй важливо, аби дім залишився в родині.

Юрій ВАСИЛЬЄВ, 41 рік, Запоріжжя

Перша дружина померла у 22 роки. Синові було 3. Діагностували рак із метастазами. Я з тещею доглядали її до останнього. В день смерті прокинулася й каже: "Я гарно прожила. Іду щаслива". На могилі весь час стоять білі квіти – дуже їх любила. Коли я лежав з інфарктом, моя друга дружина возила букети.

Павло КОЛЯДА, 58 років, Львів

Зараз ви читаєте новину «Переселенці зможуть змінювати місце свого фактичного проживання в додатку "Дія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі