вівторок, 13 листопада 2012 18:29

Обрати зараз Ромні – це було б ніби повернутися на 25 років назад

6 листопада в США переобрали на другий термін президента-демократа 51-річного Барака Обаму. Прогнозували, що вибори будуть одними з найменш передбачуваних у історії країни. Доля голосування вирішувалася в п'яти штатах із нестійкими політичними симпатіями. Проте вже на момент закриття останніх дільниць стало зрозуміло, що Обама переміг республіканця 65-річного Мітта Ромні.

Вибори в США непрямі. Кожен штат обирає різну кількість делегатів до виборчої колегії. Загалом – 538 осіб. Хто перемагає в штаті, отримує всі його голоси. Обама має не менш як 303 голоси, за необхідного для перемоги мінімуму 270. Формально нового президента оберуть 20 листопада.

Експерти відзначають, що чинний президент переміг за рахунок голосів іспаномовних громадян, афроамериканців. Його підтримали більшість жінок та молоді

Ліз ПАЙТ, 39 років, соціальний працівник, Сент-Пол:

– Голосувала за Ромні, бо бачу, до чого призвела ліберальна політика Обами. Дуже багато безробітних серед молоді. Ми не маємо права примусити їх здобути додаткову професію, піти на непрестижну роботу, відмовити у виплатах. Маємо право тільки годувати цих нероб.

Ральф ВІТОР, 47 років, лікар, Вашингтон:

– Голосував за Обаму, бо мені подобається його зовнішня політика. Іран зараз найнебезпечніший гравець на Близькому Сході, треба тримати його під контролем. А Ромні спровокував би нову хвилю холодної війни з Росією. А його ставлення до Китаю могло погіршити й так не найкращі відносини.

Джулія ТОР, 56 років, домогосподарка, Нью-Йорк:

– Ми з чоловіком – мормони. Тільки повернення до традиційних цінностей зупинить те, що відбувається на вулицях. Праця, сім'я, віра можуть врятувати Америку. Перший термін Обами показав, що він не просто не може їх відновити, а робить усе для того, щоб американці забули ці слова.

Мерібет КАРТ, 28 років, співачка, Міннеаполіс:

– Обрати зараз Ромні – це було б ніби повернутися на 25 років назад. Він надто консервативний у питаннях родини, прав жінок, гомосексуальних стосунків. Ми боремося за рівність усіх людей, а в програмі Ромні я цього не побачила.

Алан БАРБАРА, 49 років, лікар, Бостон:

– Шість років тому почав працювати з молодим поляком. Це чи не найобдарованіший хірург, якого я знаю. Два роки він намагався перевезти сюди родину. Дозволяють брата, але без дружини. Якісь проблеми з документами у батька. Замість зшивати людей, він думав, яку ще довідку треба взяти і коли зустрітися з імміграційним інспектором. Це при тому, що ми майже не контролюємо потоків із Мексики й Венесуели. Ромні навів би лад у цих питаннях. Треба відкривати двері розумним людям, що працюватимуть для розвитку країни.

Рональд ШОНН, 27 років, програміст, Сан-Франциско:

– Обама обіцяє змінити податкову систему. Зараз найбагатші платять найменше. Є чимало способів уникнути податків, а це негативно позначається на бюджеті країни.

Рената СТОУН, 34 роки, власниця салону краси, Де-Мойн:

– Голосувала за Ромні, бо обіцяв підтримати малий бізнес. Зараз стикаюся з купою проб­лем, коли хочу найняти ще кількох дівчат або відпустити когось на пенсію. Чоловік має майстерню з ремонту побутової техніки. Теж потерпає від податкового тиску. ­Обама збирається сприяти інвестиціям у великі заводи, але більшість хочуть працювати на себе, а не на мультимільйонерів.

Джейсон ПАТРІК, 76 років, пенсіонер, Чикаго:

– Я – ветеран війни у В'єтнамі. Коли слухаю дебати, пропускаю повз вуха обіцянки щодо соціальної політики й бюджету. Їх ніхто не здатен реалізувати. Медичне забезпечення може трохи подешевшати, але все одно не з моїми статками буде боротися з раком чи інсультом. А для молодих головне – мати роботу. Підтримав Ромні, бо мені подобаються його погляди на зовнішню політику. Китай близький до того, щоб витіснити США з перших позицій. Те, що відбувається у Росії, має лякати решту світу.

Масато ЛЯН, 35 років, програміст, Сан-Франциско:

– Голосував за Обаму. Після трьох дебатів усі побачили: він говорить реальні речі, а Ромні обіцяє те, що неможливо виконати. Наприклад, що багатші штати опікуватимуться біднішими. Такого не було й ніколи не буде.

Зрештою, Обама мені подобається тому, що він, як і я, іммігрант. І зумів стати президентом.

Роберт БРАЙТ, 42 роки, стоматолог, Денвер:

– Я був за Ромні. Він добре тримався. Скасував кілька зустрічей із виборцями через ураган Сенді. Їздив постраждалими районами, спілкувався з людьми. Теперішній президент забагато себе хвалить.

Джейн ГЕМБІЛЬТОН, 26 років, перукар, Детройт:

– Уся моя сім'я голосувала за Обаму. ­Спочатку батьки симпатизували ­Ромні. Їм подобається, що він консерватор, виступає проти абортів і одностатевих шлюбів. Але передумали, коли в жовтні батько влаштувався на хорошу роботу. Раніше був водієм, зараз – менеджер із продажів. ­Заробляє значно більше й працює не так тяжко. ­Особисто мені подобається Обама, бо передусім орієнту­ється на соціальну політику. І він порівняно молодий. Розуміє інтереси молоді.

Обама виглядає майже жебраком

Джеремі ПРЕСТОН, 56 років, журналіст, викладач політології Єльського університету, Нью-Гейвен:

– Перемога Обами була прогнозованою. Особ­ливо після того, як він блискуче керував службами, що рятували людей від урагану ­Сенді. Чинний президент людям набагато ­ближчий за Ромні, хоч ідеї останнього щодо економіки здоровіші й далекоглядніші. ­Обама для американців – це свій хлопець, який живе ­через дорогу і в якого можна позичити газоно­косарку. Мультимільйонер Ромні, на ­думку ­пере­січного американця, іде в політику знічев'я. У людській природі закладено заздрити й не симпатизувати дуже багатим людям. Тут і підтримка мормонів, досить закритої спільноти багатих, зіграла свою негативну роль. Обама також небідна людина, але на тлі Ромні він виглядає майже жебраком.

Більшість виборців мало хвилюють геополітичні питання. Принциповими є обіцянки щодо економічної та соціальної політики. І для середнього американця, який після кризи заробляє трохи більше 1,5 тисячі доларів, програма Обами виглядає оптимістичнішою. ­Плани Ромні розвивати бізнес люди сприйняли як намагання зробити багатих ще багатшими. Вони забувають, що бюджет країни треба звідкись наповнювати, а не душити підприємців податками.

Між ким обирали американці

Барак ОБАМА, 51 рік

1. Пише книжки

Видав автобіографію "Мрії мого батька" та збірку політичних роздумів "Сміливість надії: думки про відродження американської мрії". Отримав премію "Еммі" за аудіоверсії цих видань. Разом із родиною написав книжку для дітей.

2. Допомагає дітям з уроками

Президент відмовляється від деяких зустрічей, щоб допомогти донькам – 11-річній Саші та 14-річній Малії – з домашніми завданнями.

3. Любить морепродукти

У Вашингтоні Обами вечеряють о 18.30. Частину овочів вирощує Мішель на грядці біля Білого дому. Барак часто просить дружину приготувати макарони з креветками. Коли жив у Індонезії, пробував м'ясо змії, собаки й смажених коників. Підлітком підробляв продавцем морозива, відтоді ненавидить його. Не вживає майонезу і не п'є кави.

4. Шульга

Барак Обама – 14-й ліворукий президент США із 1929 року. Доти це вважали хворобою й виправляли ще зі школи. Суперник Обами на виборах 2008-го Джон МакКейн теж був шульгою.

5. Щотижня стрижеться

Своєму перукареві Заріффу платить $21 за стрижку.

6. Пробував наркотики

У старших класах курив марихуану, вживав алкоголь та кокаїн. Героїн не спробував, бо "не сподобався дилер, який його пропонував". Батько Барака був кенієць, мати – біла американка. У юності це збивало майбутнього президента з пантелику, бо не міг визначитися, до якої культури належить.

7. Навернувся до віри дорослий

Ні батьки, ні вітчим Обами не були релігійними. "Я – християнин за власним вибором. Заповіді Ісуса Христа відповідають тому, як я хотів будувати своє життя", – пише Барак Обама. Його хрестили 1988 року.

Мітт РОМНІ, 65 років

1. Вступився за жінку

19-річним поїхав місіонером у Францію. Раз побачив із вікна гуртожитку, як кілька гравців місцевої команди з регбі чіплялися до двох жінок. Ромні вибіг босий на засніжену вулицю, щоб їх захистити. У бійці дістав кулаком в обличчя.

2. Був єпископом

Його церква в Белмонті, штат Массачусетс, ущент згоріла 1984-го. Парафіяни казали, храм підпалили. Опікувався бідними, допомагав по господарству, відвідував хворих. Вів бізнес, але до 30 год. на тиждень витрачав на церковні справи. Платні за це не брав.

3. Виховав п'ятьох синів

З майбутньою дружиною Енн познайомився у школі. Побралися за чотири роки. Енн стала домогосподаркою. Мають п'ятьох синів і 18 онуків.

4. Оголосили мертвим

Коли Мітту Ромні був 21 рік, у його машину на французькій дорозі в'їхав ­Mercedes. ­Через лобове зіткнення загинув пасажир автівки, що спричинила аварію. Поліцейські наплутали й оголосили, що не ­стало Мітта. Згодом виявилося, що Ромні відбувся переломом ребер і руки, струсом мозку й травмою обличчя.

5. Відмовився від зарплати

Три роки був президентом оргкомітету зимової Олімпіади-2002 у Солт-Лейк-Сіті. $1,4 млн зарплатні перерахував на благодійність. У 2003–2007 роках очолював штат Массачусетс, губернаторської платні не брав.

6. Найняв детектива

1996-го допоміг діловому партнерові знайти викрадену 14-річну доньку. Ромні відклав свої справи й на 30 днів приїхав до Нью-Йорка. Найняв приватного детектива. Дівчину знайшли в підвалі будинку в Нью-Джерсі з передозуванням наркотиків.

7. Любить солодке

Улюблена їжа – хліб із варенням чи арахісовим маслом і шоколадне молоко.

 

Зараз ви читаєте новину «Обрати зараз Ромні – це було б ніби повернутися на 25 років назад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі