середа, 06 вересня 2017 17:06

Неймар не мав моральних зобов'язань перед "Барселоною"

За зміною клубу стоїть не лише фінансовий інтерес

Французький "Парі Сен-Жермен" цього літа встановив рекорд щодо купівлі одного футболіста. Клуб із Парижа заплатив 222 млн євро за бразильця 25-річного Неймара. До цього гравець чотири сезони виступав за "Барселону".

Торік восени він підписав новий контракт з іспанським клубом, розрахований до липня 2021-го. За його умовами, угода автоматично припиняла дію у разі виплати відступних – 222 млн євро.

Саме цим пунктом контракту скористалися власники "Парі Сен-Жермен" – одна з катарських нафтових компаній. Офіційно заплатити "Барселоні" гроші вони не могли. Тоді порушили б правила фінансового "фейр-плей" – чесної гри, встановленого європейською футбольною федерацією УЄФА для обмеження трансферних витрат. Клуб не може витрачати більше, ніж заробляє від комерційної діяльності.

Катарські шейхи обійшли цей пункт. Вони зробили Неймара послом Кубка світу-2022, фінальну частину якого прийматиме їхня країна. Виплатили йому гонорар – 300 млн євро. А вже сам футболіст викупив свій контракт у "Барселони".

  Неймар 2011-го виграв північноамериканську Лігу чемпіонів з бразильським ”Сантосом”. За чотири роки переміг у Європі з ”Барселоною”. Торік виграв Олімпіаду у складі збірної Бразилії
Неймар 2011-го виграв північноамериканську Лігу чемпіонів з бразильським ”Сантосом”. За чотири роки переміг у Європі з ”Барселоною”. Торік виграв Олімпіаду у складі збірної Бразилії

– Не бачу нічого неетичного у трансфері Неймара, – каже футбольний менеджер і колишній воротар "Дніпра" Свято­слав Сирота, 47 років. – Це нам з України така ціна здається захмарною. Насправді вона такою не є.

Англійські клуби генерують гроші з прибутків від телетрансляцій, від квитків, реклами. Париж усього цього не має. Зате у нього є надбагатий власник – катарський шейх (капітал його компанії оцінюють у $100 млрд євро. – Країна). Доки він хоче вкладати – ніхто не може йому заборонити. Хіба в шейха пропаде бажання витрачатися на футбол або світова економіка потрапить у такий колапс, що не матиме можливості.

УЄФА тут безсила?

– Так. Це не комуністична партія Китаю, яка недавно обмежила суми, які можна інвестувати в футбол. УЄФА залежна від багатих клубів. Вони годують організацію. І правила фінансової "чесної гри" – фарс. Бо багаті стають багатшими, а бідні – біднішими. З наступного сезону провідні європейські футбольні країни напряму виставлятимуть у груповому турнірі Ліги чемпіонів по чотири команди. Інакше вони створять альтернативу цьому турніру. А з нього УЄФА отримує шалені прибутки.

Можна спрогнозувати, що нинішній трансферний рекорд невдовзі буде побито?

– Так. Мессі офіційно коштує 300 мільйонів євро. Це підйомна сума для шейхів. Уже пишуть, що англійський "Манчестер Сіті" готовий її викласти.

У командних видах спорту є дві моделі розвитку. Одна європейська. Друга північноамериканська – із системою драфту, коли найслабший клуб минулого сезону автоматично поповнює склад найкращим молодим гравцем, стелею зарплат, неможливістю купити спортсмена – тільки обміняти на іншого. Ця модель мені імпонує більше, бо створює конкурентніше середовище. А в нинішньому футболі неможливо уявити, щоб умовні чеська "Славія" чи донецький "Шахтар" виграли Лігу чемпіонів.

"Барселона" – один із найпопулярніших клубів світу, грає у сильнішому чемпіонаті, ніж французький. Чим керувався Неймар, переходячи до "Парі Сен-Жермен"?

– Насамперед, він – не вихованець "Барселони" і не має моральних зобов'язань перед клубом. Друге: у Парижі зароблятиме вдвічі більше – 30 мільйонів євро за рік. Третє: ніхто і ніколи не скаже, що "Барселона" – це команда Неймара. Бо там є Мессі. А в Парижі за цілої купи класних футболістів місце лідера, після відходу Ібрагімовича, було порожнє. Тепер його зайняв Неймар. Він здатен довести клуб до перемоги у Лізі чемпіонів. Тому за рішенням Неймара стоїть не лише фінансовий інтерес.

Зараз ви читаєте новину «Неймар не мав моральних зобов'язань перед "Барселоною"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі