четвер, 14 квітня 2011 13:18

"Не виключаю, що нам могли цей подарунок завезти ззовні. Але треба подивитися й у себе"

 

Вибух у мінському метро стався в понеділок 11 квітня о 17.56. Спочатку повідомлення були надто суперечливі. У блогах писали: вибухнула людина. Говорили про одну, двох жертв і, нарешті, на терміновій нараді президент Білорусі розповів про 11.

Потужність вибухового пристрою, за оцінками Комітету держбезпеки, становила 5-7 кг у тротиловому еквіваленті. Він був начинений металевими елементами. Білоруська генпрокуратура кваліфікувала вибух як теракт. Він - найпотужніший в історії країни і перший у метро.

Центр Мінська після вибуху здивував відсутністю машин і велелюдністю. Просп. Незалежності перекрили: ним раз по раз із завиванням мчали машини швидкої допомоги. Метро теж закрили, тому пасажири вибралися нагору й перекваліфікувалися на пішоходів.

Майже кожен тримав біля вуха телефон. Плутано пояснювали про вибух і питали, як справи. За 10 хв. телефонні мережі "лягли".

Страху на обличчях не було. Багато хто нічого не знав про вибух. Сиділи в кафе за декілька кварталів, сміялися і розмовляли. Ті, хто знав - "сарафанне радіо" приносило новини по телефону і з соціальних мереж - не могли повірити: вибух у метро? Жертви? Неймовірно!

Хвиля паніки "наздогнала" мінчан у вівторок. По соціальних мережах і блогах із швидкістю звука промайнув слух про підірваний автобус

За сусіднім від нас столиком компанія прикипіла до мобільного в очікуванні, доки на екран завантажиться фото. На картинці: кров і тіло на підлозі станції метро.

Хвиля паніки "наздогнала" мінчан у вівторок. По соціальних мережах і блогах із швидкістю звука промайнув слух про підірваний автобус. Комусь подзвонила мати, яка сама все це бачила, хтось дивився ролик. Потім стало зрозуміло: автобус просто спалахнув.

МНС і МВС чутки спростували. А потім правоохоронні органи відрапортували: трьох найвідчайдушніших "панікерів" затримано, вони вже у СІЗО. Винні в тому, що писали про підірвані вокзали і автобуси на форумах. Подібні чутки "навмисно мають на меті посіяти паніку і дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в місті", заявили в Раді держбезпеки. І пообіцяли взятися ще за 10 панікерів.

У вівторок зранку до входу на станцію метро "Жовтнева" несуть квіти, запалюють свічки. Знайома розповіла, що в них на роботі організували виїзд для здачі крові постраждалим. За них молитимуться 40 днів у всіх білоруських храмах.

Є дві головні версії. Першу висловив білоруський президент: "Я не виключаю, що нам могли цей подарунок завезти ззовні. Але треба подивитися й у себе".

Друга версія - замовників вибуху потрібно шукати у владних структурах. А далі є варіанти. Перший: підірвали, щоб посилити репресії проти опозиції. Другий - аби відвернути від проблем в економіці й політиці. У країні складна ситуація з курсом національної валюти. На хвилі очікування девальвації виник ажіотажний попит на деякі продукти.

Карта "у всьому винна опозиція", яку традиційно діставали з колоди, поки що залишається фактично не розіграною. Але зараз вона ще менш реалістична, ніж зазвичай: після грудневих арештів супротивники Олександра Лукашенка дуже ослаблені.

Серед останніх версій - помста за добрі відносини з Росією від тих, хто хоче зашкодити РФ. Теракт у Мінську - спроба відвернути увагу від дій НАТО на півночі Африки. Це каже Володимир Жириновський.

Багато білорусів чекають "закручування гайок". Але, навіть якщо цього не станеться, після 11 квітня і сама Білорусь, і життя в ній будуть іншими.

Зараз ви читаєте новину «"Не виключаю, що нам могли цей подарунок завезти ззовні. Але треба подивитися й у себе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі