четвер, 03 лютого 2022 08:50

Найпопулярнішим залізничним маршрутом торік став потяг Ужгород – Лисичанськ

П'ятниця, 21 січня, 12:10

– За квартиру на 64 "квадрати" повинні заплатити майже 6500 гривень, – каже запоріжанка 34-річна Вікторія Руднєва. – Субсидій не маємо. Я була вихователькою у приватному садку. Колектив скорочують, бо рахунки за світло й опалення там прийшли вп'ятеро більші порівняно з минулим роком. Власниця переводить нас на пів дня. Чоловік – водій. Пенсіонери мають субсидію, але все одно треба віддати понад 3 тисячі гривень.

Жителі вул. Вавилова в Запоріжжі вийшли на мітинг через грудневі рахунки за теп­ло. Їм нарахували по 101 грн за метр квадратний.

Представниця "Міських теплових мереж" пояснює, що будинки не обладнані лічильниками.

– Вартість квадратного метра справді становить 101 гривню, – говорить директор зі збуту концерну Анна Юдіна. – Тому що малоповерхові будинки споживають більше, ніж багатоповерхові.

Раніше тариф не залежав від кількості поверхів. Нараховувати за новою схемою почали з цього опалювального сезону.

– Запропонували реструктуризувати борг, – продовжує Руднєва. – Але ми порахували, що весь рік працюватимемо, щоб розрахуватися за тепло в себе та свекрухи

Автор: Тарас Подолян
  Люди тримають портрети перших загиблих Героїв Небесної сотні – Михайла Жизневського, Сергія Нігояна та Юрія Вербицького 22 січня в Києві. В центрі міста пройшла хода пам’яті у восьму річницю розстрілів на Майдані. Біля пам’ятного каменя провели богослужіння
Люди тримають портрети перших загиблих Героїв Небесної сотні – Михайла Жизневського, Сергія Нігояна та Юрія Вербицького 22 січня в Києві. В центрі міста пройшла хода пам’яті у восьму річницю розстрілів на Майдані. Біля пам’ятного каменя провели богослужіння

А в цей час:

Киянка 27-річна Олена Грабівчак телефонує в диспетчерську службу таксі. Напередодні в авто у неї випав мобільний телефон.

– Помітила це вдома, – розповідає Грабівчак. – У машині відписувала подрузі. Кинула телефон у кишеню. Мабуть, впустила.

У додатку відстеження видно, що телефон перебуває в одному зі спальних районів столиці.

– Водій трубки не бере. У диспетчерській службі радять звернутися в поліцію. Мовляв, водій нічого не знаходив. Новий мобільний купила на Миколая. Образливо, бо зможуть його хіба на деталі розібрати.

38-річному Степанові Колтику із села Хом'яківка на Івано-Франківщині племінники показують кепку, вишиванку, туфлі й костюм. Чоловік не ходить – має вроджені вивихи кульшових суглобів.

– Попросив купити все на похорон, – говорить Степан. – Так спокійніше. Хотів бачити, що все гарне й готове. Зараз такий час, що похоронів багато. Хай краще лежить.

У грудні Степанові діагностували сильну тахікардію.

– Було зле. Ніколи не думав, що маю проблеми із серцем.

Нам гріх жалітися на долю

Якщо порівняти всі пережиті нами Дні Соборності й наше становище в ці дні з тим одним днем 1919 року, коли оголосили про своє об'єднання в соборній Україні дві Українські держави вже з розбитими арміями й окупованими 90 відсотками території – нам гріх жалітися на долю. Ми маємо найкращі умови і становище.

Не знаю, почнеться нова фаза війни за тиждень, чи зусиллями Заходу відкладеться ще на рік-другий. Але загалом фінальний двобій соборної та незалежної України проти недобитого совка неминучий. На карті світу лишимося або ми, або імперія зла. І шансів перемогти в нас більше, ніж будь-коли в попередній історії. Тож спокійно, без зайвих нервів обираємо кожен своє місце в нашому живому ланцюгу опору на той день, коли це знадобиться.

Євген ДИКИЙ, біолог, екскомандир роти батальйону "Айдар"

Не треба в гарячці міняти гривні на долари

Мета військових погроз Росії – дестабілізація. Зараз конче важливими є правильні дії громадян України та держави. Національний банк має достатні фінансові ресурси – золотовалютні резерви становлять майже $31 млрд, що є одним із найвищих показників за всю історію незалежності. Цього вистачить, щоб не допустити різкої девальвації.

Людям не треба в гарячці міняти гривні на долари. Чи знімати всі гроші з депозитів і класти під матрац. Водночас слід мати план дій на випадок справді серйозних економічних проблем – не набиратися кредитів і не робити зайвих витрат, доки ситуація не нормалізується.

Павло КУХТА, керівник із політичних питань Київської школи економіки

  Путін може атакувати з кількох напрямків і захопити вісім регіонів, – каже командувач Операції об’єднаних сил, генерал- лейтенант Олександр Павлюк. ”Якщо вовк хоче замість собаки охороняти стадо, то спочатку він повинен домовитися з пастухом, а потім із ним битися,” – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Путін може атакувати з кількох напрямків і захопити вісім регіонів, – каже командувач Операції об’єднаних сил, генерал- лейтенант Олександр Павлюк. ”Якщо вовк хоче замість собаки охороняти стадо, то спочатку він повинен домовитися з пастухом, а потім із ним битися,” – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Облаштувався в Києві й почав добре заробляти. Купив авто, квартиру, одружився. За чотири роки дружина відсудила все майно і близько 100 тисяч гривень. Тепер живу в батьківській хаті в селі. Підробляю в людей, щоб було на хліб.

Іван МИКИТЕНКО

Не вистачило 17 гривень, щоб погасити кредит. Подумали, потім доплатимо, але забули. За рік телефонують із банку й говорять, що в нас заборгованість на 107 тисяч. За весь час жодного разу не повідомили про відсотки й пеню.

Анна ЗУБЕНКО

Дід із бабою купили собі домовини й нікого не попередили. Я зайшов у хату й побачив, як дід накриває бабу в труні якоюсь шторою. Виявилося, приміряли за розміром. Два дні після того сидів на таблетках.

Максим ТОКАРЕВ

Вагітну невістку лякали, що дитина матиме вроджені вади. Об'їздили із сином, кого тільки могли. Готувалися одразу оперувати серце онучці. Були питання до нирок і легень. Народилася здорова дівчинка. Лікар сказав, що так буває.

Тереза ВАСИЛЬЧУК

Померла колега. В колективі її не любили. Була несправедлива, цькувала молодших, кількох працівників вижила. Коли телефонували наступні роботодавці, на всіх скаржилася. А на похороні всі плакали й казали, що її не вистачатиме.

Андрій САЛІЙ

Прийшли із хлопцем подивитися квартиру для оренди. А там на столі – портрет діда і свічка в пшениці. Рієлторка каже, що післязавтра діти справлять дев'ять днів, і можемо в'їжджати.

Алла ЧИБУР

315 спецдозволів на користування надрами ліквідували 2021-го. Департамент державного геологічного контролю провів 785 перевірок. Ще 219 дозволів розгляне суд

7547 військовослужбовців скористалися послугами санаторно-курортного лікування торік, за даними Міністерства у справах ветеранів

"Головна зброя Кремля – індукований психоз: замість жити, ви спускаєте енергію й час у чорний унітаз планів Путіна. Він диктує порядок денний. На фіга ж йому якось іще нападати, коли він, і без зайвих затрат, надурняк може вас чудесно паралізувати якою-небудь одною ексцентричною новиною?" –

Оксана ЗАБУЖКО, письменниця

"За 30 років Україна багато зробила, щоб утекти від "русского мира". Як далеко, покажуть випробовування наступних кількох місяців, якщо не тижнів. Але іншої розумної альтернативи для країни я не бачу", –

Ярослав ГРИЦАК, історик

Найпопулярнішим залізничним маршрутом торік став потяг Ужгород – Лисичанськ. Ним скористалися майже 900 тис. пасажирів. На другому місці був напрямок Дніпро – Трускавець. Ним проїхали понад 520 тис. осіб.

Ішемічна хвороба серця стала найпоширенішою причиною смерті українців 2021-го. Далі – ускладнення від коронавірусної інфекції. Третьою причиною лікарі називають цереброваскулярні недуги, зокрема порушення кровообігу мозку. Злоякісні утворення – на четвертому місці. За ними – грип і пневмонія.

Роботу електронного сервісу "Екомапа" неможливо поновити після кібератаки в ніч на 14 січня. У Міністерстві захисту довкілля планують запустити нову версію з покращеною системою захисту. У ній від початку буде інформація про звалища.

 

Прапрабаба писала та продавала картини. Після 60 років полотна створювала лише для нащадків. Казала, роботи цінні, але продавати їх не можна. З 10 картин до мене дійшли дві, кожна коштує понад 200 тисяч гривень.

Олександра ДАЛИЦЬКА, 54 роки, Київ

Подорожував Африкою і писав книжку. Там на мене напав лев. Дивом встиг залізти в авто й утекти. Дорогою машина зламалася. Вижити допомог­ло місцеве плем'я.

Андрій ДАНГЕН, 34 роки, Суми

Довго не могла знайти роботу. Знайомий зі сфери найму персоналу пояснив, що я не конкурентка іншим. Бо молода дружина, можу надумати піти в декрет. Коли розлучилася, начальник сказав, що краще б мала родину. А то тепер витрачатиму багато часу на коханців і розваги.

Інна ГОРДІЄНКО, 30 років, Одеса

Зараз ви читаєте новину «Найпопулярнішим залізничним маршрутом торік став потяг Ужгород – Лисичанськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі