середа, 01 липня 2020 15:08

Національний орган інтелектуальної власності запрацює в Україні

Неділя, 21 червня, 10:07

Вибух лунає в шостому під'їзді десятиповерхівки на вул. Соломії Крушельницької, 1/5, у Києві. Уламки бетону та скла летять на дорогу. Валяться перекриття з п'ятого по восьмий поверх.

У домашньому одязі та нічних сорочках вибігають мешканці нижніх поверхів. Заблоковані вище просять про допомогу.

– Дзвонили друзі й рідні. Питали, чи живі. А ми нічого не розуміли. Лише зараз побачили закривавлених сусідів, які і сказали, що рвонуло, – каже мешканка 38-річна Юлія Ламаш. Із чоловіком повертається додому. Біжать у квартиру в четвертому під'їзді.

Рятувальники натягують стрічки, розбирають завали. Через дах евакуюють 23 людей.

– Квартира ціла. Тільки москітні сітки повипадали. Найбільше постраждав шостий під'їзд. У п'ятому – вигнулася стіна, – Юлія повертається на вулицю. – У дворі зустріла сусідку Тетяну з сином. Безперервно дзвонить до чоловіка. Каже: "Були на кухні, а Саша спав у кімнаті". Після вибуху кликала його, а підійти не могла – стіни і підлога руйнувалися. Там залишився.

Вибух стався через витік газу, за однією з версій. Останні два тижні в будинку перевіряли лічильники. Запах чули від вівторка, стверджують люди. Викликали аварійну бригаду. Вона начебто підтвердила витік. За іншою версією, могла здетонувати вибухівка.

Загинули дві жінки 77 і 46 років і 29-річний чоловік. Увечері 22 червня знайшли четверте тіло. Одного мешканця продовжили шукати. П'ятеро травмованих – у лікарні.

Зі зруйнованого під'їзду відселяють майже сотню людей. 45 живуть в одному зі столичних інтернатів. Інші – в родичів і знайомих

Автор: Сергій Старостенко
  Рятувальники розбирають завали в зруйнованих квартирах у десятиповерхівці на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, у Києві. Вибух стався в шостому під’їзді. Загинули троє людей. Ще трьох продовжували шукати, станом на вечір 22 червня. Трагедія сталася через витік газу, за однією з версій. За другою – в домі здетонувала вибухівка
Рятувальники розбирають завали в зруйнованих квартирах у десятиповерхівці на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5, у Києві. Вибух стався в шостому під’їзді. Загинули троє людей. Ще трьох продовжували шукати, станом на вечір 22 червня. Трагедія сталася через витік газу, за однією з версій. За другою – в домі здетонувала вибухівка

А в цей час:

Полтавець 31-річний Ярослав Думанський щипцями витягає кліща з ноги. Уп'явся у стегно вище коліна. Другого помічає у згині ліктя.

– Раніше кусали, але щоб два одразу – вперше, – говорить.

Дружина Валентина, 32 роки, спиртом протирає місця укусів. Комах викидають в унітаз.

– Живемо біля Дендропарку. Вранці гуляв із собакою. Джек поліз у траву, я – за ним. Кілька годин бігали, – говорить Яро­слав. – Прийшов додому й одразу в душ. Там і побачив на нозі цю гидоту. Покликав жінку. Коли став витягати кліща, вона показала другого. Добре, що вчасно. Кліщі крові ще не пили. Значить ніяку заразу не перенесли.

Думанський витрушує над ванною одяг, в якому гуляв.

– Курва! Де це я і де всі? – львів'янин Артем Бицький, 25 років, прокидається на острові посеред озера Світязь у Шацькому районі на Волині. У нього обгоріли живіт, груди, ніс і чоло.

Напередодні приплив сюди човном із друзями. Випили ящик пива з рибою та креветками. Товариші повернулися на базу відпочинку. Артема забули.

– Пішов гуляти пляжем. А через те, що трохи перебрав, заснув. Із собою тільки шорти, капці і книжка. У кишені гаманець, а телефон сів, – продовжує. – До берега звідси не догребу, бо погано плаваю. Відчуваю себе Робінзоном Крузо.

До острова підпливає рибалити 65-річний Микола Петрович із селища Шацьк. Погоджується відвезти туриста до берега.

– Дід казав, що звідси можна пішки до суші дійти. Старожили знали ходи. Є ділянки, де води по кісточки.

За допомогу Артем платить 500 грн.

  Прихильники партії проросійського блогера Анатолія Шарія мітингували біля Офісу президента 17 червня. Вимагали реакції керівництва країни на ”численні побиття їхніх журналістів”. На пікет зібралися противники діяльності Шарія – патріотично налаштовані активісти з ”Демократичної сокири”, ”Руху ветеранів України”, С14 та інші. Мітингувальників розділили потрійним кордоном поліції. ”Якщо завзято протестуєш проти мила, то рухає тобою шило”, – впевнений художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Прихильники партії проросійського блогера Анатолія Шарія мітингували біля Офісу президента 17 червня. Вимагали реакції керівництва країни на ”численні побиття їхніх журналістів”. На пікет зібралися противники діяльності Шарія – патріотично налаштовані активісти з ”Демократичної сокири”, ”Руху ветеранів України”, С14 та інші. Мітингувальників розділили потрійним кордоном поліції. ”Якщо завзято протестуєш проти мила, то рухає тобою шило”, – впевнений художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

18 729 людей працевлаштувалися в дорожні компанії від початку року по 12 червня. 7729 оформили в рамках проєкту "Дороги та робота", що стартував у травні. Ремонтуватимуть і будуватимуть шляхи, кажуть в Укравтодорі. Цьогоріч мають оновити й прокласти щонайменше 6,5 тис. км доріг

1 728 100 корів тримають в Україні, станом на 1 червня, – на понад 120 тис. менше, ніж торік. Майже 430 тис. – на фермах. Решту – У приватних господарствах, за даними Державної служби статистики

15,7 тисячі нових автомобілів купили українці навесні. Це на чверть менше, ніж за аналогічний період торік, за даними аналітичної групи Auto-consulting. Найбільше придбали КІА, Renault і Toyota

Син пішов із друзями в ліс на шашлики і пропав. Шукали добу. Переживали, що в нього поцілила блискавка, бо пройшла гроза. Знайшли в сусідньому селі. Ховався від негоди й заблукав.

Оксана ЯЦКІВ

Заробляв перевезенням товарів із Польщі. Робота зупинилася, як почався карантин. Щоб не сидіти без грошей, влаштувався на завод за мінімальну зарплату. Дружина подала на розлучення. Каже: "Не можеш мене забезпечити".

Тарас КОВАЛИШИН

Із дружиною хотіли назвати доньку Діаною. Проти були її віруючі батьки: "Це не православне ім'я". Довелося поступитися, бо за тиждень до пологів згодилися лишити нам свою двокімнатну квартиру і з'їхати на дачу. Малу записали Марією.

Антон ВОДЯНИЦЬКИЙ

"Порошенка судять не для того, аби щось показати народові. Тоді була б справа за корупцію. Цей процес потрібен для політичних еліт. Зеленський, Венедіктова й Портнов показують, що буде, якщо піти проти Росії. Призначаєш когось у СБУ – сидітимеш, їдеш у Крим завадити окупації – сядеш. Зміцнюєш армію чи даєш по писку московським попам – посадять", –

Сергій МАРЧЕНКО, засновник рекрутингової агенції "Борщ"

"Росія шукає підстави для загострення на півдні. Ніщо не заважає їм знищити рибальський човен чи судно, зокрема і третьої країни, – щоб перевести відповідальність на Україну. Можуть зробити аварію на Керченському мосту. Це реальність війни, яку Москва веде проти цивілізованого людства", –

Борис БАБІН, юрист, колишній представник президента в Криму

До 49 млн разів українці скористалися безвізовим режимом із Євросоюзом від початку його дії 11 червня 2017-го по квітень цьогоріч. Найбільшу кількість подорожей фіксували торік – 18,7 млн.

Майже у 2 млрд грн обходитиметься Україні загальнонаціо­нальний референдум, каже заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук. Законопроєкт про народовладдя парламент підтримав у першому читанні 18 червня.

США передали Україні військове обладнання на $60 млн – протитанкові ракети Javelin, боєприпаси, рації. У травні Сполучені Штати прислали техніки на $25 млн.

Майже 125 млн дерев висадили в країні навесні на площі 32,3 тис. га, кажуть у Державному агентстві лісових ресурсів.

Національний орган інтелектуальної власності запрацює в Україні. Видаватиме патенти й свідоцтва, що підтверджуватимуть права осіб на розробки.

Кожне слово російською – залп по своїх

Коли починаєш говорити з ворогом його мовою, то він уже ніби й не ворог. Повзуче повернення "абщєпанятнава" особливо помітно в українській столиці, де чи не щодня виникають вивіски, вказівники, цінники та інша "наочність" мовою агресора. Цей санкціонований головою українського парламенту Разумковим процес не міг бути випадковим. Хтось сказав комусь, що "уже можно".

Нашої мови вороги бояться більше за армію. Бо Україна не там, де стоять нині наші Збройні сили. Ще один "мінський реверанс" нинішньої влади – і все може змінитися. Україна там, де говорять і пишуть українською. Нехай не всюди, нехай лише офіційно, але говорять і пишуть. Туди ворог не поткнеться.

Якби майже 30 років тому новостворена Українська держава проявила принциповість у мовному питанні, ми вже мали би два покоління українців, які не уявляють іншої мови навчання, крім рідної. Бо мовної проб­леми в Україні немає. Ще жоден із тих, кому "нєудобно", не відмовився від гривень через те, що на них усе написано українською, і всі намальовані – українці.

Невже так важко зрозуміти, що кожне слово, яке український політик вимовляє мовою агресора, є залпом по своїх? Причому свідомим.

Микола НЕСЕНЮК, журналіст

 

Брат замовив піцу. Відкрили, а вона з пліснявою. Подзвонили диспетчеру, вимагали повернути гроші. Вона розплакалася: "На карантині і так погано дають зарплату. А за таке можуть звільнити".

Ольга ПОСІКІРА, 25 років, Львів

Чоловік на річницю весілля обіцяв романтичну вечерю. Чекала до ночі, а він додому так і не приїхав. Подзвонив із лікарні. Сказав, що потрапив в аварію.

Олександра, 30 років, Івано-Франківськ

Із батьком торік улітку клали дах на гаражі. Працювали у спеку. У мене запаморочилося в голові, втратив рівновагу й полетів униз. Щастя, що впав у квітник. Обійшлося подряпинами й саднами на голові. Лікарі сказали, мав тепловий удар.

Віталій, 29 років, Полтава

До літнього табору потрапив уперше в 12 років. Однолітки сміялися, бо був повний. Так зачепило, що до наступного літа не вилазив зі спортзалу, записався на бокс. Коли приїхав знову – зустрів сина вожатої, який ображав найбільше. Вдарив його по писку.

Андрій, 31 рік, Київ

Мати влаштувала батькові скандал, бо знайшла в гаражі вирізані із старих журналів Playboy фотографії оголених жінок. Погрожувала розлученням. Заспокоїлися, тільки коли тато при ній спалив підбірку.

Марина, 24 роки, Дніпро

Зараз ви читаєте новину «Національний орган інтелектуальної власності запрацює в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі