четвер, 07 листопада 2019 17:13

На Євро-2020 збірна України здатна дійти до чвертьфіналу

Збірна України з футболу зіграє у фінальній частині Євро-2020. Посіла перше місце у групі. Випередила Португалію – чемпіона Євро-2016 та Сербію – учасника Кубка світу-2018. Команда 43-річного тренера Андрія Шевченка 17 листопада проведе завершальний матч кваліфікаційного турніру в Сербії. Якщо здобуде бодай нічию – гарантує місце в першому "кошику" під час жеребкування фінальної частини 30 листопада

– Із нинішньою збірною України конкурувати може хіба команда Йожефа Сабо 1997/98 років, – каже футбольний журналіст 40-річний Сергій Бабарика. – Тоді вона теж випередила Португалію у відбірковому турнірі, але програла стикові матчі Хорватії за право зіграти на Кубку світу-1998. І тоді, і тепер ми знали: можемо на рівних грати з будь-яким суперником.

Та команда будувалася на київському "Динамо". Нинішню можна назвати "шахтарівською" за впливом на гру нинішніх і колишніх футболістів донецького клубу. Хоча є Ярмоленко, Яремчук, Миколенко – які ніколи не мали стосунку до "Шахтаря".

Автор: REUTERS
  Флангові захисники збірної України Віталій Миколенко – № 16 та Олександр Караваєв радіють перемозі над Португалією. Матч відбувся в Києві 14 жовтня. Результат гри – 2:1
Флангові захисники збірної України Віталій Миколенко – № 16 та Олександр Караваєв радіють перемозі над Португалією. Матч відбувся в Києві 14 жовтня. Результат гри – 2:1

Найуспішніша збірна України за результатом – команда Блохіна, яка грала на Кубку світу-2006. Теперішня команда сильніша?

– Потенційно – так. Вона показує цікавіший футбол. Єдине – Блохін-тренер мав Шевченка-гравця. Шевченко-тренер такої зірки на полі позбавлений. Зате є низка класних футболістів – Малиновський, Степаненко, П'ятов, Яремчук, Ярмоленко, Циганков. Окремо про Зінченка. Він – головна фігура команди поза полем, гуртує колектив. І розумно діє під час поєдинків. Його я назвав би лідером команди.

Який потенціал цієї збірної?

– Можемо розраховувати й на успішний виступ на Євро-2020, скажімо, чвертьфінал, і на Кубок світу-2020. У нас молода команда. Навіть 30-річні Степаненко, Ярмоленко та Коноплянка можуть відіграти один цикл. П'ятову 35, але вік воротарів традиційно довший.

Автор: Дмитро Cкаженик
 

А які бачите проблеми?

– Що досі не навчилися грати із середняками. До таких віднесу Люксембург. Проти цієї збірної мучилися в обох матчах відбіркового турніру. Це турбує, бо на Євро-2020 здебільшого будуть не топові, а міцні команди. А саме фінальна частина має підтвердити закономірність нашого успіху у відборі. Інакше він не матиме сенсу. Очікування від команди дуже великі.

Андрія Шевченка призначили головним тренером збірної в липні 2016-го. За рік програв відбір на Кубок світу, зараз виграв кваліфікацію на Євро. У вас були сумніви щодо тренера?

– Ні. Було зрозуміло: Шевченко – це бренд, який виведе Україну на інший рівень піару. А його помічники – італійці Малдера і Тассотті – дадуть команді необхідну гральну й тактичну "начинку". Вони взялися за непросте завдання, реалізація якого потребувала часу. Досі все виходить так, як планували.

Зараз ви читаєте новину «На Євро-2020 збірна України здатна дійти до чвертьфіналу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі