вівторок, 11 липня 2017 22:04

На бабусю записано три квартири. Має обрати одну, за яку отримає рівноцінне житло

У Москві знесуть "хрущовки"

1 липня російський президент Володимир Путін підписав указ про реновацію житла в Москві. Зноситимуть будинки нижчі за дев'ять поверхів, зведені за проектами 1957‑1968 років. Людям обіцяють аналогічне за площею житло з ремонтом або грошові компенсації. Мешканців комуналок розселять в окремі квартири.

Схожий досвід мають різні міста світу

Георгій ЮЗІН, 57 років, архітектор-інженер, Москва:

– Маємо трикімнатну квартиру. Недавно зробили капітальний ремонт із заміною всіх труб і електропроводки. Вклали стільки, що можна було однокімнатку купити. Ніхто не враховує стан квартири. Роздаватимуть із найдешевшими шпалерами і сантехнікою. Треба буде знову все переробляти під себе.

Розумію, що такий мегаполіс не може собі дозволити п'ятиповерхівок. Та й згідно з усіма світовими стандартами, це – позавчорашній день. На четвертому поверсі живе спинальник, а ліфта немає. На п'ятому – військовий повернувся з Донбасу без ніг. Мами зносять візочки в руках. Але програма не передбачає розвитку інфраструктури. Ми вивчали всі проекти. Ніхто не розробляє додаткових парковок чи транспортних розв'язок. А замість "хрущовок" збудують висотки. У нас замість три- п'ятиповерхівок буде чотири 18-поверхівки. На місці четвертої на громадських слуханнях обіцяли новий дитячий садок і школу. Бо тут і так черги шалені.

Автор: REUTERS
  Іграшковий будинок стоїть на сходах ”хрущовки”, яку зносять у рамках проекту реновації житла у Москві. Люди протестували, але знесення не скасували
Іграшковий будинок стоїть на сходах ”хрущовки”, яку зносять у рамках проекту реновації житла у Москві. Люди протестували, але знесення не скасували

Ірина ПЕТРОВА, 32 роки, кухар, Москва:

– На бабусю записано три квартири. Одну вона отримала за участь у війні, другу – її сестра. Ще одну вибили за те, що дядька скалічило в Афганістані. Бабуся все записувала на себе, бо мала різні пільги. А ще боялася, що сестра відпише комусь житло за те, щоб її доглядали до смерті.

Усі квартири – в будинках, що підпадають під програму реновації. З мерії прийшов лист, що бабуся має обрати одну, за яку отримає рівнозначне житло. За інші дві – частину грошей. Оцінюють їх за мінімальною вартістю. В одній жили ми з чоловіком, другу здавали квартирантам. Ми подали скаргу. Переписали квартиру на мене. Адвокат мерії заявив, що це – незаконно. Мовляв, бабуся роками здійснювала махінації з нерухомістю. І з нас стягнуть штрафи за несплату податків.

У такій ситуації не ми одні. Багато хто мав по дві квартири. Дехто зумів оформити обидві на обмін. Більшість справ розглядають. Відмовитися від програми не можемо. Понад 75 відсотків жителів будинків проголосували за обмін. Хтось хоче продати житло. У нашому під'їзді в семи квартирах ремонти не робили вже понад 20 років. Звісно, їм хочеться нове помешкання. У трикімнатній були прописані чотири повноцінні родини. Їм дадуть по однокімнатній. Задоволені цим варіантом. У житті не розмінялися б так.

Хань МЕЙ СУ, 36 років, юрист будівельної компанії, Пекін, Китай:

– Наша компанія прокладає дороги і будує фундаменти під багатоповерхівки. Часом просять узяти на себе частину перемовин із власниками землі. Як правило, в нетрях проб­лем немає. Які в них можуть бути документи? При цьому уряд надає кімнату в гуртожитку. Квартири в новобудовах отримують лише ті, в кого було право на землю. Тоді можуть зареєструватися і влаштовуватися на кращу роботу. Якщо хтось протестує – це ­нікого не цікавить. Інтереси міста пріоритетніші. Недавно власник 29 свиней відмовлявся звільнити території. Ми виплатили йому вартість ферми на 500 голів. Уряд призначив пенсію. Землю відібрали б, навіть якби він опирався.

Вільгельма ПАОЛО-САНЧЕС, 41 рік, соціальний працівник, Ріо-де-Жанейро, Бразилія:

– Торік думали, як краще розселити фавели. Міжнародні організації виділили кошти на будівництво трьох висоток.

Люди протестували й блокували роботу екскаваторів. Ніхто не вірив, що їх поселять у нормальне житло. Але ці курники треба було знести. Звели чотири дев'ятиповерхівки. В одну заселили жителів усього кварталу фавел. Решту продали за пільговими цінами і роздали тим, хто мав отримати квартири від держави.

Всі залишились задоволені. Сусідній квартал питав, коли розселять їх. Але в бюджеті немає на це грошей.

Філіс ЕЙН-МАК-ПАТТЕРС, 22 роки, студентка, Маямі, США:

– Два роки тому мерія розіслала листи жителям нашої вулиці, що тут зводитимуть багатоповерхове житло. Це був район для робітників готелів і казино. Каналізація регулярно забивалася. Були проблеми з розподільником електрики. Коли представник мерії оголосив приблизні ціни за ділянки, всі були щасливі. За ці гроші можна було купити кращий котедж у передмісті.

Батьки порахували, що віддадуть борги за моє навчання в медичному коледжі й оселяться в котромусь із менших міст. Однак мерія купила будинок через дорогу. Тепер там постійно буде тінь від багатоповерхівки. Ціна на ці будинки впала на чверть.

12 380 000 жителів налічує Москва. 78 будинків підпадають під програму зносу у першу чергу. Загалом таких у російській столиці понад 7 тис.

Зараз ви читаєте новину «На бабусю записано три квартири. Має обрати одну, за яку отримає рівноцінне житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі