четвер, 12 травня 2011 13:20

Моуріньйо залишається чекати спаду в грі "Барселони"

 

Мадридський "Реал" із 2002 року не вигравав Кубка/Ліги чемпіонів, а найсильнішою командою Іспанії востаннє ставав у сезоні 2007/08. Для виправлення ситуації президент клубу Флорентіно Перес торік запросив найуспішнішого та найоплачуванішого тренера світу - 48-річного португальця Жозе Моуріньйо. Той саме переміг у Лізі чемпіонів і чемпіонаті Італії з міланським "Інтером".

Перший рік роботи Жозе у "Реалі" можна визнати невдалим. У головних турнірах команда поступилася найпринциповішому супернику - "Барселоні". Зокрема один із матчів програла - 0:5. Частковою компенсацією є виграш другорядного Кубка Іспанії, ціну якого дещо підіймає перемога у фіналі над "Барсою".

Контракт Моуріньйо з "вершковими" розрахований на чотири роки. Тобто, португалець має ще три сезони, щоб перервати гегемонію "Барселони" в національному чемпіонаті й виграти Лігу чемпіонів.

- Дуже здивувала стратегія Моуріньйо на матчі з "Барселоною", - каже колишній гравець іспанської Валенсії Олег Саленко, 41 рік. - Минулого сезону, очолюючи "Інтер", він спокійно віддав нікому не потрібний матч у Барселоні на стадії групового турніру, зате відігрався в півфіналі. Я розумію, що протистояння "Реал" - "Барселона" не порівняєш із дуелями "Інтер" - "Барса". Проте все одно Моуріньйо підійшов до них надто прогнозовано. Мадридці весь час грали в той же футбол. Навіть переконливий перший тайм у фіналі Кубка не зміг органічно перейти у другий - "Барселона" перехопила ініціативу. А в матчах Ліги чемпіонів каталонці просто домінували - у відсотковому володінні м'ячем та за кількістю створених гольових моментів. Саме ці два фактори відсувають на другий план розмови про суддівство. Воно не мало в протистоянні вирішального значення.

Істерію Моуріньйо щодо арбітражу експерт пояснює так:

- Припускаю, що Жозе шукає шляхи до відступу і влітку залишить Мадрид. Від занадто честолюбний, щоб змиритися з поразкою від "Барселони" і подати у відставку - неодмінно прагнутиме реваншу. Але є кілька факторів, що можуть змусити керівництво "Реала" розірвати угоду з тренером.

Моуріньйо прийшов вигравати титули, а не збільшувати кількість друзів "Реала", за словами спортивного директора клубу Еміліо Бутрагеньйо,Однак важливих титулів поки не додалося.

По-друге, португалець зіпсував стосунки з генеральним директором Вальдано, який назвав футбол Моуріньйо лайном на паличці. Вальдано - друг Переса, і той цілком може стати на бік аргентинця.

Протистояння "Реал" - "Барселона" не порівняєш із дуелями "Інтер" - "Барса". Проте все одно Моуріньйо підійшов до них надто прогнозовано

Третій чинник - головний: почуття ненависті, яке Моуріньйо постійно сіє, суперечить шляхетному образу нинішнього президента "Реала". Його попередник Рамон Кальдерон домовлявся з потенційними новачками в обхід їхніх клубів. Перес одразу заявив, що з цим покінчено і репутацію "Реала" треба рятувати. Моуріньйо ж своїми заявами авторитет клубу підриває.

Якщо португалець піде з "Реала", то повернеться до Англії - не думаю, що йому цікавий італійський чемпіонат. Мій прогноз: Жозе, скоріше за все, знову працюватиме з "Челсі", який готується до розриву з Анчелотті.

Проте англійська "Ґардіан" запевняє, що Перес не звільнить Моуріньйо. Днями вони зустрінуться, щоб обговорити стратегію розвитку клубу на наступний рік. Зокрема, на трансферному ринку. Там головна ціль "Реала" - Нурі Шахін, півзахисник дортмундської "Борусії", цьогорічного чемпіона Німеччини.

Логіку Переса можна пояснити тим, що попередні команди Моуріньйо "вистрілювали" на другий сезон. Особливо помітно це було в "Інтері". Його власник Массімо Моратті залишив тренера після вильоту в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Хоча в Мілані португалець також налаштував проти себе всіх, публічно заявляв про неготовність клубу до серйозних звершень і закликав посилити склад. Інтелігентний Моратті все стерпів, а Моуріньйо виграв Лігу чемпіонів.

- Працювати в "Інтері" було легше. На той момент команда не мала конкурентів на внутрішній арені, - згадує Саленко. - В Іспанії ж "Барселона" продовжує домінувати: за рік роботи Моуріньйо я не побачив, що "Реал" наблизився до каталонців, скоріше, навпаки. При цьому мадридці безсилі на трансферному ринку: усі доступні найкращі футболісти вже грають у них, а Мессі, Хаві чи Іньєсту не купиш ні за які гроші. Залишається чекати тільки спаду в грі "Барси". А також посилити позиції крайніх захисників. Варто запросити кваліфікованих оборонців, бо Ді Марія та Кріштіану Роналду здатні забезпечити тиск із флангів, а Марсело й Арбелоа слабкі як захисники.

У те, що португалець візьметься перебудувати гру з прицілом на атаку, не вірю. Кадрові ресурси для цього є, але всі команди Моуріньйо показували понурий футбол.

 

Куаресма був головним провалом

"Реал" став третім топ-клубом у кар'єрі Жозе Моуріньйо. Із лондонським "Челсі" за три сезони він двічі виграв чемпіонат, здобув Кубок, доходив до півфіналу Ліги чемпіонів. Із міланським "Інтером" за два роки - двічі чемпіон країни, володар кубка та суперкубка Італії, переможець Ліги чемпіонів. Із мадридським "Реалом" у перший сезон виграв Королівський кубок.

Згадуємо перші кроки Моуріньйо у топ-клубах

"Челсі"

Отримав величезні можливості для комплектації складу завдяки новому власнику Роману Абрамовичу. Вперше за 50 років зробив клуб чемпіоном Англії, скориставшись перебудовою в "Манчестер Юнайтед" та спадом "Арсеналу". Розкрив гравців, які досі складають кістяк "Челсі" - Чех, Террі, Лемпард, Дроґба.

"Інтер"

Припустився своєї головної помилки на трансферному ринку - за 27 млн євро в "Порту" купили Рікардо Куаресму. З ним та бразильцем Мансіні - іншим фланговим півзахисником - планував грати за схемою 1-4-3-3. Однак, обидва провалилися, тому перейшов на 1-4-4-2.

Вдалі придбання: диспетчер Веслі Снейдер, форварди Ето'О, Дієґо Міліто.

"Реал"

Обрав схему 1-4-2-3-1. Через травму Іґуаіна та погану форму Бензема на початку сезону постійно скаржився на відсутність класного форварда. Поки що не зміг поставити командну гру.

 

 

"Радий, що "Барселона" пройшла "Реал". Стиль гри Моуріньйо не підходить Мадриду. "Реалу" ганебно грати в такій манері. У португальця тільки одне завдання - вставляти палиці в колеса суперника і провокувати. Як людина він мені також не імпонує - надто грубий та зверхній. Йому бракує почуття гумору"

Оттмар ҐІТЦФЕЛЬД, головний тренер збірної Швейцарії, дворазовий переможець Ліги чемпіонів

 

Зараз ви читаєте новину «Моуріньйо залишається чекати спаду в грі "Барселони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі