середа, 09 жовтня 2019 17:42

Міністерство охорони здоров'я запускає Офіс пацієнта

П'ятниця, 27 вересня, 19:58

– Перша акція рік тому пройшла без мене. Катя була у важкому стані, – каже на мітингу "Ніч на Банковій. Знову" 65-річний Віктор Гандзюк, батько 33-річної Катерини Гандзюк. Вона померла 4 листопада 2018-го – у серпні її облили кислотою. Замовників убивства не покарали.

Віктор Гандзюк стоїть у розстебнутій куртці навпроти Будинку з химерами. За спиною – підлітки з плакатом "Кожен може бути наступним". Майже 200 людей зібралися під вікнами Офісу президента на Банковій з вимогою розслідувати напади на активістів. У "списку Гандзюк" 55 справ із 2017 року.

– Минув рік, як Каті немає. У нас новий президент, генпрокурор, монобільшість, оновлені Аваков і керівництво СБУ, – продовжує Віктор Гандзюк. – Я зустрічався з президентом. Він сказав, що сприятиме. А за три тижні слідство припинили.

О 20:08 під вікнами Офісу наносять чорний напис із червоною смужкою "Хто наступна Гандзюк?" Навколо розставляють свічки. З прапорів на акції – лише один державний. Кілька разів учасники голосно скандують: "Хто замовив Катю Гандзюк?"

До десяти поліцейських стоять біля дверей президентського офісу. За 2 год. акція завершується

А в цей час:

61-річний Олександр Шемет із Вінниці ставить у сарай два 6-літрові бутлі з червоним вином.

– То з бузини. Буде два місяці вистоюватися. Щороку дарую товаришу. Він ним малює картини, як чорнилом, – говорить Олександр. За будинком має облаштовану винарню. Торік з іншими виноробами заснував у Вінниці фестиваль вина "Божо Ллє". Готуються до цьогорічного.

– Я дрібний винороб років 15. Хотів би, щоб на фестивалі намалювали картину з бузинового вина. Тут воно найпопулярніше.

29-річна Аліна Никорак із Шепетівки на Хмельниччині пробує зняти гіпс із правого ліктя. Лівою рукою незграбно розрізає кухонними ножицями. Його наклали два тижні тому, коли впала зі сходів у супермаркеті.

– Пішла до іншого лікаря, бо попередній у відпустці. Він на рентген подивився і сказав, що перелому в мене й не було, лише забій. Гіпс пообіцяв зняти завтра, бо спішив на конференцію. А я і так уже намучилася з 12-місячною дитиною. Ні підняти, ні переодягти. І рука не болить, – каже до подруги 32-річної Людмили Горейко, яка зайшла в гості.

– Ми з чоловіком і з дитиною на Кіпр мали їхати у вересні. Тисячу доларів заплатили. Туроператор повернув суму без двохсот, бо запізно сказали, що відмовляємося, – Аліна відламує гіпс шматками.

  Національна рада з питань теле- і радіомовлення позбавила телеканал Віктора Медведчука ”112 Україна” ліцензії на цифрове мовлення у п’яти областях. На каналі назвали таке рішення ”грубою атакою на свободу слова”. Заявляють, що продовжують мовлення у кабельних мережах, інтернеті й на супутнику. ”Там, де телебачення існує для сліпих, а радіо – для глухих, проблеми свободи слова не існує”, – вважає художник Володимир Казаневський
Національна рада з питань теле- і радіомовлення позбавила телеканал Віктора Медведчука ”112 Україна” ліцензії на цифрове мовлення у п’яти областях. На каналі назвали таке рішення ”грубою атакою на свободу слова”. Заявляють, що продовжують мовлення у кабельних мережах, інтернеті й на супутнику. ”Там, де телебачення існує для сліпих, а радіо – для глухих, проблеми свободи слова не існує”, – вважає художник Володимир Казаневський

На лавці в парку знайшов планшет. Був заблокований, на екрані висвітлювався номер телефону. Прийшов віддавати, а чоловік зустрів мене з поліцією. Тепер ходжу до слідчого на допити.

Олег КОЧАН

Збиралася звільнятися з роботи. Щоб остаточно все обдумати, полетіла в подорож до Берліна на кілька днів. На зворотний літак не встигла, й довелося чекати іншого рейсу. Розговорилася з попутником у залі очікування. Він запропонував роботу в іншому місті України на хороших умовах. За тиждень переїхала.

Юлія ІЛЬНИЦЬКА

Прийшов перескладати іспит. Відчиняю двері аудиторії, а там студентка в одній спідниці й туфлях танцює перед 70-річним викладачем. Розгубився, зачинив двері й пішов. Наступного дня викладач зупинив мене в коридорі й поставив "відмінно".

Богдан БОРИС

"Під заколисливу втому українці масово погоджуються з недвозначними проявами нової й безпрецедентної узурпації. Так багато свободи, як оце нині, просто на очах у них ще не крали – а їм це чомусь у кайф. Нещадні колись до Януковича з його "козлами, которые мешают нам жить" сьогодні вони пропускають повз вуха або вдають, ніби не чують, багатьох речей "куда похлеще", –

Юрій АНДРУХОВИЧ, письменник

"2014 року Росія забрала в нас території. Відповіддю стало набуття Україною суверенітету. Через п'ять років Москва намагається зробити зворотний обмін. Уявлення не маю, навіщо Україні на це погоджуватися", –

Павло КАЗАРІН, публіцист

38 відсотків українців, які вирушають на заробітки вперше, виїжджають із країни на кілька місяців. Назавжди за кордоном планують залишитися 12 процентів заробітчан

Міністерство охорони здоров'я запускає Офіс пацієнта. У ньому опрацьовуватимуть скарги. Також діятиме "гаряча лінія".

Із 25 вересня банки в Україні можуть заокруглювати суми через вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів. При безготівкових розрахунках цього не робитимуть.

Державне агентство з управління зоною відчуження презентувало перший туристичний путівник Чорнобильською зоною. Його писали фахівці спільно з колишніми жителями міста Прип'ять. Виданий українською мовою. Згодом можуть перекласти англійською.

Технологію виготовлення паперу з опалого листя створив 18-річний Валентин Фречка, студент Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вона пройшла випробування на спеціалізованому обладнанні.

МВФ хоче почути чітку позицію щодо Коломойського

Місія Міжнародного валютного фонду працювала в Києві 10–26 вересня. Поїхала без домовленостей про подальшу програму для України. Нині діє ухвалена торік. До кінця грудня планують підписати нову – на три-чотири роки.

Кредитори хочуть почути чітку позицію українського президента та всієї влади стосовно олігарха Ігоря Коломойського і Приватбанку (колишній власник хоче $2 млрд компенсації через націоналізацію фінустанови 2016-го. Держава вклала в неї $5,5 млрд щоб уберегти найбільший банк країни від закриття. – Країна). Українська влада має позбавити Ігоря Валерійовича впливу на політику. Важливо і зберегти незалежність Національного банку.

Без МВФ перспектива дефолту для України стає реальна. Наступного року маємо виплатити одну з найбільших сум за зовнішнім боргом. Без нового траншу не зможемо.

Сергій ФУРСА, інвестиційний банкір

 

Сусідка працювала медсестрою в поліклініці. Хвалилася, що бере хабарі. Одного разу хтось відмовився платити за довідку. Наступного дня сусідку затримали. Має умовний термін, працює прибиральницею в барі.

Ганна ПОТЕРЕЙКО, 45 років, Львівщина

Подруга здає для туристів хату в гірському селі. Скаржилася, що з року в рік меншає клієнтів. Цього літа ми поїхали до неї, зробила знижку. Попросила в заставу паспорт, а коли виселялися, перерахувала в домі столові прибори й рушники.

Роксоляна ФИЛИМОН, 25 років,

Івано-Франківськ

Із дружиною збиралися розлучатися, пішов воювати добровольцем на Донбас. Як жінка дізналася, почала частіше дзвонити, говорили годинами. Після мого повернення народили сина.

Сергій, 40 років, Черкаси

На "Форумі видавців" купила стос книжок на дві тисячі гривень. І ще дві тисячі загубила чи витягнули на ярмарку. Мала ті гроші заплатити за орендовану кімнату. Власниця дозволила місяць жити в борг за умови, що нові книжки спершу дам почитати їй.

Олена ГУРЄВА, 25 років, Тернопіль

Зараз ви читаєте новину «Міністерство охорони здоров'я запускає Офіс пацієнта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі