четвер, 22 квітня 2021 09:21

Міністерство культури запустило онлайн-курси для вивчення української мови

П'ятниця, 9 квітня, 17:30

Четверо чоловіків біжать до гелікоптера Eurocopter Ec 145, що стоїть на майданчику служби з надзвичайних ситуацій неподалік Львова. Двоє пілотів займають місця за штурвалами, медики сідають позаду. Летять до міста Турка Самбірського району на Львівщині. Вперше в Україні забиратимуть повітряним транспортом хвору.

– Маємо евакуювати 78-річну Розалію Миколаївну. В неї інсульт. За описом, стан стабільний, – пояснює керівник центру екстреної медичної допомоги 36-річний Андрій Васько. – Вертоліт обладнаний, як машина "швидкої". Є все необхідне.

170 км долають за 30 хв. Машиною добиралися б 3 год., бо Турка розташована в горах.

Пацієнтку заносять у салон.

– У нас завжди були проблеми з перевезенням тяжких хворих. Покладаємо великі надії на санавіацію, – каже фельдшерка Ганна Яворська. – Села розкидані серед гір. Добиратися тяжко. Бувало, не довозили пацієнтів до лікарні або йшли по них кілька кілометрів, клали на ноші й несли до машини. Це займає багато часу.

Розалію Миколаївну доправляють до Львівської лікарні швидкої медичної допомоги. Звідти переводять до інсультного центру. Політ обійшовся в 40 тис. грн.

– Вдома стало зле. Не відчувала правих руки й ноги. Невістка викликала лікарів, – говорить Розалія Миколаївна. – Літала вперше, але все пройшло добре.

Авіаційна бригада запрацювала на Львівщині 1 квітня. Така ж з'явиться в Києві.

Наступного дня вертоліт летить у райцентр Броди. Забирають 59-річного чоловіка, який постраждав в автомобільній аварії.

Автор: Cергій Cтаростенко
  Майже 300 людей узяли участь в одноденному військовому вишколі на базі партії ”Національний корпус” у селі Бузова Києво-Святошинського району столиці 10 квітня. Інструктори полку ”Азов” провели заняття з тактики, вогневої підготовки. Вчили надавати першу медичну допомогу
Майже 300 людей узяли участь в одноденному військовому вишколі на базі партії ”Національний корпус” у селі Бузова Києво-Святошинського району столиці 10 квітня. Інструктори полку ”Азов” провели заняття з тактики, вогневої підготовки. Вчили надавати першу медичну допомогу

А в цей час:

– Гриша, рятуй! Жужа впав, – кричить вінничанка 65-річна Дарина Кравченко до чоловіка Григорія Павловича, 69 років.

Нахиляється до пекінеса, який упав із дивана без ознак життя. Масажує серце, трясе, несе у ванну й обтирає морду холодною водою. Собака не реагує.

– Даша, він мертвий. Ветеринар нас до цього готував. Треба відпустити, – підходить Григорій.

Жужу 15 років тому подружжю подарувала донька. У січні пес почав сліпнути.

– Щомісяця возили його у ветеринарну клініку. Кололи вітаміни, – каже чоловік.

Везуть закопувати на дачу. Його ліжко, повідець, зимовий комбінезон та іграшки складають у підвал.

За кілька годин у чаті мешканців дому бачать повідомлення від сусідів: "Шукаємо турботливих опікунів для нашого пекінеса. Летимо на пів року до Польщі". Григорій умовляє дружину взяти пса. Його приносять наступного ранку.

Киянин Владислав Драбченко, 33 роки, підходить до компанії підлітків біля озера Міністерське в Оболонському районі ­Києва. Просить прибрати розкидані на березі пляшки з-під пива й обгортки від чипсів, сухариків та арахісу.

– А чого ти командуєш, дядя? Можна й по голові получить, – каже один. – Іди, куди йшов.

Владислав фотографує неповнолітніх на телефон. Обіцяє викликати поліцію, якщо не приберуть за собою. Підлітки лаються, але сміття згрібають у пакети. Відходять на кількадесят метрів і показують чоловікові середні пальці.

– На перший раз прощаю. Наступного разу побачу – дам по шиї, – кричить їм Драбченко. Йде у протилежний бік.

До озера щодня виходить на пробіжку.

  У міністерстві закордонних справ Росії пригрозили масштабною ескалацією на Донбасі, якщо Україна продовжить зближуватися з Північноатлантичним альянсом. Натомість президент Володимир Зеленський вважає членство в НАТО єдиним способом закінчити війну з Російською Федерацією. ”Якщо хуліган хоче образити слабшого, сильний має здалеку показати м’язи та висловити свою глибоку занепокоєність”, – іронізує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
У міністерстві закордонних справ Росії пригрозили масштабною ескалацією на Донбасі, якщо Україна продовжить зближуватися з Північноатлантичним альянсом. Натомість президент Володимир Зеленський вважає членство в НАТО єдиним способом закінчити війну з Російською Федерацією. ”Якщо хуліган хоче образити слабшого, сильний має здалеку показати м’язи та висловити свою глибоку занепокоєність”, – іронізує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Окружний адміністративний суд Запоріжжя скасував рішення обласної ради про визнання російської мови регіональною. Такий статус мала із 2012-го.

Запустили сайт "Надія" для пошуку зниклих безвісти на Донбасі українських військових. Родичі можуть залишати запити. Коли будуть відомості про воїнів, із ними зв'яжуться.

Мобільний додаток Chornobyl App запустили в Україні до 35-ї річниці трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. Містить розсекречені документи про аварію, фото, дані про рівень забрудненості в зоні відчуження.

Кабінет міністрів дозволив використовувати для лікування препарати, що містять канабіс – набілон, набіксімолс. Перший застосовують для зняття побічних ефектів хіміотерапії. Другий – у разі розсіяного склерозу.

Міністерство культури запустило онлайн-курси для вивчення української мови. Відвідувачам сайту speakukraine.net пропонують виконувати мовні вправи та завдання з правопису.

"В Україні люди не хочуть обмежувати контакти, носити маски правильно. Дороги повні, народ кудись їде. Якби в нас людина так вискакувала проти поліції, то опинилася б обличчям у підлогу з наручниками за спиною. І сплатила б штраф 1800 доларів. У вас не локдаун, а дитячий садок", –

Борис БРИЛЬ, ізраїльський анестезіолог

1 571 610 гривень планує витратити Державне управління справами на ремонт будівлі Офісу президента. 20 березня на Банковій відбулася акція "Не чуєш? Побачиш" на підтримку активіста Сергія Стерненка, якого засудили до семи років і трьох місяців тюрми. Люди обмалювали фасад фарбою, пошкодили вхідні двері. Попередня оцінка вартості ремонту була на пів мільйона більша

На свій ювілей запросила багато гостей. Погуляли добре. Незабаром більшість знайомих почали мене уникати, відмовлялися спілкуватися. Подруга прояснила: "Після свята багато хто зліг із коронавірусом. Звинувачують тебе".

Валерія СЕМЕНЧУК

В 11 років побився об заклад із двома друзями, що скупаюся в болоті. Зайшов по пояс і зрозумів, що загруз у мулі. Почав смикатися, мене засмоктало по груди. Кликав хлопців, але вони злякались і повтікали. Волав на все горло, розплакався. Пощастило, що їхав сусід на мотоциклі. Кинув мені мотузку, витягнув. І дав стусана: "Чого баби не жалієш? Якби втопився, в неї серце стало б!"

Олексій ВОДЯНИЦЬКИЙ

Знайомий напився на корпоративі й поїхав додому автомобілем. Добрався без пригод, але у дворі не зміг припаркуватися. Врізався в Mercedes і сильно погнув передні двері. Його власник набив товаришу морду. А наступного дня прийшов до нього: "Ти розбив мою машину, а я – твоє обличчя. Будемо вважати, що квити".

Андрій ПАРХОМЕНКО

 

Приснилося, що у вуличному туалеті провалився в лайно. Вичитав, наче це до грошей. За два дні отримав на картку 60 тисяч гривень від батька. "Продав машину і вирішив з тобою поділитися", пояснив.

Віталій, 31 рік, Дніпро

Сусіда не випустили на роботу за кордон, бо показав фальшиву довідку про вакцинацію. Було написано, ніби щепився вакциною Pfizer, якої немає в Україні. А він віддав приватній фірмі великі гроші за папірець.

Василь, 40 років, Львів

Знайомий узяв відпустку й збирається на кілька місяців переїхати до родичів у Закарпатську область. Каже: "Росія може напасти, і всіх мобілізують. Не хочу воювати". Назвав його боягузом. Спілкуватися не будемо.

Олексій, 34 роки, Київ

Побачила в кафе хлопця подруги з іншою жінкою. Розказала їй. Вона не повірила: "Ти хочеш його відбити!" За пів року вибачилася. Рано повернулася з роботи й застукала коханого з іншою.

Юлія СТОГНЮК, 28 років,

Івано-Франківськ

Сусіди пилинки здували із сина. Мав найкращий одяг, взуття, гроші. А після 20 років став пити, бився. Батько повісився. Дружина на похороні ридала: "Страшну помилку зробили з Олегом. Перелюбили сина".

Алла, 32 роки, Полтава

Зараз ви читаєте новину «Міністерство культури запустило онлайн-курси для вивчення української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі