четвер, 14 січня 2021 12:06

Мала три тисячі доларів і чотирьох дітей. Перевізник сказав двох малих покинути

Понад 100 людей загинули з 10 по 13 листопада у спробах дістатися до Європи Середземним морем. Затонули чотири човни, кажуть у міграційному агентстві Організації Об'єднаних Націй. На одному із суден везли більш як 120 людей. 74 із них не вижили.

У жовтні загорівся човен, що плив із Сенегалу. Очевидці кажуть, віз майже 200 нелегальних мігрантів. Врятували 21 людину

Ясмір СААД, 47 років, начальник зміни берегової охорони, Аль-Хумс, Лівія:

– Патрулюємо цілодобово. У теплу погоду рушають десятки човнів. Наше завдання – не дати їм запливти далеко в море. Такий договір з Євросоюзом. Пояснюю хлопцям, які приходять працювати, що значна частина людей у човнах потоне. Ті відра з мотором не розраховані на такі подорожі.

Недавно зупинили чоловіків, які мали два скручені надувні човни зі старим мотором. Передали міграційній поліції, а їх за два дні випустили без будь-яких звинувачень. Важко боротися з тим, що переросло у великий бізнес. Перевізники знають, із ким з охорони можна домовитися. Є ділянки, куди наказують не потикатися. З такої виплив один із тих чотирьох човнів. За смерть понад 20 людей отримали десь 5 тисяч доларів хабара.

Автор: gettyimages.com
  Рятувальне судно ”Елеонора” пливе Середземним морем із понад сотнею мігрантів у серпні торік. Підібрали їх біля берегів Лівії, коли їхній човен затонув. Італія довго не дозволяла судну зайти у свої порти
Рятувальне судно ”Елеонора” пливе Середземним морем із понад сотнею мігрантів у серпні торік. Підібрали їх біля берегів Лівії, коли їхній човен затонув. Італія довго не дозволяла судну зайти у свої порти

Нгія АРМАН, 31 рік, Осло, Норвегія:

– Я працювала вчителькою англійської в нігерійському Майдугурі. Це територія терористичної організації "Боко харам". Переховувала учениць, коли ми почули, що дівчат викрадають. 13-річних примушували виходити заміж і перетворювали на секс-рабинь. "Боко харам" оголосила винагороду за мою голову.

У Лівію ми з чоловіком і двома дітьми тікали через Нігер. Мали 17 тисяч доларів. Перевізники добре бачать, хто має гроші. З людини просять не менше тисячі. З нами в човен не хотіли садовити жінку, яка мала три тисячі й чотирьох дітей. Перевізник казав, що двох малих мусить покинути. Ми за них заплатили.

У човні помер старший чоловік. Думаю, перегрівся. Нам не дозволяли брати речі чи воду. Тіло викинули. Родичі просили віддати хоча б половину грошей, але перевіз­ник відповів, що дід зайняв місце.

Везли нас двоє хлопців. Обидва були під дією речовин.

У таборі для мігрантів в Іспанії мені почали оформлювати документи на притулок. Я була у списках тих, кого переслідують терористи. Так ми потрапили в Норвегію.

Чоловік був учителем фізики. Але має золоті руки. Тут швидко підтвердив кваліфікацію. Спочатку дозволили виконувати дрібні ремонти, а зараз доручають і дорожчі завдання. Мріємо, що зможе оформити до­звіл на сантехнічні роботи. Хотіли підтвердити наші ступені вчителів, але навряд чи це вдасться найближчі п'ять років. Я працюю в англомовному садку помічницею. Сусіди спочатку ставилися обережно. Стали привітніші, після того як Барак поремонтував одним дах, а другим – сходи.

Підтримуємо контакт із жінкою, за дітей якої ми платили. Три роки вони в таборі на островах. Каже, її все влаштовує. Їх годують і одягають, дають кишенькові гроші. Але школи нормальної немає, перспектив жодних.

У Нігерії залишилися чоловікові батьки. Змирилися, що ніколи їх не побачимо.

Шейла НАХАРІ, 51 рік, педіатр, Анкара, Туреччина:

– До 2012-го ми жили в Багдаді. Сина завербували ісламісти. Коли я це зрозуміла, було пізно. Із нами він не спілкувався. Не знаю, як саме загинув, – мені надіслали фото тіла на телефон. Ми забрали племінників і виїхали.

Двічі на тиждень їжджу оглядати немовлят у табір. Там знайшла сусідку. Її чоловік був терористом. Вона втекла спочатку до батьків, а звідти в Туреччину. Мала 4-річного сина із синдромом Дауна. Я зателефонувала в кілька благодійних організацій. Домовилася про житло й допомогу з оформленням документів. Коли приїхала наступного разу, їх не було. Заплатила перевізникам і перебралася в Єгипет. Звідти нелегально спробувала плисти в Європу. Хлопець дорогою помер. Мав слабке серце.

Човнами перевозять людей і турки. Один місцевий за пів року змінив вже третю розкішну машину. За те, що поставила крапельницю його доньці, подарував золотий кулон. Брехав, наче одна сирійка йому презентувала. Та жінка питала в охоронців табору, чи не знають, хто купив у неї прикрасу.

8000 нелегальних мігрантів прибули на іспанські острови з початку року. Торік – тисяча людей

Зараз ви читаєте новину «Мала три тисячі доларів і чотирьох дітей. Перевізник сказав двох малих покинути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі