середа, 06 травня 2020 17:05

Майже 70% українців продовжують ходити на роботу під час карантину

Субота, 25 квітня, 13:12

Кілька десятків підприємців займають торговельні місця на Центральному ринку в місті Кам'янське на Дніпропетровщині. Викладають на прилавки продукти, розсаду, побутове приладдя й одяг. Закривають обличчя масками.

Сходяться покупці.

Зранку близько 40 підприємців штурмували ринок, зірвали замки на металевих воротах. Кажуть, хотіли поновити торгівлю попри заборону, щоб прогодуватися.

– Нам дозволили це робити, але, коли прийшли на роботу, виявилося, що місцева влада передумала. Адміністрація стала розганяти, – говорить голова міської профспілки підприємців Галина Залога, 58 років. – Продавці не захотіли розходитися. Підтягнулися ще колеги й фактично силою відчинили ворота. Керівництво базару викликало поліцію. Але, коли вона приїхала, всі вже поводилися спокійно.

Продавці використовують засоби захисту й антисептики. На ринку безпечніше, ніж у магазинах. Там усі дихають одне на одного, мацають товари.

Наступного дня торговці знову силою відкрили браму.

27 квітня президент 42-річний Володимир Зеленський закликав уряд відкрити продовольчі ринки. Їх у країні понад 250.

– Треба встановити чіткі правила – і хай працюють. Вони важливі для багатьох громадян, – каже президент

Автор: REUTERS
  Чоловік розставляє бутлі з водою біля гуртожитку на вулиці Освіти, 5, у Вишневому поблизу Києва. Їх рознесуть мешканцям дому. Будинок закрито на вхід і вихід до 5 травня. Там виявили спалах коронавірусу – захворіли 78 людей, двоє померли
Чоловік розставляє бутлі з водою біля гуртожитку на вулиці Освіти, 5, у Вишневому поблизу Києва. Їх рознесуть мешканцям дому. Будинок закрито на вхід і вихід до 5 травня. Там виявили спалах коронавірусу – захворіли 78 людей, двоє померли

А в цей час:

– Уважаемый, можно вас? Хочу сестре продукты передать, – 37-річний Олександр Приступенко у протигазі й червоних рукавицях кличе поліцейського,

який охороняє вхід до гуртожитку на вул. Освіти, 5, у місті Вишневе під ­Києвом.

У будинку на коронавірус захворіли 78 людей. Померли 47-річні чоловік і жінка, які жили на різних поверхах. Гуртожиток закрили на вхід і вихід до 5 травня. Кімнати щодня дезінфікують і знезаражують ультрафіолетовими лампами.

Поліцейський забирає їжу.

– Волонтери навезли макаронів і гречки. У сестри – чоловік і діти. Купив пару кілограмів м'яса, ковбаси, хрону й імбиру, – каже Олександр. – На кухню мешканці гуртожитку ходять по черзі, аби не перетинатися. Із покійними не контактувала. Але так себе накрутила, що температура піднялася до 37. Тест показав, що коронавірусу немає. Трьох жильців забрали в реанімацію. Повторне тестування буде за тиждень.

Киянка Ірина Денисенко, 31 рік, телефонує чоловікові 32-річному Сергієві. Просить допомогти ввійти в під'їзд дев'ятиповерхівки в Оболонському районі.

У дім не пускають двоє п'яних сусідів. Образилися на зауваження, що не можна розпивати алкоголь на вулиці.

– Раз така розумна, будеш надворі ночувати! Я тут із 1985 року живу, а якась шмаркачка буде вказувати, що робити, – каже один.

Сергій спускається з товаришем Андрієм. Розштовхують сусідів. Піднімаються у квартиру.

– Ці алкоголіки набридли. Не стрималася і пригрозила викликати поліцію. Не чекала такої реакції. Людям по 50 років, а як діти, кинулися загороджувати прохід, – говорить Ірина. – Страшно не було, бо битися не лізли. Як проспляться, упевнена: прийдуть просити вибачення.

Націонал-демократи не створили альтернативи "слугам"

Більшість виборців, які голосували за Зеленського, а зараз розчарувалися, переходять до "Опозиційної платформи – За життя". На місце чинної влади мітять проросійські сили. А українські, як і повелося, роздроблені. Не мають чіткого лідерства. Полюбляють кидати лайном одне в одного. Українські націонал-демократичні сили в повному обсязі ще жодного дня в цій країні влади не мали. Але враження, що над цим ніхто й не працює. Де наша українська партія, яка готується як альтернатива "Слузі народу"? Де кастинг на кандидатів? Нічого. Це зараз наша найслабша сторона. Прискорювати падіння зе-влади не треба. Вона впаде сама. Хоч би це не сталося занадто швидко.

Євген ДИКИЙ, біолог, ветеран ­російсько-української війни

Зеленському потрібен новий Богдан

Міхеіл Саакашвілі не просто хоче повернутися в політику. Він прагне у владу. А Володимирові Зеленському потрібен локомотив, щоб швидко реалізовувати урядові рішення та його настанови. Такий собі новий Богдан, тільки в Кабміні. Енерджайзер. Але в Саакашвілі складний, вибуховий темперамент і лідерські амбіції. Вони можуть привести до конфлікту спочатку в уряді, а потім із самим президентом.

Успіх реформ у Грузії значною мірою обумовлений тим, що в Саакашвілі була необмежена влада. А зараз може стати лише віцепрем'єром.

Маємо економічну кризу через пандемію. І що вважати успіхом для Саакашвілі? Щонайбільше – мінімізувати падіння економіки. Широка публіка навряд чи буде задоволена. Чекають від нього, як і від Зеленського, на диво. Але швидких успіхів, результатів годі очікувати. Хоч би хто був при владі.

Володимир ФЕСЕНКО, політолог

  Карантин в Україні продовжили до 11 травня. Його зніматимуть у п’ять етапів. Між кожним буде 10 днів. Поступово дозволятимуть гуляти в парках, відкриватимуть кав’ярні, музеї, салони краси, кінотеатри та готелі, запрацює громадський транспорт. ”Начальнику, пам’ятай – коронавірус передається через слизову. Не дозволяй підлеглим лизати дупу”, – попереджає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Карантин в Україні продовжили до 11 травня. Його зніматимуть у п’ять етапів. Між кожним буде 10 днів. Поступово дозволятимуть гуляти в парках, відкриватимуть кав’ярні, музеї, салони краси, кінотеатри та готелі, запрацює громадський транспорт. ”Начальнику, пам’ятай – коронавірус передається через слизову. Не дозволяй підлеглим лизати дупу”, – попереджає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

У львівському Військово-медичному центрі вперше в країні прооперували серце поза організмом. 3 год. видаляли пошкоджені тканини. 65-річну хвору підключили до апарата, що заміняв орган. Пацієнтка проходить реабілітацію.

Концерн Укроборонпром ліквідують за два роки. На заміну створять шість оборонних холдингів – ракетобудівний, авіаційний, бронетанковий, радарний, авіаремонтний і з виготовлення морських систем.

Цьогоріч врожай зернових і зернобобових в Україні очікують на рівні 60 млн т. Це майже на 10 млн менше, ніж мало бути, кажуть у Міністерстві розвитку економіки та сільського господарства. Показники знизилися через пандемію коронавірусу й засуху.

На сайті eduhub.in.ua запустили онлайн-дитсадок. У будні з 10:00 читають казки, викладають англійську, проводять розвивальні заняття. Кожне триває майже 30 хв.

Медико-санітарні комісії заочно визначатимуть групи інвалідності. Пацієнти мають надати документи напряму або через сімейних терапев­тів. Раніше для отримання групи необхідно було лягати в лікарню на обстеження.

Майже 70% українців продовжують ходити на роботу під час карантину, говорять в уряді. Решта працюють дистанційно чи тимчасово втратили заробіток. У країні – близько 16 млн працездатного населення.

520,2 мільярда гривень депозитів тримали українці в банках, станом на 1 квітня – це на 25 млрд більше, ніж на початку березня. 285,4 млрд зберігали в національній валюті, решту – в іноземній, за даними Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

16 436 100 закордонних біометричних паспортів українців оцифрували й додали в мобільний додаток "Дія". Внутрішніх ID-карток – понад 4,6 млн. Електронні документи уряд прирівняв до паперових

8,552 мільярда доларів витратили українці за кордоном торік – на 8,3% більше, ніж 2018-го. Найбільше скуповувалися у країнах Євросоюзу – на $6,3 млрд

"Окупанти перейменували Донецьк у Сталіно, а Луганськ у Ворошиловград. Пропоную бути послідовним і повернути Москві назву Коров'ячий Брід", –

Валерій Пекар, підприємець, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи

"Наступного року є шанс провести перепис, якщо Держстату наприкінці нинішнього дадуть грошей. Не можна керувати країною, якщо не знаєш, хто там живе. Не банки є країною, не заводи, не шахти. Країною є люди. Якщо не знаємо, скільки їх, які вони, не можемо сформувати нормальну політику. Якби мали виважену, ефективну політику щодо Донбасу, не було би того, що сталося. Ми не реагували на сигнали. Ми їх не бачили", –

Елла Лібанова, директор Інституту демографії та соціальних досліджень

Перед карантином думав подати на розлучення. Дружина залежна від соцмереж, мене не помічала, дітей не хотіла. За тиждень ізоляції почала готувати. А на днях заявила, що збирається народити.

Ігор Волощук

На свята чекала на брата з дружиною. Затримувалися. Подзвонила й дізналася, що зайшли в церкву помолитися. Кажу: "До мене вже не їдьте. В хату не впущу". Обов'язково перепрошу, але після зняття обмежень.

Тамара Квітчаста

Торік улітку гуляли із 6-річним сином набережною в Києві. Малий влаштував істерику, вимагав морозиво. Я не стримався: "Віддам тебе якомусь дядькові, як не слухаєшся!" Це почув п'яний чоловік попереду. Кинувся до мене. Хапав малого за руки. "Врятую тебе, щоб батько на органи не продав", – повторював. Довелося врізати по морді.

Олександр Шерстюк

 

Мати мріяла, щоб я стала акторкою. Віддавала в театральні гуртки й водила на майстер-класи. Як заявила, що хочу стати лікарем, засмутилася. Схвалила вибір, тільки коли я врятувала її під час серцевого нападу.

Оксана Зарецька, 35 років, Львів

Дівчина попросила вигуляти собаку. На вулиці зустрів знайомого. Доки говорили, пес кудись забіг. Не знайшов. Аби виправитися, купив нового. А за тиждень повернувся старий.

Олег, 28 років, Тернопіль

На початку березня на столярці зробив пересувну дерев'яну лазню. Продав за 35 тисяч гривень. Тиждень тому клієнт привіз її причепом. Умовляв забрати, бо через карантин його звільнили з роботи, а всі запаси вклав у сауну. Сидить без копійки. Повернув йому 20 тисяч. Лазню виставив на продаж. На днях купив знайомий бізнесмен за 30 тисяч.

Валерій, 47 років, Дніпро

Через сайт оголошень купив останній iPhone за 12 тисяч гривень. Продавець запевняв, що телефон оригінальний. Попросив скинути половину суми. Згодився. А мобільний виявився китайською підробкою. Такі продають по 2 тисячі.

Михайло, 32 роки, Київ

Зараз ви читаєте новину «Майже 70% українців продовжують ходити на роботу під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі