четвер, 24 травня 2018 12:58

Кожен п'ятий українець давав хабарі

П'ятниця, 11 травня, 18:11

55-річна Мар'яна Євдокімова роздивляється уламки власної хати в селі Кольчино Мукачівського району на Закарпатті. Дім стояв попід горою. Напередодні з неї зсунулося понад 20 тисяч тонн землі. Хату розвалило. Повністю знищений сусідній будинок. Третій пошкоджений частково.

– Учора о 8:20 мені подзвонили сусіди. Була на роботі. Прийшла і замість дому побачила руїни. Живу одна. У хаті були кухня, кладовка та дві кімнати. Під завалами опинилося все, що наживала: гроші, техніка, меблі, – говорить Мар'яна Євдокімова. – Оце хіба зможу щось із одежі звідти витягти. Хочу, аби тепер влада дала квартиру. Бо сама нове будівництво починати не буду. Поки живу в сестри. Але не зможу там довго бути. У неї своя сім'я, зайвого місця немає.

В іншому зруйнованому домі ніхто не жив. Господарі померли кілька років тому. У пошкодженому мешкає 24-річна Тетяна Глушко з чоловіком і двома дітьми.

Зсув міг статися через щебеневий кар'єр, що працює за кількасот метрів від будинків, за однією з версій.

– Чи в ньому причина, з'ясують фахівці, – каже голова Мукачівської райдержадміністрації Сергій Гайдай, 42 роки. – Обстежили ділянки. Перекрили газ і світло. Чекаємо висновків. Готуємо документи в облдержадміністрацію, аби надали фінансову допомогу постраждалим. Ідеться про суму близько двох мільйонів гривень. Люди на вибір отримають кошти чи нову ділянку для будівництва.

Автор: УНІАН
  Велетенську лавку встановили в Голосіївському парку Києва 12 травня. Заввишки вона – два з половиною метри, у довжину – п’ять метрів. Для її виготовлення не зрубали жодного дерева. Використали дошки та сухостій, заявили в комунальному підприємстві ”Київзеленбуд”
Велетенську лавку встановили в Голосіївському парку Києва 12 травня. Заввишки вона – два з половиною метри, у довжину – п’ять метрів. Для її виготовлення не зрубали жодного дерева. Використали дошки та сухостій, заявили в комунальному підприємстві ”Київзеленбуд”

А в цей час:

– За дитину приб'ю! І байдуже, що ти – родич! – харків'янин Василь Кирпотюк, 30 років, підбігає до тестя 54-річного Миколи Костянтиновича.

Хапає його за руки, виштовхує зі свого ­приватного будинку на вулицю.

– Щоби твого духу тут більше не було! – кричить Василь.

Зачиняє двері.

Микола Костянтинович був удома з онукою 5-річною Віталіною. Ударив її ременем, коли відмовилася їсти гречану кашу.

– Дитина в садок ходить. А це прихворіла. А мені на роботі треба бути, і жінці. Прийшлося тестя просити, аби посидів із малою. У нього сьогодні вихідний, – розповідає Василь. – Увечері з дружиною Наталією вернулися, а в дочки – істерика. Забігла у ванну й боїться вийти. Нас гукає. На сідниці – синець. А цей сидить, як ні в чому не бувало, і телевізор дивиться. Каже: "Я її виховую. Легенько шльопнув". Гад. Більше до дитини не підпущу. І жінка не очікувала такого. Каже, у дитинстві її ніколи не бив.

– Приємно, коли чоловік так тебе цінує. Але куди стільки квітів тепер дівати? – сміється 25-річна Валерія Гусейнова з Києва.

До її квартири кур'єр кількома букетами заносить 365 троянд. Їх замовив чоловік жінки Олексій, 29 років.

– Він зараз у робочому відрядженні в іншому місті. Але не забув, що сьогодні – рівно рік, як ми в шлюбі, – каже Валерія. – І кількість квітів – це кількість днів, які ми офіційно разом. Такий сюрприз зробив. А я вже ображатися почала. Бо до цього моменту навіть не подзвонив. Троянди розставлю по всіх трьох кімнатах. Єдине, шкода, що багато коштів на це пішло. Та й квітів жаль, бо за кілька днів почнуть в'янути. Але щаслива, що маю такого чоловіка.

Увечері Валерія телефонує Олексієві. Він каже, що витратив на подарунок близько 9 тис. грн.

Полтавка 35-річна Інна Гапоненко змітає з підлоги уламки ноутбука, дзеркала й чашки. Речі молотком порозбивав її син Вадим, 14 років. Розізлився, коли кілька разів програв у комп'ютерній грі Counter Strike.

– Наробив справ? Псих. Підеш, значить, улітку працювати. Відробиш усе, що побив, – каже Інна синові.

Він закрився в кімнаті. Мовчить.

– Готувала їсти. І тут як почало гепати в кімнаті – думала, стіни падають. Зайшла, а цей молотком по ноутбуку лупить. Гра, бачте, у нього не пішла. Знала, що комп'ютерні ігри погано діють на психіку підлітків. Але все Вадиму попускали. Тепер – кінець. Ніяких комп'ютерів. Хіба тільки в рамках навчання, – говорить Інна. – Це ще чоловік не бачив. Олег йому ноутбук рік тому за 12 тисяч купив. Попаде малому однозначно.

За 2 год. батьки бесідують із сином. Забороняють підходити до стаціонарного комп'ютера до вересня.

  Служба безпеки України передала в Міжнародний суд ООН докази причетності російських військових до обстрілу Маріуполя на Донеччині 24 січня 2015 року. Тоді бойовики з артилерії обстріляли житловий мікрорайон міста Східний. Загинули 30 людей, 128 – отримали поранення. ”Напевно, стара дрімає, поки її косою користуються військові злочинці”, – припускає художник Володимир Казаневський
Служба безпеки України передала в Міжнародний суд ООН докази причетності російських військових до обстрілу Маріуполя на Донеччині 24 січня 2015 року. Тоді бойовики з артилерії обстріляли житловий мікрорайон міста Східний. Загинули 30 людей, 128 – отримали поранення. ”Напевно, стара дрімає, поки її косою користуються військові злочинці”, – припускає художник Володимир Казаневський

Медведчук і Бойко борються за гроші Москви

У Кремля є кілька сценаріїв щодо України. Прихід до влади Віктора Медведчука – це повна окупація. Водночас люди, які стоять за телеканалом "Інтер" чи близькі до них – Дмитро Фірташ, Сергій Льовочкін, Юрій Бойко, – пропонують м'якшу зміну курсу. Якщо РФ підтримає їх на виборах, вони забезпечать "нейтральність" України", "жодного вступу до НАТО".

Напередодні виборчої кампанії риторика цієї групи радикалізуватиметься. Адже їм треба конкурувати з Медведчуком в очах Кремля.

Питання – в президентові Порошенку. Він або не розуміє цього, або нічого поганого в цьому не бачить.

Сергій ВИСОЦЬКИЙ, народний депутат

"Дочки" російських банків стали збитковими

Російські державні банки мріють, щоб їх націоналізували в Україні. Через санкції, накладені 2017 року, їхні тутешні "дочки" стали збитковими. Банки вкладають сюди гроші й думають, як би їх закрити й поступово вийти з України. Просто збанкрутувати їх – не можуть. Це частина великих банківських груп.

Вони чудово розуміють, що майбутнього в них тут немає. Ми три роки доїмо російські державні банки, які заносять сюди гроші, щоб компенсувати збитки. У разі ж націоналізації, як пропонує нардеп Роман Зварич, ще й подадуть до Європейського суду. Тобто виграють двічі.

Сергій ФУРСА, інвестиційний банкір

Субсидію необхідно видавати грошима

В Україні 44% сімей отримують субсидії. Це аномально. Має бути не більш як 10%. Програму субсидій запроваджували на кілька років, доки не зростуть доходи громадян. Зараз повністю відмовитися від них не вдасться. Однак є неофіційна рекомендація різати їх. Тому уряд оголошує про нові правила нарахування допомоги, щоб скоротити кількість отримувачів субсидії.

Буде створена спеціальна база даних з інформацією про всіх членів сім'ї. Можна буде відслідковувати кількість квартир, депозитів, машин, які має родина. Це впливатиме на рішення – давати субсидію чи ні. І це буде справедливо.

Субсидію необхідно видавати грошима. Щоб можна було не лише оплачувати комуналку, а й купувати їжу, ліки на зекономлені кошти.

Олександр ОХРІМЕНКО, президент Українського аналітичного центру

74 українських бійців перебувають у полоні терористів ДНР і ЛНР

4063 українців торік отримали дохід у понад 1 млн грн. Наймолодшому мільйонерові 7 років, найстаршому – 99

26 державних підприємств Кабмін виставив на продаж 10 травня. За них планують виручити понад 20 млрд грн

"Говорячи про радянське минуле, жителі Донбасу бачили себе в більш-менш ситих і спокійних 1970-х та 1980-х роках. А натомість опинилися в тридцятих, сорокових і п'ятдесятих. Смерть, голод і загроза репресій іде з боку людей, які називають себе тамтешньою владою", –

Володимир В'ятрович, голова Інституту національної пам'яті

"Навіть якщо 100 відсотків жителів Криму вимагатимуть повернення в Україну – це нічого не дасть. Придушать – і все. Російський режим не рахується з думками співвітчизників", –

Мустафа Джемілєв, уповноважений президента у справах кримськотатарського народу

Пив каву в центрі Харкова. Побачив, як циганка забалакала з літнім чоловіком на виході з метро. Дивиться в очі й щось несе про важке життя, просить на хліб. А за пару хвилин дядько дістає з кишені гаманець та віддає їй у руки. Зрозумів, що справа нечиста. Підбіг до циганки, відштовхнув її, відібрав гаманець. Чоловіка відвів убік. Він наче вийшов із трансу. Подякував. Припустив, його загіпнотизували.

Андрій Повзик

Поверталася пішки додому з дня народження колеги й зламала каблук. Зняла туфлі, пішла по асфальту босою. Поруч спинився елітний Mercedes. Водій вийшов із новими жіночими босоніжками в руках. Каже: "Хотів зробити дружині подарунок, а їй не сподобалися. Віз у магазин здавати. Але вам, бачу, потрібніші". Подарував і поїхав. Підійшли, як рідні. Удома знайшла таку модель в інтернеті – і ледь не впала. Італійські, коштують 11 тисяч гривень.

Олена Бойчук

Позаторік чоловік узяв візочок і пішов на вулицю гуляти з дев'ятимісячним сином. Я виходила з квартири слідом. Раптом почула сильний удар. Збігла з четвертого поверху вниз. Побачила розплющену коляску, а на ній – бетонний піддашок під'їзду, який обвалився. Втратила свідомість. Прийшла до тями на лавці поруч із будинком: сусід лив мені на обличчя воду. А чоловік стояв поруч і тримав на руках сина. Відлягло. Виявилося, він залишив візочок, а сина взяв на руки і пішов гратися на дитячий майданчик. Якби стояли на виході з під'їзду – загинули б обоє.

Маргарита Ткачук

Кожен п'ятий українець давав хабарі, ідеться в дослідженні соціологічної групи "Рейтинг". Найчастіше це роблять люди віком від 30 до 50 років.

Близько 14,23 млн іноземців відвідали Україну торік. Це на 900 тис. більше, ніж 2016-го. Найбільше закордонних гостей за останні шість років приїжджали 2013-го – 25,4 млн осіб.

Бронзовий пам'ятник Володимиру Леніну виставила на аукціон мерія райцентру Ізюм Харківської області. Лот з'явився в електронній системі публічних торгів Prozorro. Монумент заввишки 3,75 м. Стартова ціна – 522,5 тис. грн.

У марокканському місті Марракеш завершилася Всесвітня літня гімназіада серед школярів. Найбільше медалей здобула збірна України – 112: 39 золотих, 39 срібних, бронзових – 34. Школярі змагалися в 17 видах спорту, зокрема в боксі, фехтуванні, художній гімнастиці, боротьбі. Участь брали 58 збірних.

Дев'ять населених пунктів лишилося перейменувати в Україні в рамках декомунізації. І дві області – Дніпропетровську та Кіровоградську.

 

У Туреччині познайомилася з жінкою, яка живе в соціальному центрі. Вона зізналася, що втекла з дому. А до того роками терпіла ґвалтування від дядька. Потім її змусили вийти заміж за його сина. У своє село повертатися боїться. Там можуть забити камінням.

Анна, 27 років

Священик побив жінку, бо курила неподалік церкви. Зламав їй щелепу й ніс, був струс мозку. Хотіла подати на батюшку в суд. Але за нього стали місцеві. Мовляв, сама винна. А подаси на отця – виживемо із села.

Віталій, 30 років

Кілька років тому знайомого затримали міліціонери. Звинуватили в крадіжці сусідського мопеда. Усю ніч били гумовими кийками, вимагали зізнатися. А на ранок відпустили. Бо прийшов сусід і забрав заяву. Мопед узяв покататися син, пояснив.

Олег, 38 років

Зараз ви читаєте новину «Кожен п'ятий українець давав хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі