четвер, 26 серпня 2010 10:05

Київ стає східноєвропейським центром мормонів

У Києві відкрився найбільший храм мормонів у Східній Європі. 42-метрова будівля на узбіччі Кільцевої дороги в селі Софіївська Борщагівка, на вул. Яблуневій. 21 серпня останній день, коли всіх охочих пускали до неї на екскурсію.

- В Україні близько 11 тисяч мормонів, - розповідає 47-річна Катерина Сердюк. Вона в церкві за перекладача. Раніше працювала в Міністерстві освіти й науки, викладала англійську в КПІ. - Очікуємо, що приїжджатимуть до храму ще близько 30 тисяч людей із Росії, Білорусі, Молдови, Румунії, Болгарії, Казахстану, Вірменії, Грузії.

Катерина потрапила до церкви 14 років тому. На вулиці гуляла з родиною і познайомилася з молодими людьми. Потім запросила нових знайомих у гості. Діти 24-річний Святослав та 17-річна Лада також ходять до церкви. Чоловік Володимир - ні. Катерина каже, що він підтримує і не заважає.

- Будівництво храму в Києві - рішення пророка і голови церкви. Оголосили його 1998-го. Чому саме Київ? Для мене це теж питання. Росія, наприклад, більша. Я собі пояснила так: апостол Андрій був у Києві, хрещення Русі почалося звідси. Наша церква проповідує патріотизм.

Храм будували три роки. Він облицьований гранітом, у якому є кристали кварциту. Тому виблискує на сонці. На даху - високий шпиль із янголом Моронія. На 5 га навколо - готель і дім зборів, уся територія в зелених газонах із квітами. До входу веде яблунева алея - вул. Яблунева, тому й насадили. За парканом - кукурудзяне поле.

Відвідувачів храму просять взувати бахіли.

- Для оздоблення залів використовували найдорожчі матеріали: мармур, скло, дерево. Я не знаю, у скільки обійшлося будівництво, але дуже дорого, - продовжує Катерина. - Будували на десятину й пожертвування.

При вході стіл, за яким перевірятимуть рекомендації - обов'язкова процедура для всіх вірян. У кожного має бути папірець із підписами єпіскопів. Щоб його отримати, мормони мають пройти співбесіду: відповісти на декілька запитань.

Заходимо до зали з восьмикутним басейном, який тримають 12 мармурових волів.

- Це хрестинна купіль. Тут хрестимо померлих родичів, - каже Катерина.

- Мертвих туди занурюєте?

- Ні. Шукаємо по архівах, коли народилися, одружилися, померли. Потім у купелі відбувається ритуал. Називаємо їхні імена й хрестимо. Недавно прочитала, що навіть Ярослав Мудрий, коли хрестив Київ, так само зробив зі своїми померлими родичами.

Бачите, усе зроблено в українських традиціях. На склі - колоски. Вітражі - в жовто-синіх тонах. На стелі золотом намальовані українські орнаменти.

Майже в усіх кімнатах - величезні люстри. Вони блищать і переливаються всіма кольорами.

- Це камінці Сваровські, - пояснює Катерина.

У залі, яка називається запечатувальна, одружують наречених. Спочатку вони сідають на диван, потім стають на коліна. Процедура дуже коротка.

- Не тільки в Україні, а й усюди про мормонів вигадують купу легенд. Найбезглуздіші, що чула - це про полігамію.



450 тис. європейців - учасники руху мормонів. У світі їх 13 млн



Першим мормоном був 14-річний хлопчик


Мормони - неофіційна, але дуже поширена назва послідовників Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів. На їхню думку, це єдина християнська церква, заснована Сином Божим у перші роки нової ери, бо послідовники апостолів спотворили вчення, дане їм Христом. Відступництво призвело до того, що Церква "була узята з лиця землі" й відновлена тільки 1830 року.

1820-го 14-річний Джозеф Сміт із міста Пальміра, штат Нью-Йорк, молився про отримання поради до якої християнської конфесії йому слід навернутися. У відповідь на молитву йому з'явився ангел Мороній і повідомив, що справжньої церкви на землі нема. Він обрав Джозефа Сміта тим, хто має її відновити ,й передав йому книгу останнього пророка Мормона. Джозеф переклав її 1830 року. Церква була офіційно утворена.

У 1846-1848 роках мормони переселилися на пустинні землі сучасного штату Юта, де заснували місто Солт-Лейк-Сіті. Зараз там головний офіс церкви.

Мормони ведуть активну місіонерську політику в 162 країнах. Вони побудували майже 130 храмів, видають журнал "Ліахона" 50 мовами. Основний їх релігійний текст - "Книга Мормона" - перекладений 93 мовами.

Священним писанням для них є Біблія, "Книга Мормона", "Навчання і Заповіти", "Дорогоцінна перлина". Крім того, на рівні Священного писання шанується все сказане й написане пророком - президентом Церкви.

Мормони не п'ють кави та чаю, не палять, не вживають спиртне та наркотики, багато часу приділяють спорту. Молитовні зібрання - щонеділі.



Відомі мормони

Мітт Ромні - американський політик-республіканець, екс-губернатор американського штату Массачусетс, позаторік балотувався в президенти

Віллард Марріотт - засновник мережі готелів Marriott International

Донні й Мері Осмонд (брат і сестра) - американські король і королева вар'єте

Стівен Кові - автор книжки "Сім навичок високоефективних людей"

Тревіс Хансен - баскетболіст, захисник московського "Динамо"


"Пообіцяють багатства, любові - всього, чого захочете"


Ян Щекатуров, 59 років, керівник Центру допомоги жертвам деструктивних культів "Діалог":

- Це релігійні групи з підвищеним психологічним впливом на людей. Пообіцяють багатства, любові - всього, чого захочете. Спочатку вас активно й публічно люблять. Потім вам кажуть, що будуть любити тільки за умов: відвідування семінарів, служінь, залучення нових членів, пожертв тощо.

Бажання лідера - закон у такій групі. Якщо хтось сумнівається - карають емоційно, інколи - фізично. Вам диктують як жити, які книжки читати, як одягатися, з ким дружити. Усе, що не погоджено з організацією - від лукавого.

Використовують прийоми, що занижують рівень критичного мислення. Наприклад, обмежують у сні. Таким чином нервова система виснажується, і мозок не здатний впоратися з інформацією, яку отримує.

На виїзних служіннях молитися можуть протягом доби. Разом роблять дихальні вправи. Надувають, наприклад, по 50 кульок - мозок перенасичується киснем, паморочиться в голові. Людина відчуває сп'яніння й легко сприймає все, що їй кажуть.

Буває, забороняють вживати сіль, перець, м'ясо, яйця, рибу. Все, що необхідно для нормального функціонування організму.

Замість традиційної форми гіпнозу використовують так званий рексонівський: людина перебуває в бадьорому стані й позитивно сприймає все, що їй говорять. Але для того, щоб цей гіпноз подіяв, треба хоча б разів зо п'ять прийти на служіння. З першого разу людину з нормальним світосприйняттям він не візьме.


Олеся ПОП



"Всі ми були зрадниками, повіями, вбивцями"


Світлана, 30 років, Дніпропетровськ, учитель української мови, з 2003року по 2004-й ходила на зібрання Білого братства - "Юсмалос":

- У братство привів майбутній чоловік Родіон. А його - мати за п'ять років до того.

Він не прийшов на побачення, наступну зустріч скасував. Я занепокоїлася. Тоді Родіон спитав дозволу щодо мене в головної в секті - циганки Раїси Кузнецової.

Церква була в двоповерховому будинку з дерева в районі старого мосту - там переважно цигани живуть. Поряд із будинком зо три десятки людей ремонтували гараж, у якому був їхній дім молитов. На будівлі маленькими літерами вишкрябано "Марія Девіс Христос і Юсмалос".

У гаражі постійно жили кілька сектантів - бабці, які пішли з родин. Вони за служниць у циганки. Готують, прибирають, перуть. На них уся хатня робота.

Спочатку робили євроремонт, потім Раїсі не сподобалося, обшивали стіни деревом.

Їсти не хотілося. Секта так вимотувала, що поверталися додому, і було одне бажання - дотягнутися до ліжка, поспати. За рік я схудла на 15 кілограмів.

Служіння були набігами. Крутилися, працювали, а тут раз - вирішили помолитися. Замість молитов були пісні. Під бринькання тарілок розкачувалися, входили в транс і щось співали. А потім служіння стали регулярними - щосуботи і щонеділі. Треба було прийти рівно о восьмій ранку. Якщо запізнилася хоч на 2 хвилини, двері зачинялися й доводилося сидіти на вулиці. Додому йти не можна, бо тебе проклянуть. Холодно - не холодно, сидиш на лавці й чекаєш.

Після служіння тих, хто запізнилися, заводили в центр храму. Раїса сиділа, а всі стояли. Вона розказувала, яка нехороша ця людина, думає тільки про себе. Пригадувала минулі життя грішника. Всі ми були зрадниками, повіями, вбивцями і повинні були покаятися в цьому житті. А вона була свята. У минулому - Нефертіті, Афродіта, Марія-Магдалена, а її чоловік - Тутанхамон. Він дозволяв собі зайти в церкву з цигаркою, у шортах, у шльопанцях і при цьому матюкатися.

Найсмішніше було, коли ця пишна, вгодована жінка на вигляд років 50, розказувала, що сьогодні знову не їла, бо хтось із нас щось погане думав цієї ночі, чи хтось щось не так зробив. Лякала, що йти з братства не можна, бо за парканом життя нема.

Я розуміла, що все це - маячня. Але любила свого чоловіка. І чогось думала, що як тільки захочу, то він перестане ходити туди. Вдома Родіон погоджувався, що треба кидати секту. Коли ж прийшли сказати, що ми йдемо, його попросили зайти, а мене не пустили.

Чекала на лавці. Потім зайшла. Переді мною стояв Родіон зі скляними очима і сказав: "Ти біжи, а я не можу звідси піти". Віддав мені обручку.

Напередодні циганка розлучила ще одну пару. Чоловік пішов, а його дружина лишилася в секті. Раїса одружила мого чоловіка з тією дівчиною. Сказала, так хоче Марія Деві Христос.

Щомісячної десятини в церкві не було. Було гірше. Двічі на місяць кожен мав купити по книжці. Одна коштувала 100 гривень. Тоді це була половина моєї зарплати. Причому всій родині прочитати одну книжку не можна, мали купити кожному окрему. Раїса пояснювала: якщо один прочитає, то в цієї книжки з'явиться енергія, яку не можна передавати іншому.

У своїх книжках Кузнецова переписала по-своєму історію, релігію. Казала, це не вона пише, а Марія Деві Христос веде її рукою по паперу. Всього треба було купити 16 примірників - ступені, які ти маєш пройти, щоб очиститися. Читала її рукописи, вона дуже неграмотна.

Кожному сектанту Раїса давала свої імена. Якщо ти був на поганому рахунку в неї, називала противним ім'ям. Казала, що мій чоловік - Зеро, нуль (так вона називала Іуду, який зрадив Ісуса Христа). Переконувала, що в минулому житті саме Родіон продав Ісуса і тепер має спокутувати свою вину.

Раїса вміла випитати найінтимніше. І потім повертала ці факти, як хотіла. Коли я йшла від них, кричала, що з моїм негативним резус-фактором четвертої групи крові захворію на рак і помру. Лякала, що не матиму дітей і більше не вийду заміж.

Зараз я ходжу в православну церкву, по святах. У мене двоє діток і коханий чоловік.


Олеся ПОП



Центр "Діалог" найчастіше розглядає скарги щодо діяльності таких церков:


1. Церква саєнтології. Заснована в Лос-Анджелесі 1954 року. Послідовники віддають у общину все зароблене. Поширюють віровчення, створене американським фантастом Роном Хаббардом. Він писав: "Якщо хочеш заробити мільйон, то створи свою релігію". Кандидат в організацію заповнює тест із 200 запитань, через які з'ясовуються проблеми новопосвяченого. Оплачує семінари з "удосконалення особистості". Багато членів церкви стали банкрутами й скоїли самогубства.

У Греції, Італії та Великій Британії саєнтологи заборонені. В Україні мають підтримку  здебільшого в Криму.


2. Сахаджа-йога. Засновниця культу індійка Шрі Матаджі Нірмала Деві народилася 1923 року. За допомогою спеціальних вправ намагаються з'єднатися з "енергоінформаційним полем" Землі. Поклоняються богині зла Калі. В Індії сахаджа-йогу визнали тоталітарною. Її послідовники згодом масово ставали пацієнтами психлікарень - з особливою жорстокістю вбивали своїх рідних і дітей.

В Україні 2 тис. членів цієї громади.


3. Свідки Єгови. Міжнародна релігійна організація, заснована у США. На 90% складається з жінок. Свідки не беруть участі в політичному житті, виборах, уникають військової служби, не можуть віддавати честь своєму національному прапору і вставати, коли лунає державний гімн. Їм заборонено переливати кров, святкувати дні народження.

Діяльність свідків Єгови заборонена в Китаї, Узбекистані, Туркменістані, Саудівській Аравії, Росії. В Україні їх близько 250 тис.


4. Товариство свідомості Кришни. Засноване 1966 року в Нью-Йорку. Кришнаїти віддають усе майно секті та зрікаються свого минулого життя. Не вживають кави, чаю, не їдять м'яса, риби і яєць. Щодня мають проспівати 1728 разів маха-мантру з 16 слів. Схиляють молодь до целібату. Одружені можуть займатися сексом тільки для продовження роду.

В Україні 15 тис. кришнаїтів.


5. Церква Посольства Божого. Лідер - Сунканмі Сандей Аделаджа з Нігерії з 1993 року по 2006-й створив найбільшу протестантську церкву в Європі. Її прихильники платять десятину від свого заробітку.

У Росії Посольство заборонене. В Україні - 100 тис. людей відвідують церкву Аделаджі.

Зараз ви читаєте новину «Київ стає східноєвропейським центром мормонів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі