четвер, 04 березня 2010 17:12

Картину з пластиліну виготовляють півтора-два місяці

 

Понад 200 відтінків пластиліну використала в картині Алла ВОСТРЯКОВА з Алчевська на Луганщині. 29-річна художниця зобразила дідуся з онукою й тарілками-сувенірами на тлі Старої фортеці в Кам'янці-Подільському. В основі цього твору - скло розміром 50 на 30 см. Кожен міліметр налічує до трьох забарвлень. Головні вороги таких "пластилінографій" - сонце та високі температури. Для роботи майстриня навіть переселилася до Кам'янця. Картину виготовила для українського стенду на EXPO-2010. Ця всесвітня виставка відбуватиметься з травня по жовтень у місті Шанхай у Китаї.


Працювала місяць, по 16 годин на день. Адже роботу треба було вчасно представити. Захотіла зробити для Кам'янця щось несподіване. Спочатку бачила ролик з інтерв'ю цього дідуся, а потім побувала на тій вулиці - Річна, 29. Побачила фортецю з того ракурсу.


Пластилін накладаю шарами на скло зі зворотного боку. Виходить дзеркальне відображення. Стеки розробляла сама. Майстер мені їх виготовив із дерева - пластикові швидко сточувалися, і до них липнув матеріал. Треба декілька стеків - окремі для тонкої роботи, особливо для неба.


Використовую звичайний пластилін для школярів. Він має бути досить яскравий і м'який. Маю дві улюблені фірми - українську й російську. Закордонний не підходить - він більше для пластики та скульптурної роботи. Жодних домішків, бо можуть повестися на склі якось не так.

Працювала місяць, по 16 годин на день. Із довгими нігтями незручно, тож манікюру не маю

Накладаю тонким шаром, розминаючи стеком. Підігрівати не треба. Для великих ділянок можу розім'яти руками. Із довгими нігтями незручно, тож манікюру не маю. Працюю стеком, щоб на картину не потрапляв пил і волосся. Готову роботу закріпляю останнім найтовстішим шаром. Увесь твір завтовшки 2-3 мм. Це дуже кропітка праця. Якщо температура повітря зависока або занизька, то важко.


Портрети - улюблена тема. Але зараз працюю за контрактом і тому всі останні роботи - пейзажі. Мені їх замовляють наперед. Готую виставку з 12 робіт через рік або раніше в Києві та Кам'янці. Коштують від 3 тисяч доларів. Ціна картини залежить від розміру і складності сюжету. Простих сюжетів не вибираю. У нормальному темпі робота триває півтора-два місяці.


У мене взагалі вихідних немає. Творю з ранку до вечора. Надвечір пластилін в очах пливе, а вночі вже сниться. Моя 7-річна донька любить змішувати його для мене на палітрі. У 5 років вона зліпила картинку, подібну до робіт експресіоністів. Працюю в цій техніці із 2001-го.

Зараз ви читаєте новину «Картину з пластиліну виготовляють півтора-два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі