четвер, 09 грудня 2010 16:35

Кам'янець запрошує в святкову подорож

Кам'янець-Подільський - третє українське місто, після Києва та Львова, за кількістю пам'яток культури й архітектури. Завдяки цьому відоме всім любителям мандрувати країною. Із кожним роком в історію сучасного Кам'янця яскравими барвами вплітаються самобутні фестивалі: Terra Heroica, три фестивалі повітроплавання, водних видів спорту "Аквадром", "Ретрофест", "Технопарк кам'яного періоду" та багато інших.

Ще шурхотіло осіннє листя на древніх вулицях, як Кам'янець почав активну підготовку до традиційних зимових свят. Упродовж місяця від Святого Миколая до Йордану - від 19 грудня до 19 січня - пропонує вам відірватися від традиційного "олів'є на дивані вдома" формату святкувань зимових свят. Адже зима - не лише гастрономічні витребеньки, але й коляди, щедрівки, купання в ополонці, традицій вертеп, мелодії різдвяної органної музики та Святий Миколай.

Чи були ви чемні цього року? Якщо так, то на Миколая вас обов'язково зустрінуть дивовижні казкові персонажі, які покатають вашу малечу в чарівній кареті по середньовічному Кам'янцю, подарують чимало солодощів і створять атмосферу казки.

Зустріти католицьке та православне Різдво у місті, що здавна знане своєю релігійною терпимістю. Серед церков та костелів, кожен вірянин знайде місце для тихої, щирої молитви, а також зможе взяти участь у святкуванні одного з найважливіших у житті кожного християнина свят - Різдва Христового.

Ви ще не вирішили, де зустріти 2011 рік? Це найкраще зробити у середньовічній фортеці. Подібні святкування у Кам'янці-Подільському організовує готельний комплекс "7 днів". Під час новорічних свят вас гостинно зустрінуть господарі замку - гайдуки в автентичних костюмах ХVII ст., які продемонструють справжню військову муштру і не пошкодують пороху й вогню, щоб дати святковий залп на честь дорогих гостей. На вас чекають запальні мелодії й хороводи, конкурси, ігри, забави, подільська кухня, а ще багато сюрпризів, які надовго вам запам'ятаються.

У проміжку між двома Новими роками вам запропонують екскурсійну програму. Тож під час традиційних дитячих канікул та свят ви можете досхочу мандрувати мальовничим Поділлям. Навколо Кам'янця пролягають дивовижні маршрути: Хотинська фортеця, унікальний Бакотський монастир, "Кришталева печера", а також найближчі гірськолижні курорти в Мигово та Баянах (Чернівецька обл.) Під час екскурсій ви можете попаритися в сауні, поплавати в басейні, відвідати вечірки і дискотеки. І навіть для шанувальників олів'є знайдеться спосіб відвести душу - старий Новий рік нині відзначатимуть у форматі "а ля СРСР - із салатом олів'є", шпротами, купанням в ополонці, вертепом та дискотекою 1980-х.

Вир атракцій та розваг у Кам'янці-Подільському не закінчується й після новорічної феєрії. 14 лютого це - традиційне місце зустрічі закоханих. Хто був, той знає: важко знайти місто з такою ж унікальною романтичною атмосферою. Можливо, це через історію - адже саме зачаровані красою міста, тут під магічним поглядом красуні Софії не встояв Кам'янецький комендант Йосиф де Вітте, а пізніше і польський магнат Станіслав Потоцький. У полоні чар своєї нареченої син Богдана Хмельницького Тимофій покинув військо і помчав за кордон до дочки молдавського князя Розанди Лупул. А чого варта романтична легенда про те, як ув'язнений Устим Кармалюк утік із фортеці, зв'язавши міцний канат із носових хустинок своїх коханок. Земля Кам'янця просякнута пристрастю й коханням.

У лютому Кам'янець-Подільський запрошує всіх на Масляну. Народні пісні й гуляння, смачна кухня, традиційні українські забави допоможуть вам незабутньо зустріти прихід весни.

8 Березня, Пасха, Травневі свята, День Незалежності й Конституції - на всі державні, релігійні свята Кам'янець радо зустрічає своїх шанувальників! Готується  програма, що робить свято справді особливим та незабутнім. Місто раде гостям кожного вікенду та в будь-який день тижня. Екскурсійні програми, тури, готелі та ресторани - все для активних мандрівників.

Цієї осені з особливим розмахом відбувся осінній парад фестивалів.

Замість неочікувано скасованого цього року Terra Heroica, в Кам'янці в останній вікенд вересня з успіхом пройшов новий фестиваль "Кам'янець - Земля Героїв", організований місцевим військово-історичним товариством. Для усіх охочих було організовано унікальні екскурсії в саме серце військово-історичної реконструкції - військовий табір ХVII ст. У ньому відбувалися справжні військові навчання та маневри між учасниками з різних країн, було показано побут гарнізону. А фестиваль завершився грандіозною битвою у стінах середньовічної Кам'янецької фортеці. Здавалося, на її брамі  встановили машину часу, що переносила гостей у минулі століття.

Кам'янець давно вподобали романтики та герої неба - у місті щорічно проводять три фестивалі повітроплавання. Весняний сезон у травні відкриває "Кубок Поділля". Закриття сезону в жовтні знаменує "Назустріч сонцю". На початку року всіх охочих чекають "Лютневі пригоди" - політ на повітряних кулях та справжні перегони засніженими полями на джипах. Кам'янець називають українською столицею повітроплавання та місцем щорічної зустрічі членів Асоціації повітроплавання. Польоти на повітряних кулях навколо середньовічної фортеці залишать незабутнє враження для учасників фестивалю і гостей міста. Унікальні вигини древнього каньйону утворюють літеру ? (омега). Таких міст троє у світі ще два Верона і Берн.

Цієї осені започаткували ще один фестиваль - Кам'янець вирішив долучитися до 200-річчя баварського "Октобер фесту". Сподіваємося він стане традиційним. Шалена кількість пива, традиційні для "Октобер феста" кулінарні замальовки: баварські вурстхени з хрусткою скоринкою, бретцени, шваб-хенди, гарячий портер та глінтвейн, концерти, конкурси і традиційний на таких заходах заряд борього настрою - тож більше не потрібно їхати в Баварію, оскільки "Октобер фест" поселився у Кам'янці-Подільському.

Під час осінніх канікул місто сповнюється дитячим сміхом - туристичні дитячі групи наповнюють його своїми веселощами. З канікулами збіглося ще одне свято - Гелловін. Важко знайти краще місце для його святкування, ніж середньовічні мури, вимощені бруківкою старовинні вулички та жовтогарячі гарбузи, що виглядають з вітрин та вікон будинків.

Насправді, свято в Кам'янці ніколи не завершується - адже це місто туристів і закоханих: тихе у будні й різнобарвне та насичене подіями у вихідні та на свята. Кам'янець - це справжнє must-see для кожного українця. Коли вперше опиняєшся в Кам'янці-Подільському від захвату хочеться закричати: "Я люблю свою країну!" Безперечно, кожен із вас повинен отримати цю порцію позитиву! Це місто таке різне в різні пори року, у різні періоди вашого життя.

Дістатися Кам'янця можна з будь-якої точки України, Європи, світу: поїздом, рейсовим автобусом, літаком та автомобілем. Ретельно підібраний індивідуальний маршрут дозволить вам відвідати цілу низку чарівних куточків Поділля та Буковини, на перетині яких і розташований Кам'янець-Подільський. Можна також скористатися авіатранспортом - найближчий аеропорт розташований у Чернівцях, або доїхати до міста залізничного транзиту Хмельницького, а звідти - дякувати прогресу - автопрокат і трансфер. Не забувайте планувати свій відпочинок заздалегідь - замовити квитки, а також забронювати готельний номер. Адже на свята у Кам'янці-Подільському завжди велелюдно й цікаво.

Зараз ви читаєте новину «Кам'янець запрошує в святкову подорож». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі