середа, 20 січня 2021 22:26

Хочу дожити до 82 років. Тоді правнучка йтиме у школу

27 грудня в Німеччині розпочали вакцинацію від коронавірусу. Передовсім щеплення роблять старшим за 80 років і працівникам будинків для літніх людей. До кінця року планували розподілити 1,3 мільйона доз. Із січня щотижня розповсюджуватимуть ще 700 тисяч, за підрахунками.

Із 83 мільйонів німців вакцинуватися готові дві третини

Мері-Енн ЛІСТОУН, 79 років, колишня інфекціоністка, Бристоль, Британія:

– Коли мені робили щеплення, знала, що в алергіків можливі реакції. У мене вісім алергій – на ліки, на пил, на горіхи, на морепродукти. Вирішила зробити, щоб подивитися, як воно буде. Обійшлося. Трохи було твердим місце уколу, але це не дивно. Молода лікарка скаржилася на погане самопочуття. Проте потім казала, що щеплення від грипу переносила важче. За два тижні маю отримати другу дозу.

Моя сусідка по кімнаті померла. Ми не виходили в місто, не приймали відвідувачів. Я думала, що заразилася, але тести були негативні. Хочу дожити до 82 років. Тоді моя правнучка йтиме у школу.

Автор: gettyimages.com
  Працівники госпіталю в Челсі вітають 98-річного Роберта Джеймса Саллівана після вакцинування від коронавірусу 23 грудня 2020-го. У закладі живуть британські ветерани. Будинок для самотніх колишніх військових заснував король Чарльз II 1682 року
Працівники госпіталю в Челсі вітають 98-річного Роберта Джеймса Саллівана після вакцинування від коронавірусу 23 грудня 2020-го. У закладі живуть британські ветерани. Будинок для самотніх колишніх військових заснував король Чарльз II 1682 року

Наташа ШОННЕН, 43 роки, неонатологиня, Берлін, Німеччина:

– Оскільки працюю з новонародженими, потрапляю в третю чергу. Скидається на те, що треба готуватися до третьої хвилі епідемії. Британія взяла хороший темп, але цього замало. А нарощувати швидкість нема як – потрібні приміщення, медичні працівники, дотримання заходів безпеки.

Вакцина технологічно складна. Її треба зберігати за температури мінус 70 градусів. А після розморожування – дотримуватися суворого режиму. Партію довелося викинути, бо її принесли в холодильному контейнері для пікніків.

За найоптимістичнішими підрахунками, вакцинацію завершимо за рік. Проте мусимо враховувати, що можуть виникати проблеми. По-перше, людський фактор. У Штральзунді вісьмом людям помилково вкололи 40 доз. Такі накладки призводять до затримок. По-друге, ми усвідомлюємо, що дослідження можуть бути не завершені. Поки що немає свідчень про якісь надто сильні реакції, але можливо все.

Бракує медиків для вакцинації. Спочатку пропонували працювати їм у додаткові години. Але багато хто й так майже живе на роботі. І ризикувати ними не можна. Моя напарниця взяла кілька змін, щоб отримати щеплення. В її сина важка форма діабету. Зв'язувалася з лікарями у США, Британії, Китаї. Шукала випадки, де хворий із такою недугою вижив би. Не знайшла.

Франческо ЧІЛЛАРІ, 61 рік, геріатр, Рим, Італія:

– Наша влада надто довго думала. Вакцин забронювали мало. У Німеччині рахунок іде на сотні тисяч доз, а в нас – менше десятка. При цьому в Італії найвищий рівень смертності в Європі. Це неправильно. Треба було розподіляти більш-менш рівномірно.

Скоріш за все, доведеться змінити правила перетину кордонів. Британії чи Німеччині немає сенсу впускати інфікованих. Можливо, вимагатимуть довідку про щеплення. Іспанія вже готує списки тих, хто відмовляється.

Я перехворів у першу хвилю. Спочатку мав високий рівень антитіл. Зараз показники впали. Але повторно не заразився.

400 центрів ДЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ ВІДКРИЛИ В НІМЕЧЧИНІ. Переобладнали під них концертні зали, аеропорти, склади

Зараз ви читаєте новину «Хочу дожити до 82 років. Тоді правнучка йтиме у школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі