середа, 23 жовтня 2013 16:44

Фоменко витиснув максимум із себе та гравців

Футбольна збірна України зіграє у стикових поєдинках за право участі у фінальній частині Кубка світу-2014. Суперником наших спортсменів буде національна команда Франції . Перший поєдинок зіграють у п'ятницю 15 листопада, у Києві. 19 листопада, у вівторок, повторна зустріч буде у Парижі. Груповий турнір відбору на Кубок світу вітчизняна національна команда закінчила на другому місці. 2013 року під керівництвом Михайла Фоменка вона здобула 19 очок із 21 можливого – 90,48 відсотка. Більше залікових балів у відбірковому циклі Кубка світу-2014 отримали німець Йоахім Льов та Луї ван Гаал із Нідерландів – по 93 відсотки. Відзначаємо сім рішень Михайла Фоменка, що вивели Україну на підсумкове друге місце з минулорічної п'ятої позиції

1. Організація гри

До Фоменка національна команда провалила два поєдинки – виїзний із Молдовою та домашній із Чорногорією. Не було плану на гру. У Михайла Івановича такого не траплялося. Навіть у товариських зустрічах – із Норвегією, Камеруном та Ізраїлем – було помітно, чого вимагає тренер: швидкої доставки м'яча в атаку, гри через фланги, взаємозамінності, різкості, непоступливості в центрі поля. Так розкрився форвард Роман Зозуля – обмежений у гральному потенціалі, зате надзвичайно працьовитий на полі.

Контраргумент: команда Фоменка мало імпровізує. Тому в домашньому поєдинку проти Англії тренер не ризикував. Але це було зрозуміло. Погано, якщо під час стикових матчів нам доведеться відігруватися. Невідомо, чи вдасться тренеру реалізувати план "Б".

2. Психологія

Фоменка можна було розглядати як тимчасового тренера. Він прийшов, щоб заощадити Федерації гроші на іноземному наставникові і довести відбірковий цикл до кінця. Можливо, так думали футболісти. Але Михайло Іванович переконав їх: це – не так, треба боротися зараз. Результат довів, що психологічно тренер робив правильно.

Контраргумент: Фоменко справді витиснув максимум із себе та гравців. Враження, що це був пік його можливостей. У нинішньому відборі Михайло Іванович спрацював блискуче. Але чи буде такий успішний надалі – сумнівно.

3. Бліцкриг у Польщі

Перший офіційний поєдинок Фоменко провів у Варшаві 22 березня. Турнірна ситуація змушувала грати на перемогу. У той момент сезону лідери українського клубного футболу діяли невиразно. Євген Коноплянка взагалі не міг вийти на поле через травму. Здавалося, Україна почне матч від оборони. А вийшло навпаки: ми приголомшили поляків і на 7-й хвилині повели – 2:0. Це визначило загальну перемогу – 3:1

Контраргумент: навіть у тому матчі дозволили супернику відіграти один м'яч, просіли посеред першого тайму так, що поляки могли зрівняти рахунок.

П'ятов слабувато діє на виходах. Це може стати проблемою у стикових матчах

4. Посилення гри після перерви

Збірна Фоменка після перерви: а) забила обидва м'ячі Молдові; б) нокаутувала Чорногорію; в) притисла Англію до воріт; г) вразила ворота Польщі в харківському матчі. Це свідчить про те, що тренер уміло використовує 15 хвилин між таймами. Навіть у Варшаві наші сильніше зіграли після відпочинку, хоча і не забили жодного м'яча.

Контраргумент: у боротьбі за перше місце вирішальним був київський матч з Англією. Дотиснути суперника не зуміли, а наприкінці гри погодилися на нічию.

5. Довіра Андрієві

П'ятову

Голкіпер "Шахтаря" – незмінний перший номер команди Фоменка. Це було і в березні, коли Андрій невдало зіграв із "Боруссією" у Лізі чемпіонів, і за півроку, коли в "Шахтарі" поперемінно виходили на поле два воротарі. П'ятов зіграв надійно в усіх поєдинках за збірну.

Контраргумент: Андрій слабувато діє на виходах. Це може стати проблемою у стикових матчах.

6. Рівні можливості

Для Фоменка не має значення авторитет футболіста. Якщо Тимощук не грає достатньо часу на клубному рівні, він сидітиме на лаві запасних і в національній команді – хоч має статус чинного переможця Ліги чемпіонів. Але тренер поставить себе так, що претензій із боку ветерана не буде. Норовливий Андрій Воронін попрощався зі збірною, але зараз прагне їй допомогти, бо знає: Фоменко дивитиметься на його теперішню форму, а не на вік. Ярослав Ракицький до збірної їхав неохоче. Тренер це відзначив і посадив його на лаву запасних.

Контраргумент: здається, виклик до збірної заслужив форвард одеського "Чорноморця" Олексій Антонов. Однак досі його не отримав.

7. Розуміння своєї ролі

Фоменко був призначений головним тренером збірної торік 26 грудня. На першу прес-конференцію не прийшов і створив враження, що преси уникатиме і кроків своїх не пояснюватиме. Це виявилось хибним: уваги тренер не шукає, але для розмови відкритий. Розуміє: кожне інтерв'ю – засіб донести свою позицію вболівальникам.

Контраргумент: ви не дізнаєтеся від Фоменка, що він думає про найближчого суперника і як проти нього гратиме. "Навіщо давати опоненту інформацію?" – пояснює тренер.

Зараз ви читаєте новину «Фоменко витиснув максимум із себе та гравців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі