четвер, 22 липня 2021 10:50

Донька на день народження попросила пляшку молока

Президента Гаїті 53-річного Жовенеля Моїза розстріляли у власній резиденції у столиці Порт-о-Пренсі 7 липня. Його дружина Мартін, 47 років, у важкому стані з вогнепальним пораненням. До нападу причетні 28 осіб, повідомили в поліції. 17 арештували, чотирьох убили під час затримання. Інших шукають.
Моїз керував із 2017-го. Позаторік відмовився проводити парламентські вибори й переніс їх на два роки. Не пішов з посади після закінчення терміну повноважень у лютому ­2021-го. Запропонував внести поправки в Конституцію і скасувати посаду прем'єр-міністра й верхню палату парламенту. Хотів збільшити президентський термін із чотирьох до п'яти років. Почалися масові протести

Рослін Бернар, 39 років, журналіст, Порт-о-Пренс:
– Моїз рік керував державою своїми указами. Анонсував зміни до Конституції. Хотів прибрали статтю, яка забороняє стати президентом удруге поспіль. Опозицію заарештував.

  Люди біля відділку поліції у столиці Гаїті Порт-о-Пренсі вимагають покарання для підозрюваних у вбивстві президента Жовенеля Моїза. Його застрелили в резиденції. Це посилило політичну кризу у країні. Там запровадили надзвичайний стан
Люди біля відділку поліції у столиці Гаїті Порт-о-Пренсі вимагають покарання для підозрюваних у вбивстві президента Жовенеля Моїза. Його застрелили в резиденції. Це посилило політичну кризу у країні. Там запровадили надзвичайний стан


Гаїті отримали понад 11 мільярдів доларів допомоги після землетрусу 2010-го (загинули близько 300 тис. людей. Столиця була зруйнована. – Країна). Не менш як 2 мільярди, зекономлені на купівлі нафти, були у фонді PetroCaribean. Але для відновлення життя нічого не робилося. Влада виводила кошти з рахунків десятками мільйонів. Брехали, показували фальшиві контракти на будівництво доріг. Притому шість мільйонів гаїтян живуть на 2 долари на день. Майже два мільйони мешкають у коробках, збитих із бляхи чи шиферу.


Гілларі Істон, педіатр, 56 років, Порт-о-Пренс:
– На Гаїті приїхала із Сіетла. Боролися з голодом і виснаженням у дітей до 3 років. Вони кволі, апатичні, з блідою шкірою та синіми нігтями. Привезли вітаміни й мінеральні добавки. Для патрулювання складів найняли охорону. Місцева влада намагалася забрати сухе молоко й консерви.
Останнього тижня консультувала людей у віддаленому поселенні. Там не було чистої води й електрики. За день оглянула більш як 200 осіб. Був чоловік із личинками в рані, мати з немовлям, яке проносило 16 днів.
Банди вимагають гроші за доступ у деякі райони. Часто озброєні краще за поліцейських і військових. Заплатили, але наступного разу вони вимагали вдесятеро більше. Не змогли провакцинувати там дітей. Епідемії кору й дифтерії неминучі.
Після землетрусу Гаїті виділили гроші на будинки. Американські й канадські спеціалісти пропонували проєкти. Під це обрали землю. Але уряд передумав. Люди захопили територію самостійно. Живуть у жахливих умовах.

Показували фальшиві контракти на будівництво доріг


Мішель Луї, 36 років, викладач, Порт-о-Пренс:
– З 1990-го в нас були два перевороти і 14 президентів. Лише троє протрималися на посаді повний термін.
Моїз спровокував кризу. Вибори провести не дозволив, а всіх обраних мерів оголосив нелегітимними. Заборонив розслідувати корупцію. Звільняв незгодних. У день, коли мав скласти повноваження,заарештував 23 людей. Серед них верховний суддя і шеф поліції. Журналістів знаходили вбитими. Коли протести затягувалися – зупиняв усе в країні.
Після початку епідемії стало жити ще гірше. У нашої прибиральниці донька на день наро­дження попросила пляшку молока.

Зараз ви читаєте новину «Донька на день народження попросила пляшку молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі