Ексклюзиви
вівторок, 08 травня 2018 15:55

Для хазяїна

У роботі менеджменту донецького "Шахтаря" мене довго дивувала одна особливість. Чому серйозні та високооплачувані фахівці, в міцному професіоналізмі яких немає жодних сумнівів, не прагнуть заповнити трибуни на матчах команди в рамках всеукраїнських змагань? Ніби в їхньому розпорядженні є всі можливі й неможливі ресурси, включаючи три чи більше телевізійні канали. Невже власнику команди були б зайві мільйони виручки від проданих квитків?

Тепер, здається, я зрозумів у чому річ. "Шахтар" має усім відомого хазяїна, який майже чотири роки не показується на людях. Він не є бізнесменом у цивілізованому значенні цього слова, хоч би скільки наймав іноземних фахівців. Тому що бізнес цього хазяїна із шаленими надприбутками можливий лише в країні, де теж є хазяїн, з яким можна домовитися. Таких країн навколо нас стає все менше, й у них теж є свої власники футбольних команд.

  Микола НЕСЕНЮК
Микола НЕСЕНЮК

Те, що у нас зветься бізнесом, передбачає, що хазяїну належить усе – від заводів із шахтами до їхніх працівників, які навіть не думають про те, аби захищати свої права й вимагати справжньої зарплати й гідних умов праці. Те саме стосується й футбольної команди, чий добробут залежить не від кількості глядачів, реклами та решти, а винятково від щедрості хазяїна.

Уявіть, що на кожному матчі "Шахтаря" збирається аншлаг. Причому не з людей, "завезених за рознарядкою", а з десятків тисяч уболівальників, які заплатили за квитки – купивши це видовище. Такі вболівальники мають право кричати на трибунах і поза ними все, що думають про свою команду та її хазяїна. Фактично команда стає власністю вболівальників, які аплодують гравцям і тренерам чи освис­тують їх, коли хочуть і як хочуть. Регулярно збираючись на стадіоні, ці люди згодом здатні об'єднатися самі, без "рознарядки". Й обговорювати не лише футбол.

Воно хазяїну треба? Ані хазяїну "Шахтаря", ані тому хазяїну, який робить можливим його бізнес, тисячі самоорганізованих громадян ні до чого. Нехай краще сидять удома і приходять на футбол кілька разів на рік – подивитися на іноземних "зірок" із Ліги чемпіонів. Тому кваліфіковані менеджери "Шахтаря", як ті колишні комсомольці, лише імітують роботу. І хазяїна це влаштовує

Зараз ви читаєте новину «Для хазяїна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути