середа, 24 квітня 2019 13:45

Цей талант береже весь футбольний світ

Про футболіста Ліонеля Мессі за півтора десятиліття написані чи не мільйони статей, біографічних розвідок, наукових і не дуже досліджень, монографій. Ретельно пораховані точні передачі, забиті м'ячі, здійснені фінти. До міліметра й міліграма виміряний унікальний організм – від зросту та ваги до довжини волосся на спині.

Цей сучасний футбольний феномен прагнуть порівняти з найкращими гравцями минулого. І ці порівняння, звісно, некоректні. Мессі не просто живе в інший час, ніж Пеле, Бест, Беккенбавер, Кройф, Марадона й інші кумири попереднього століття. Він грає в інший футбол. У той, в якому дорогоцінні ноги аргентинця бережуть ретельніше за таємницю вкладів у швейцарських банках.

 

Уявіть 17-річного Мессі в юнацькому чемпіонаті України. Ну спробуйте! Не виходить? І правильно – у нас цього юного віртуоза суперники "зламали" би в перших кількох матчах. Або він травмувався б на тих поверхнях, що звуться футбольними полями. Мессі не місив у юності багнюку, не падав на замерзле поле, не "забивав" м'язи на "бетоні" ґрунтових полів. А якби у нас так берегли, скажімо, Віктора Циганкова, який у свій 21 рік є ходячим підручником для спортивних травматологів?

Зверніть увагу, як поводяться з Ліонелем Мессі суперники в чемпіонаті Іспанії чи Лізі чемпіонів. Як оберігають його арбітри від найменшого посягання. І правильно роблять. Тому що його футбольний талант – надбання людства, яке слід охороняти, як пам'ятки зі списку ЮНЕСКО.

Час не стоїть на місці. Все більше українських дітей починає грати у футбол на рівних штучних майданчиках, а не на ямах шкільних дворів або сільських вигонів. Якби ж тренери ще не вчили їх з юних років підкатам та іншим прийомам з арсеналу бойових мистецтв. Але це буде, напевно, у футболі наступного століття. А в цьому слід берегти унікального аргентинця Ліонеля Мессі. Якомога довше і всім на радість

Зараз ви читаєте новину «Цей талант береже весь футбольний світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі