середа, 16 вересня 2020 14:47

"Барселона" зрадила Мессі. Він хоче піти

Іспанська "Барселона" програла 14 серпня німецькій "Баварії" чвертьфінальний матч Ліги чемпіонів із футболу – 2:8. Після цього звільнили головного тренера команди Кіке Сетьєна, 61 рік. На його місце прийшов 57-річний Роналд Куман. Він позбувся провідного форварда Луїса Суареса. Потім заявив Ліонелю Мессі, капітану команди та кумиру вболівальників, що відтепер той не матиме привілеїв на полі і буде змушений і атакувати, й оборонятися.

33-річний Мессі захотів змінити клуб. Його контракт діє до літа 2021-го. Гравець міг його розірвати, але мав повідомити про це до 10 червня. Якщо ні, має бути компенсація – 700 млн євро. Потенційний покупець – англійський "Манчестер Сіті" – не готовий її платити. А президент "Барселони" Жозеп Бартомеу відмовляється відпускати Мессі.

Якою буде "Барселона" Роналда Кумана і чи зможе він перебудувати гру без Мессі, розповідає футбольний телекоментатор Роберто МОРАЛЕС, 44 роки

Наскільки ймовірний трансфер Ліонеля Мессі з "Барселони"?

– Вічних істин у футболі нема. Ніколи й не було, але нині ринок максимально мобільний, тому потребує трансферів. Окремо лишаються футболісти на зразок Мессі чи Мюллера, Піке або Рамоса. Проте й вони можуть залишити клуб, з яким зрослися, якщо обставини тому сприятимуть.

Автор: REUTERS
  Рональд Куман очолив іспанський футбольний клуб ”Барселона” 19 серпня 2020-го. Підписав контракт на два сезони,  до 30 червня 2022 року
Рональд Куман очолив іспанський футбольний клуб ”Барселона” 19 серпня 2020-го. Підписав контракт на два сезони, до 30 червня 2022 року

Чому аргентинець хоче залишити "Барселону"?

– Він символ клубу. Ймовірно, найкращий футболіст усіх часів. Його майстерність беззаперечна. Це зрозуміло усім, хто знається на футболі. Зокрема, й самому Мессі.

Раніше, аби утримати Ліонеля, достатньо було адекватно оцінювати його роботу у грошах. Мессі готовий був відмовитися від привабливіших пропозицій заради клубу, в якому йому комфортно ("Барселона" платить Мессі 96 млн на рік. – Країна).

Він некомунікативний. Не схильний змінювати місце роботи. Переїзд з аргентинського Росаріо до Каталонії 2000-го – поки що його найбільший крок. Та й той був вимушеним і відбувся в рамках подібних лінгвістично-культурологічних світів: Аргентина схожа на Іспанію. Тому Мессі залишався б у своєму клубі. Але всередині "Барселони" відбуваються складні процеси, подекуди деструктивні. Через це один із найбагатших клубів світу раптом має серйозні проблеми із зарплатною відомістю й можливістю підписувати нових гравців.

Точкою розлому Мессі з "Барселоною" стало викриття дій президента Бартомеу з дискредитації лідерів команди у соцмережах. Мільйони з клубного бюджету йшли на поливання брудом Мессі та його партнерів по команді. Це робилося не тільки одіозним президентом, а й із мовчазної згоди певної частини інших керівників. Клуб зрадив свого короля.

Невдачі в Лізі чемпіонів і націо­нальному чемпіонаті лише доповнили картину, як і нервовість усього футболу часів пандемії.

Відставка президента "Барселони" може змінити рішення Мессі?

– Могла б. Але президент готовий піти з посади, якщо матиме гарантії непереслідування в судовому порядку. Тож Мессі роздратований. І головним запобіжником від його демаршу є тільки компенсація у 700 мільйонів євро (у березні 2021-го мають відбутися вибори президента "Барселони". Головний претендент Віктор Фонт хоче звільнити Роналда Кумана і поставити тренером Хаві Ернандеса – легендарного гравця й колишнього партнера Мессі. – Країна).

Прихід Кумана не допоможе капітану залишитися?

– Навпаки. Куман прибрав Луїса Суареса, єдиного справжнього футбольного друга Мессі. І готовий зсунути вглиб ротації Серхіо Бускетса.

Мессі не звик до різких дій тренерів, бо всі вони приходили в часи його розквіту. І мали домовлятися з когортою "сенаторів". Куман же прийшов, аби змінити "Барселону". Ніхто не приховує, та й Роналд про це знає, що наступним тренером бачать Хаві.

Мессі рано чи пізно піде. Що буде з командою без нього?

– Втрата такого гравця вдарить по "Барселоні", але глобально здоров'я клубу залежатиме від того, як швидко каталонці вийдуть з управлінської кризи, що почалася ще до Бартомеу.

"Манчестер Сіті" готовий "підхопити" футболіста. Це найкращий варіант для продовження кар'єри?

– Так, бо підходить стилістично. І там працює колишній тренер "Барселони" Хосеп Ґвардіола. Поруч із ним Ліонелю буде легше адаптуватися до нової країни. Стосовно стилю гри в англійській прем'єр-лізі більшості команд, то навряд чи це стане перешкодою для Мессі.

Якщо Мессі піде, в Іспанії не залишиться жодного з двох королів сучасного футболу. Кріштіану Роналду залишив "Реал" два роки тому. Чемпіонат сильно втратить через це?

– Тільки тимчасово. Іспанська головна ліга має достатньо комерційних напрацювань і успішно продається, зокрема в США. Це живий і правильно побудований організм.

Зараз ви читаєте новину «"Барселона" зрадила Мессі. Він хоче піти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі