четвер, 07 листопада 2019 17:13

Альбом гурту "Жадан і Собаки" – це весела подорож життям українців, наприкінці якої хочеться чи то напитися, чи розридатися

Найцікавіші події листопада

2 листопада

55, 4 тис. грн коштує гастрольний день українського балету The Great Gatsby Ballet.

Це постановка американця Дуайта Родена на основі роману "Великий Ґетсбі" Френсіса Скотта Фіцджеральда.

США 1920-х. Мільйонер Джей Ґетсбі щоп'ятниці влаштовує вечірки з салютами й шампанським, на які з'їжджається весь Нью-Йорк, за сюжетом. Хоче повернути кохану, яка вийшла заміж за іншого багатія. Починають знову таємно зустрічатися, але Ґетсбі гине за загадкових обставин.

Постановка The Great Gatsby Ballet поєднує елементи класичного балету і сучасного танцю. Головну партію виконує Денис Матвієнко – єдиний у світі володар чотирьох гран-прі міжнародних балетних конкурсів.

5-річчя The Great Gatsby Ballet

19:00, Київ, палац "Україна", вул. Велика Васильківська, 103

Автор: фото: kinowar.com
  Ахтем Сеітаблаєв (ліворуч) і Ремзі Білялов у фільмі ”Додому” зіграли батька й сина. Вечеряють у придорожньому кафе. Везуть на окупований півострів тіло загиблого на Донбасі старшого сина, за сюжетом
Ахтем Сеітаблаєв (ліворуч) і Ремзі Білялов у фільмі ”Додому” зіграли батька й сина. Вечеряють у придорожньому кафе. Везуть на окупований півострів тіло загиблого на Донбасі старшого сина, за сюжетом

7 листопада

– Мову кіно, як і будь-яку іншу, потрібно вивчати, – каже режисер фільму "Додому" Наріман Алієв, 26 років. – В Україні популярні мейнстримні закордонні картини. Та це не означає, що наше кіно – погане. Розуміння до глядачів приходить поступово. Коли людина розрізняє тільки слова, їй важко сприйняти, про що "Сто років самотності". Цей процес у нас почався 10 років тому.

Щоб індустрія розвивалася, треба починати з навчання і практики. Однак глядачу потрібні і якісний продукт, і можливість дивитися його на великому екрані.

У драмі "Додому" двоє синів кримського татарина Мустафи після анексії Криму поїхали в Київ. Старший – Назім – гине на Донбасі. Батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого – Аліма. Разом везуть додому на півострів тіло, щоб поховати за мусульманськими традиціями. Такий сюжет стрічки.

– Ми працювали, щоб кіно було універсальне. Але й базувалося на кримськотатарській культурі, побуті, взаєминах між батьками й дітьми. Тобто публіка бачить зрозумілу їй історію в обставинах, які їй не були відомі дотепер, – продовжує Наріман Алієв. – Характери героїв – це збірні образи кримськотатарського народу. Старше покоління народилося в депортації, в Середній Азії. Виросло за межами батьківщини і зробило все, щоб повернутися сюди, хоча ніколи не бачило Криму. А молодше – народилося в незалежній Україні й не знало, що таке тоталітарний СРСР. Має космополітичніше бачення і свого, і загального майбутнього.

У картині є конфлікт. Але це не боротьба світлого й темного. Це дискусія про майбутнє кримських татар і наше теперішнє місце на мапі світу, України, в житті Криму.

Головні ролі зіграли 46-річний Ахтем Сеітаблаєв і Ремзі Білялов, 22 роки. Знімали в Миколаївській і Херсонській областях. Кордон – КПП Чонгар – будували під Києвом. Стрічка брала участь у 72-му Каннському кінофестивалі. Отримала гран-прі Х Одеського кінофестивалю. Претендент від України на премію "Оскар".

Вихід у прокат фільму "Додому"

14 листопада

– Іноді уві сні створюю композицію й записую, щойно прокидаюся, – каже американська співачка Лера Лінн, 34 роки. – Раніше думала, що треба триматися за свої страждання, щоб бути хорошим автором пісень. Та більше не хочу так жити. Найкращий вихід – писати власну історію, пам'ятаючи труднощі, через які довелося пройти. Тоді ви маєте повний спектр емоцій.

Лера Лінн живе в Нешвіллі, штат Теннессі, – світовій столиці кантрі. Виконує переважно меланхолійні балади під акомпанемент гітари, досліджує ідею "краси у смутку". Антрополог за освітою, Лінн випустила чотири альбоми. Написала саундтрек для серіалу "Справжній детектив" і з'явилася в кількох епізодах у ролі співачки в барі.

– На зйомках декорації були такі деталізовані, що почувалася, ніби у справжньому брудному барі. Нічого не хотіла торкатися. Це допомогло налаштуватися на правильний настрій для втілення своєї героїні – нещасної на вигляд жінки з порожнім поглядом.

Концерт американської співачки Лери Лінн

19:00, Київ, Caribbean Club, вул. Симона Петлюри, 4

Автор: povaha.org.ua
  Співачка, акторка й композиторка Мар’яна Садовська написала музику до фільму ”Земля” Олександра Довженка. ”Інколи під час концертів підходять диваки й кажуть, що бачать ельфів на сцені, коли я співаю, – каже виконавиця. – Священик після виступу в Польщі прирівняв музику до сповіді. І те, й інше – щира розмова. Мені важливо спілкуватися зі слухачем, ділитися сокровенним”
Співачка, акторка й композиторка Мар’яна Садовська написала музику до фільму ”Земля” Олександра Довженка. ”Інколи під час концертів підходять диваки й кажуть, що бачать ельфів на сцені, коли я співаю, – каже виконавиця. – Священик після виступу в Польщі прирівняв музику до сповіді. І те, й інше – щира розмова. Мені важливо спілкуватися зі слухачем, ділитися сокровенним”

14 листопада

Українською Бйорк називають співачку 47-річну Мар'яну Садовську за вдале поєднання автентичного пісенного матеріалу з його театралізованою інтерпретацією, фолку з авангардом.

– Розумію, що в сучасному світі нам потрібні такі ярлики, шухлядки, піарні ходи. Люблю жартувати, що сподіваюся дожити, коли Бйорк називатимуть ісландською Садовською.

Мар'яна Садовська народилася у Львові. З 2002-го живе в німецькому Кельні. Виступає з піснями, які привозить з етнографічних експедицій Україною, Кубою, Ірландією, Єгиптом. Стиль виконавиці – суміш обрядової та експериментальної музики.

– Мене цікавить людський голос у всіх його проявах і властивостях, – продовжує. – У різних культурах він має лікувальну, магічну, обрядову та релігійну функції. Коли я вперше почула автентичний спів, мала враження, ніби напилася води з цілющого джерела.

Садовська презентує в Києві свій саундтрек до відреставрованої версії фільму режисера Олександра Довженка "Земля" 1930 року. Присвячений колективізації в Україні наприкінці 1920-х.

Показ фільму "Земля" з живим музичним супроводом Мар'яни Садовської

19:00, Київ, театральний простір "Сцена 6", Довженко-Центр, вул. Васильківська, 1

16 листопада

– Люди не слухають музики альбомами, не мають часу сходити на концерт. Усім нема коли. А я щоразу виступаю, як востаннє, – каже співачка Джамала, 36 років.

2019-го виповнюється 10 років з дня її переможного виступу на конкурсі "Нова Хвиля" в Юрмалі. На честь цієї дати Джамала вирушила в турне.

Концерт всеукраїнського туру "10" співачки Джамали

19:00, Черкаси, палац культури "Дружба народів", бульв. Тараса Шевченка, 249

21 листопада

– Велика частина Білорусі живе в чужому медіапросторі. Цікавиться більше романами Пугачової та Кіркорова, ніж подіями у своїй країні, – каже білоруський рок-музикант Лявон Вольський, 54 роки. На сцені з 1981-го. Цього року вперше заспівав російською. Композиція "Русская песня" увійшла до альбому "Гравітацыя". У кліпі чоловік середнього віку, не витримавши потоку російсько-радянського контенту, стріляє в телевізор із револьвера.

– Пісню написав 2013-го, ще до початку подій в Україні. У Білорусі з того часу нічого не змінилося, – додає музикант.

У Київ Лявон Вольський приїде з великим складом гурту "Крамбамбуля", який виступав на Майдані 2014-го. Зокрема, виконають пісню "Сусіди". Її свого часу записали з лідером "Скрябіна" Андрієм Кузьменком.

Концерт білоруського гурту "Крамбамбуля"

20:00, Київ, Docker Pub, вул. Богатирська, 25

22 листопада

"Жадан – чи не найкращий автор текстів в Україні, – пише головний редактор блогу про нову українську музику LiRoom Олексій Бондаренко, 27 років. – Пересічні шанувальники української літератури і критики вважають його живим класиком. Проте писати вірші й пісні – це різні речі. Їх не завжди вдається вдало поєднувати. Проект "Жадан і Собаки" починався радше як необтяжливий музичний акомпанемент до поезії. З кожним альбомом гурт тісніше об'єднував текст і мелодію. Вірші під музику перетворювалися на пісні. А ті – на хіти.

В альбомі "Мадонна" Жадан узагалі відмовився від концепції мелодекламування й залишив її для інших своїх музичних проектів – "Лінії Маннергейма", "Розділових" та Zhadan&Fima. Тепер це концентрований ска-панк із присмаком похмілля та рефлексією на тему власного бекграунду й долі жителів нашої Неньки. Жадан тут не письменник, а рок-музикант.

Через весь альбом простежуються три базові теми: алкоголь, кримінал і незворотність Божої кари. За Жаданом, усі ми зустрінемося в пеклі. Схоже, він із цим змирився.

Біблійні алюзії переслідують слухача мало не в кожній пісні. "Хто ми з тобою? Ми з тобою хрещені. Де ми хрещені? У церкві на Троєщині", – так звучить приспів на початку платівки.

"Мадонна" – це весела подорож життям пересічних українців, наприкінці якої хочеться або напитися, або розридатися. Не те щоб Жадан транслює відчай. Навпаки, вчить приймати дійсність такою, якою вона є. Змушує шукати найкраще навіть у найгіршому.

Концерт гурту "Жадан і Собаки" у рамках туру на підтримку

п'ятого студійного альбому "Мадонна"

20:00, Київ, клуб Atlas, вул. Січових Стрільців, 37–41

28 листопада

Тричі приїжджав у Радянський Союз валлійський журналіст, радник британського прем'єр-міністра Ґарет Джонс. Розслідував злочини сталінського режиму. У березні 1933-го нелегально відвідав Україну, пройшов "через безліч сіл і 12 колгоспів". Першим у західній пресі заявив про Голодомор. Невдовзі прокремлівські сили на чолі з англо-американським журналістом, лауреатом Пулітцерівської премії Волтером Дюранті розгорнули інформаційну кампанію проти Джонса, щоб спростувати його заяви про штучний характер Голоду в Україні. 1935-го, за день до 30-річчя, Джонса за загадкових обставин застрелили в Китаї.

– Ґарет писав правду. Вона мала для нього високу ціну, – каже Миро­слава Прихода, 60 років, доцент Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Про Голодомор писав не з чужих слів. Ходив по селянських халупах, бо потребував знати, що насправді відбувалося в "радянській утопії". Тексти Джонса – це канон журналістики. У них видно, якою був глибокою і делікатною людиною. Пише: "Дев'ятеро осіб обідали. На обід був суп, в якому плавало кілька шматочків картоплі. До сім'ї зараховую і себе. Ми всі їли з однієї миски".

В історичній драмі "Ціна правди" польська режисерка 70-річна Аґнєшка Голланд зводить три подорожі Ґарета Джонса в одну поїздку.

Фільм спільного виробництва України, Польщі та Великої Британії брав участь у 69-му Берлінському кінофестивалі. Головну роль виконав англієць 34-річний Джеймс Нортон.

Вихід у прокат українсько-польсько-британського фільму "Ціна правди"

Зараз ви читаєте новину «Альбом гурту "Жадан і Собаки" – це весела подорож життям українців, наприкінці якої хочеться чи то напитися, чи розридатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі