середа, 17 листопада 2010 18:25

Яку найбільшу суму грошей ви тримали в руках?

 

5 листопада в Києві на просп. Перемоги чоловік пограбував відділення "Кредобанку". Погрожуючи пістолетом касирці, забрав 1 тис. євро. А 27 жовтня інший невідомий ударив молотком по голові охоронця столичного "Індекс банку" на вул. Вишгородській, 50, розбив скло й узяв 200 тис. грн та $10 тис.

Ми запитали в українців: скільки найбільше готівки вони тримали в руках?

"Був деканом факультету - мав одну зарплату, заступником міністра - іншу, у Фонді держмайна теж. Найбільші гроші отримав, коли став народним депутатом - 15 тисяч гривень "живими" грішми. Ми приходимо в касу й беремо".

Михайло ЧЕЧЕТОВ, 56 років, заступник лідера фракції Партії регіонів, Київ

"96 мільйонів купоно-карбованців. Таку зарплату отримав в університеті влітку 1996 року. Зараз це приблизно 5 тисяч гривень".

Ігор ТОДОРОВ, 51 рік, професор, Донецьк

"3 мільйони доларів. Я був заступником голови столичної мерії при Іванові Салієві. І коли президент Кравчук звільнив його, усі заступники теж написали заяви про звільнення. Допрацьовував останні тижні. Раптом дізнаюся, що російський "Зовнішекономбанк" хоче забрати з України гроші як фізичних, так і юридичних осіб. Запитую в бухгалтера, як зробити так, щоб гроші залишилися на рахунку міського управління житлового забезпечення, яке було під моїм контролем. Придумали таку схему. Звернулися до Нацбанку, коли ще Ющенко був заступником голови, і попросили дати можливість зняти готівкою ці гроші для поїздки наших 150 працівників до Нью-Йорка. Це була липова заявка на відрядження. Але головне було не відправити гроші в Москву. Ющенко дав дозвіл на зняття грошей. І ми сиділи над ними з вечора до ранку. А тоді віднесли в "Укрексімбанк".

Якщо ж говорити про особисті гроші, то колись давно за невелику суму купив акції в "Укроліяжирпром". Товариш порадив. А коли продав, на руки отримав біля 100 тисяч гривень".

Володимир БОНДАРЕНКО, народний депутат від БЮТ, Київ

"На роботі була велика заборгованість по зарплаті. А потім її виплатили всю за раз, отримала 9,5 тисяч гривень".

Анастасія ЛЯХ, 25 років, менеджер, Чернівці

"120 тисяч доларів. Друг купував квартиру, дав потримати".

Олег ГЛАДКОВ, 32 роки, програміст, Київ

"13 тисяч доларів, коли купував автомобіль. Пишався собою, що зміг назбирати таку суму. З іншого боку, було трохи шкода віддавати гроші. Одразу думки з'явилися, чи варта машина їх. Бо 3,5 роки довелося багато в чому собі відмовляти - в одязі, розвагах, нормально не відпочивав улітку".

Євген, 31 рік, програміст, Київ

"1000 гривень. Це моя зарплата".

Марія, 32 роки, вчитель музики, Київ

"1 мільйон 300 тисяч гривень - це були кредитні гроші на квартиру. Виплачую той кредит досі".

Геннадій МОСКАЛЬ, 56 років, народний депутат від НУНС, Київ

"У 1990-х родич попросив перевезти з одного міста в інше 2,5 мільйона доларів. Дав велику валізу для подорожей, повністю набиту грошами. Купюри - одні сотки. Не знаю скільки важила, але була важка. Із собою на всяк випадок дали пістолет та охоронця. Страшно не було. Але коли зупиняли даїшники, трохи хвилювався. Усі 5 годин дороги в голові крутилася думка - от би утекти й забрати ці гроші собі. За "трансфер" отримав винагороду - 10 тисяч доларів".

Олексій, 45 років, бізнесмен, Кривий Ріг

"Коли померла бабуся, у спадок дістався її будинок. Але він знаходився в іншому місті, і я вирішила продати його. От тоді хвилин зо 5 потримала в руках 70 тисяч доларів. Одержали їх у банку й одразу поклала на рахунок. На жаль, усі ті гроші пішли на ліки для мами".

Сніжана НЄМКОВА, 38 років, домогосподарка, Дніпропетровськ

 

Гроші допомагають угамувати біль

2008-го американський журнал Psychological Science ("Психологічна наука") опублікував дослідження вчених під керівництвом Кетлін Вос з університету штату Міннесота про вплив грошей на людину. Вони з'ясували, що контакт із ними притупляє фізичний біль і полегшує моральні травми. Навіть якщо потримати в руках чужу готівку. Психологи пояснюють: від цього в людини зростає самооцінка й відчуття впевненості.

Такого висновку вчені дійшли, провівши кілька експериментів, у яких узяли участь близько 100 студентів університету. Їх поділили на дві групи. Одній запропонували рахувати 80 стодоларових купюр, другій - звичайні папірці. Після цього всіх попросили зіграти в комп'ютерну гру Cyberball. У ній кожному учасникові пропонували по три суперника. Вони мали копати м'яча один одному. Піддослідні були впевнені, що контактували в мережі з реальними людьми. Насправді інших учасників імітував комп'ютер, який моделював потрібний хід гри. На першому етапі всі студенти виграли у віртуальних суперників. На другому - справжні гравці програли. Після цього вони відчули легке роздратування. Однак ті, хто рахував реальні банкноти, були менш ображені, ніж ті, що тримали у руках папірці.

В іншому дослідженні після підрахунку грошей і папірців студентів попросили опустити руки у воду, яку підігріли до 50 градусів. Виявилося: ті, хто тримав справжні банкноти, легше реагували на гаряче й довше держали руки у воді. Учені припустили, що думки про гроші допомагають легше перенести фізичний біль.

Для підтвердження цього провели третій експеримент. Одній групі запропонували писати про погоду, іншій - про витрати в минулому місяці. Студенти з другої групи так само довше тримали руку в гарячій воді, ніж ті, хто писав про погоду.

Дослідники дійшли висновку, що гроші впливають на сприйняття болю в людей. Ті, хто тримав у руках гроші або думав про них, легше переносять фізичний біль і психологічний дискомфорт.

Світлана ГРЕЗДА

Зараз ви читаєте новину «Яку найбільшу суму грошей ви тримали в руках?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі