четвер, 18 серпня 2011 13:46

Я не обов'язково ганятимуся за Мессі

 

Російський клуб "Анжи" представляє Махачкалу - столицю Дагестану. Колись його тренував нинішній наставник харківського "Металіста" Мирон Маркевич.

Із січня 2011-го власником "Анжи" став нафтовий магнат Сулейман Керімов. Його статки оцінюють у 5,5 мільярдів євро. Олігарх має намір зробити "Анжи" провідним клубом російського футболу. Команду поповнив чемпіон світу Роберто Карлос, із "Челсі" прийшов гравець збірної Росії Юрій Жирков, а 21 серпня клуб повинен оголосити про укладання угоди з триразовим переможцем Ліги чемпіонів Самуелем Ето'О. Камерунському форварду Керімов готовий платити 17 мільйонів євро на рік - таких грошей не заробляє жоден футболіст у світі

Про "Анжи" та нинішній стан справ у російському чемпіонаті розмовляємо з московським тренером Олександром Тархановим, 56 років.

Як ви пояснюєте дії Керімова?

- А що їх пояснювати? У людини багато грошей, і вона хоче витрачати їх на футбол, зробити "Анжи" топ-клубом Росії. Хоча я не дуже вірю, що це вийде. Треба серйозно перетасовувати склад. Ето'О запросити вдалося, але не кожна зарубіжна зірка приїде грати за "Анжи". До того ж, не зрозумілий вектор клубної селекції. Треба чітко визначити, хто і на які позиції потрібен команді, а не просто реагувати на імена. Зрозуміло, що від Ето'О не відмовляються. Але треба ще дивитися, чи порозуміється складний за характером камерунець із росіянином Прудніковим, який тільки почав розкриватися.

Припустимо, наприклад, що я тренер умовної команди, власник якої не обмежує мене в коштах на придбання новачків. Зовсім не обов'язково я ганятимуся за Мессі, якщо потрібен Хабі Алонсо. Тобто треба дивитися, навколо кого облаштовувати команду.

Що подобається - підписання Жиркова. Думаю, кістяк "Анжи" мають складати російські футболісти, не менш як п'ятеро. Аршавін від переходу відмовився, але не тільки в бік Лондона треба дивитися. Є кілька футболістів з чемпіонату Росії, вартих уваги Керімова, які переберуться до Махачкали за серйозні гроші.

Пишуть про голкіпера Габулова, захисника Колодіна та півоборонця Касаєва.

- Я б не хотів називати конкретні прізвища. Мені подобається гра грузинського голкіпера "Анжи" Нукрі Ревішвілі. Але Габулов має російський паспорт. За умови ліміту на легіонерів тримати воротаря іноземця - розкіш, якщо це не Чех чи Жуліо Сезар.

Після 19 турів чемпіонату Росії "Анжи" посідав п'яте місце. Як охарактеризуєте гру команди?

- Добротного рівня. Вище голови махачкалинці не стрибають, але беруть свої очки і навіть більше. Поки що не готові беззаперечно грати першим номером, тактику на матч обирають, відштовхуючись від можливостей суперника. Мені імпонує Роберто Карлос. Йому - 38 років, проте рухається так, що молодим слід повчитися. Причому кожний маневр бразильця виважений. Непогано грають Буссуфа та Джуджак, але можуть цікавіше.

Головний тренер "Анжи" Гаджи Гаджиєв - досвідчений фахівець. Але чи не піде Керімов шляхом Абрамовича, який у "Челсі" свого часу замінив підстаркуватого Раньєрі на свіжого Моуріньйо?

- Такий варіант можливий. Хоча точно знаю, що в Гаджиєва немає проблем у стосунках із гравцями, а в тренерській професії це дуже важливо. І ще один нюанс: топ-тренерів у світі обмаль, і заманити їх працювати в "Анжи" нелегко навіть великими грошима. Одна річ - Санкт-Петербург, зовсім інша - Махачкала.

У чому лідери російського футболу - ЦСКА та "Зеніт" - випереджають "Анжи"?

- Це уже сформовані кадрово команди. Вони краще діють в позиційній атаці - необхідна умова для топ-клубу. Коли переходять до оборони, то вона рухлива, з високим пресингом. А не так - "зачинився" у своєму карному майданчику і виносиш м'яч подалі.

Головний тренер "Зеніта" Лучано Спаллетті у матчі проти ЦСКА випустив на поле п'ятьох захисників і переміг - 2:0. Тактичний хід італійця здивував?

- Він здивував би, якби "Зеніт" грав проти іншої команди. Усі знають: "козирі" армійців акумулює пара форвардів - Вагнер Лав та Думбія. Нейтралізуєш їх, відрізавши від півзахисту,  - упораєшся з лідером чемпіонату. Тому Спаллетті зіграв із трьома центральними захисниками. А на флангах у пітерців і не могло бути проблем, бо армійські крайні Одіа та Олексій Березуцький до активних атакувальних дій малопридатні.

Я тільки не згоден з тими, хто "розбомбив" після цієї поразки тренера ЦСКА Леоніда Слуцького. Мовляв, він не може перебудувати гру по її ходу. Наче це не Слуцький наприкінці минулого чемпіонату переміг "Спартак" 3:1, хоча суперник відкрив рахунок.

Свого часу президент "Москви" Юрій Білоус звільнив Слуцького з посади головного тренера. І обґрунтував це тим, що команда упродовж сезону не забила жодного м'яча після розіграшу стандартних ситуацій.

- І що? Тренер може кілька разів пояснювати гравцям на макеті, що треба робити. Але якщо немає умільця виконувати штрафні чи кутові, ніякі маневри в карному майданчику не допоможуть.

Що дав "Зеніту" Спаллетті?

- Попередній тренер, Дік Адвокат, більше наполягав на контролі м'яча. Італієць вимагає швидко переходити з оборони в атаку. Пропускає команда менше, але й прийомів для подолання організованої оборони суперника у петербуржців недостатньо. Уся надія на португальця Данні. Але він цього року грає нестабільно. Відповідно - "Зеніт" також.

Українця Андрія Вороніна з московського "Динамо" називають одним із претендентів на звання найкращого футболіста чемпіонату. Завдяки чому він розкрився цього сезону?

- Новий тренер Сергій Сілкін побудував навколо Вороніна гру в атаці. Розкріпостив футболіста психологічно, довіривши капітанську пов'язку. Андрій нині грає, а не мучиться. Це дуже важливо. Попередній наставник, Міодраґ Божович, танцював від оборони. У "Амкарі" та "Москві" (команди, які Божович очолював раніше. - "Країна") це було зрозуміло, але в "Динамо" інші традиції, інші фінансові можливості. Воронін просто нудився від такої гри.

Юрій Сьомін колись вигравав чемпіонат Росії, а  минулого сезону посів з "Локомотивом" тільки п'яте місце. Враховуючи цю обставину, чи варто було Сьоміна повертати до київського "Динамо"?

- У матчах із "Рубіном" кияни справили важке враження, недопрацьовували всі лінії. Явно в команді мікроклімат порушений: Шевченко на лаві запасних, Мілевський - не в формі. Спочатку треба  психологічний момент виправити, а потім уже думати про ігрові нюанси.

Зараз ви читаєте новину «Я не обов'язково ганятимуся за Мессі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі