середа, 13 травня 2020 22:57

10-гривневі монети з'являться в обігу 3 червня

П'ятниця, 1 травня, 14:15

– Не хотіла нікого образити, перепрошую. Шкодую про свій вчинок. Люблю Україну, – каже на камеру посеред вулиці 13-річна Поліна із Запоріжжя. Виливає на обличчя пляшку зеленки й розтирає руками, стає навколішки. Дівчину обступили кілька чоловіків із державним прапором.

Покарали школярку, бо напередодні ввечері знімала, як двоє 19-річних п'яних зривають стяг із флагштока біля супермаркету в Олександрівському районі міста. Сміялася, коли його рвали. Відео виклала в Instagram. Із Поліною зв'язалися активісти й запропонували вибачитися.

"Двох хлопців поки що знайти не вдалося. Вони в бігах. Але цей момент не за горами", – написали на сторінці "Запоріжжя NOW" у Facebook над відео з Поліною.

Пізніше один порушник поширив в інтернеті картинку з вибаченнями.

"Ніякої антипропаганди щодо України не було. Ми – патріоти. Натворили по синьці. Купимо новий прапор і повісимо на місце. Тисяча вибачень".

2 квітня поліція затримала обох чоловіків. Порушили кримінальну справу за наругу над державними символами. Можуть отримати 850 грн штрафу або позбавлення волі на три роки. Поліну з батьками викликали на бесіду

Автор: УНІАН
  Сотні людей гуляють у Добропарку в селі Мотижин Макарівського району на Київщині 2 травня. Багато відвідувачів ходять без масок. На 300 гектарах дендропарку розцвіли 1 270 000 тюльпанів. Вхід коштує від 50 до 250 гривень. На сторінці парку у Facebook вказано, що він закритий на карантин
Сотні людей гуляють у Добропарку в селі Мотижин Макарівського району на Київщині 2 травня. Багато відвідувачів ходять без масок. На 300 гектарах дендропарку розцвіли 1 270 000 тюльпанів. Вхід коштує від 50 до 250 гривень. На сторінці парку у Facebook вказано, що він закритий на карантин

А в цей час:

Киянин 32-річний Олександр Наливко піднімає з асфальту знайому Вікторію, 31 рік. Каталися на велосипедах у парку в Оболонському районі столиці. На жіночому відпало переднє колесо.

Подряпані лікті й підборіддя протирає вологими серветками, бризкає антисептиком.

– Добре, хоч на коліна захист наділа, – говорить Вікторія.

Олександр дістає з рюкзака інструменти й гайки. Прикручує колесо.

– Завжди вожу запасні деталі. На карантині катаюся багато. Буде біда, якщо велосипед зламається посеред поля, – каже. – Віка недавно дозволила сину-п'ятикласнику поміняти їй пробиту передню камеру. Він в інтернеті подивився і зробив. Але гайки достатньо не затягнув. Після кількох поїздок вони злетіли. Пощастило, що аварія сталася на підйомі. На спуску Віка могла сильніше постраждати.

– Назву тебе Мартином, – полтавка 28-річна Інна Семиренко годує 2-місячного мопса у дворі приватного будинку. Цуценя два дні тому подарувала сусідка Наталія.

– Із чоловіком розводять собак на продаж. Цуценя коштує 5 тисяч гривень. Із Наташею жартувала, що мрію про таку породу, але не можу собі дозволити. Вона сміялася. А в середу принесла, – каже Інна. – Говорить: "Порадилися і за твою допомогу вирішили зробити презент". Кілька разів наглядала за їхніми собаками, коли сусіди були в роз'їздах чи на відпочинку. Не думала про подяку. Із чоловіком Іваном няньчимося з мопсом, наче з дитиною. Спить із нами. Прогулянки тільки двором у визначений час.

Увечері Інна готує торт "Наполеон". Відносить сусідці.

Друга хвиля пандемії матиме гірші наслідки

Кожен п'ятий інфікований коронавірусом в Україні – медик. По-перше, лікарів частіше тестують. По-друге, раніше не стикалися з такою пандемією. Не мають достатньо досвіду користування засобами захисту. Бракує й власне масок і костюмів.

Це непогано, що лікарі перехворіють. Матимуть загартованіший організм на другу хвилю пандемії. Вона буде восени і з гіршими наслідками. Адже почнеться ще й сезон грипу.

Із коронавірусом треба навчитися жити. Прийняти, що всі перехворіємо на цю інфекцію. Під час першої хвилі – 5 відсотків населення. В Україні це 1,8 мільйона осіб. Улітку будуть поодинокі випадки. А восени почнемо проводити більше часу в приміщеннях, кількість контактів між людьми зросте.

У багатьох українців скінчаться заощадження, вони приховуватимуть симптоми, аби заробити копійку. Інфікуватимуть інших.

Володимир КУРПІТА, колишній керівник Центру громадського здоров'я

  У слідчих ізоляторах з’являться платні камери з посудом, холодильниками, телевізорами, стільцями й додатковими ковдрами. Там дозволятимуть тривалі побачення. Найперше запрацюють у столичному СІЗО. Коштуватимуть до тисячі гривень за добу, каже міністр юстиції Денис Малюська. ”Що смачніше – переперчена свобода чи неволя з трюфелями?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
У слідчих ізоляторах з’являться платні камери з посудом, холодильниками, телевізорами, стільцями й додатковими ковдрами. Там дозволятимуть тривалі побачення. Найперше запрацюють у столичному СІЗО. Коштуватимуть до тисячі гривень за добу, каже міністр юстиції Денис Малюська. ”Що смачніше – переперчена свобода чи неволя з трюфелями?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Влада наплювала на Конституцію і без жодного закону обмежила право громадян виїжджати за кордон на роботу. Президент і уряд дали сигнал: "Ви – наші кріпаки. Якщо іншим країнам треба, хай домовляються з нами". Так масово і грубо гідність українців не принижували з 2013 року", –

Олексій ПАНИЧ, філософ

Міжнародна освітня платформа Coursera відкриє безробітним українцям безкоштовний доступ до 3,8 тис. онлайн-курсів з інженерії, гуманітарних наук, медицини, біології, математики, інформатики, програмування. Подавати заявки зі списками слухачів мають Центри зайнятості. Набір триватиме до 30 вересня.

Заборонили поповнювати банківські картки на понад 5 тис. грн через термінали. Це вимога закону з протидії відмивання доходів. Запрацював 28 квітня. Більші суми можна переводити через каси фінустанов, показавши паспорт.

Із 1 січня 2021-го українці зможуть обирати банк, у якому хочуть отримувати зарплату. Про зміну фінустанови мають попередити бухгалтерію, кажуть у Нацбанку. Зараз роботодавці визначають банки, з яким спів­працюють.

Абітурієнтам дозволять дистанційно подавати документи для зарахування у вузи на платне навчання. Скановані папери надсилатимуть на електронні пошти університетів. Якщо карантин завершиться до літа, вступна кампанія почнеться 1 серпня. У разі подовження обмежень стартує 25 вересня.

10-гривневі монети з'являться в обігу 3 червня. На лицьовому боці будуть герб, рік випуску і номінал. На реверсі – портрет гетьмана Івана Мазепи. Монети можуть бути в обігу 20–25 років. Це у 12 разів довше за банкноти.

"Росія розслідує начебто факти геноциду з фінського боку під час війни з СРСР 1939-го. Хочуть далі переписувати історію та відбілювати Сталіна. Те, що він розпочав війну і фіни покинули окуповану територію назавжди, до уваги не береться. При цьому Фінляндія десятиріччями йшла назустріч Союзу майже в усьому. Це урок: поступки з РФ не працюють", –

Павло КЛІМКІН, ексміністр закордонних справ

463 828 старшокласників із 5 по 26 квітня дистанційно пройшли пробне зовнішнє незалежне оцінювання, яке організував центр підготовки до ЗНО "ЯвКурсі". Склали понад 1 млн тестів із шести предметів – англійської, математики, української мови й літератури, історії України, біології та фізики. Найбільше учнів реєструвалися на ЗНО з англійської – 236 974 особи. Основне оцінювання відбудеться цьогоріч з 25 червня по 17 липня. Якщо карантин не закінчиться до літа, ЗНО перенесуть на 17 серпня – 4 вересня

Позаторік улітку працювала в саду. На пару хвилин випустила з поля зору 4-річну доньку. Кинулася шукати – немає. Із чоловіком побігли до ставка за 200 метрів. Мала зайшла у воду майже по пояс і хлюпалася. Я похолола від розуміння того, що могло статися.

Марина АСОМОВА

Батько пив і часто кидався на матір зі стільцем, лякав сокирою. Терпіла. Мені малому пояснювала: "Насправді він хороший. То від важкої роботи на заводі нервує". Та коли вперше ударив мене – ми з'їхали до баби. Згодом подала на розлучення. Батько кілька разів приїжджав просити пробачення, марно. Завів нову сім'ю і переїхав у Білорусь.

Олександр ДАШКО

 

Подруга випікала десерти на замовлення. Перед карантином збиралася відкрити кафе – позичила гроші на обладнання, орендувала приміщення. Прогоріла. Тепер планує їхати за кордон на заробітки. Має віддавати борги, каже.

Валерія ШЕВЕЛЮК, 35 років, Хмельницький

Серіал "Спіймати Кайдаша" порадила подруга. Проглянула всі серії за ніч. Заснула о шостій ранку і пропустила онлайн-нараду в нашій фірмі о 9:00. Начальник написав у viber, що мене звільнено. Змінив рішення, коли подзвонила і збрехала, що отруїлася й погано себе почувала.

Ольга, 32 роки, Дніпро

Упродовж року померли мати й батько. Я відчув полегшення. Вони багато пили й часто били нас із братом. Нас забрала тітка. Ставилася, як до рідних. Її вважаємо матір'ю.

Андрій, 28 років, Київ

Брат захистив перехожу від п'яниці. Наступного вечора той скликав банду. Перестріли й погрожували відбити печінку. Віддав телефон, щоб не чіпали.

Олег СЕРГІЄНКО, 30 років, Луцьк

Сестра ­овдовіла у 22 роки. Коли у 30 вдруге виходила заміж, гостя зі ­сторони молодого запитала: "Чому вдягла білу сукню без фати?" Сестра розплакалась у загсі.

Любов, 29 років, Рівне

Зараз ви читаєте новину «10-гривневі монети з'являться в обігу 3 червня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі