середа, 01 лютого 2023 20:14

10 найбільших українських банків запровадили національний банкоматний роумінг

Четвер, 15 грудня, 13:11

– Таку смачну кашу не завжди вийде вдома приготувати, – каже Галина Вольська. Смакує перловку з м'ясом біля ліцею №17 в Івано-Франківську. Поруч стоять школярі із пластиковими мисками. Кашу беруть у мобільному пункті харчування. Сьогодні він працює перший день.

– Установка заряджається від генератора. Закачуємо повітря, розпалюємо, заливаємо воду та стаємо до роботи, – говорить Любомир Каспрук із міської аварійно-рятувальної служби. – Сьогодні за кілька годин зварили 33 кілограми крупи з 35 півлітровими банками тушонки. Також можемо пекти хліб, смажити котлети, картоплю, гріти воду на чай. Якщо готувати на всіх чотирьох пальниках, то без проблем нагодуємо 800 жителів.

Польову кухню організували, щоб люди могли їсти гарячі страви під час тривалих блекаутів. Установку перевозитимуть по всіх районах міста.

– Насамперед відправлятимемо туди, де є більше літніх людей, – говорить мер Руслан Марцінків. – Тим, хто не зможе прийти самостійно, їжу принесемо додому. Помітили, що в місті значно зросла потреба в готових гарячих стравах. Різко збільшилася кількість відвідувачів у безкоштовній їдальні. Останнім часом приходили 600–650 людей

Автор: dnipr.gp.gov.ua
  Працівники аварійно-рятувальної служби готують на польовій кухні в Івано-Франківську, 15 грудня 2022 року
Працівники аварійно-рятувальної служби готують на польовій кухні в Івано-Франківську, 15 грудня 2022 року

А в цей час:

– Цю бачиш? Розірвалася прямо на подвір'ї. Побило курник, – говорить 68-річний Микола Павлович до онука, 10-річного Максима. Сидячи за столом, перекладають уламки російських ракет.

– Я жив на Миколаївщині, а восени, щоб не замерз там, діти забрали мене до Черкас, – каже Микола Павлович. – Хату майже всю розтрощило. Я жив у літній кухні, звідти є хід у підвал. Коли бомбили, міг швидко сховатися. Якби хата лишилася цілою, не поїхав би нікуди. Дрова топити знайшов би.

Переїжджаючи, пенсіонер майже не взяв одягу. Зате спакував знайдені рештки снарядів.

– Лахи тут нові куплю. У місті в сільському не ходитимеш. А уламки – це пам'ять, – продовжує. – Збирав їх після кожного прильоту. Зберігатиму. Коли помиратиму, віддам онукам, щоб ані на хвилину не забували, що Росія – зло.

52-річний Микола Николюк із Тернополя ріже стамескою по дереву. Після повернення з фронту виготовляє іконостаси.

– Уже призвичаївся до мирного життя, займаюся улюбленою справою, – каже Микола Николюк. – Коли Росія вторг­лася, я пішов добровольцем на фронт. Нещодавно повернувся, але зв'язок із побратимами підтримую. Вони – моя друга сім'я. Як дізналися про моє захоп­лення, почали замовляти й собі різне. Уже різатиму хлопцям нарди.

Різьбленням Микола Николюк займається 40 років. За професією він столяр-верстатник. Має власну майстерню. Уже виготовив 10 іконостасів. Його роботи є в церквах Тернополя, Києва, Донецька.

  16 грудня росіяни здійснили черговий масовий ракетний обстріл України. У Кривому Розі влучили в житловий будинок. Щонайменше четверо людей загинули. ”Найкраще тезу про братські народи ілюструє те, як росіяни тішаться, скільки крові вони проливають і смертей сіють”, – міркує художник Володимир Казаневський
16 грудня росіяни здійснили черговий масовий ракетний обстріл України. У Кривому Розі влучили в житловий будинок. Щонайменше четверо людей загинули. ”Найкраще тезу про братські народи ілюструє те, як росіяни тішаться, скільки крові вони проливають і смертей сіють”, – міркує художник Володимир Казаневський

Китай почав пожирати Росію

Росія і Китай хочуть максимально розраховуватися рублями та юанями, поки що це погано виходить. Китай починає юанізацію російської економіки. Вливання інвестицій і кредитів у юанях почне прив'язувати ринок окупантів до китайської валюти. Більше того, Путін себе подвійно вбиває. По-перше, він продає нафту й газ за юані, які пізніше він може витратити тільки на китайські товари. По-друге, наявність великої кількості юанів іще більше стимулюватиме купівлю китайської продукції.

Доки Путін розширяв свою експансію на Захід, Китай вирішив розширитися на Росію.

Віктор АНДРУСІВ, кандидат політичних наук

Здоровий пофігізм – шлях до щастя

Легкість розуму, або здоровий пофігізм, – це шлях до здоров'я і щастя. Це погана звичка – ставитися до життя з побоюванням, сприймати все серйозно, бути весь час насторожі.

Щоправда, до справжніх проблем підготуватися неможливо. Їх треба вміти приймати та вирішувати за ситуацією. А життя насторожі виснажує та позбавляє задоволення.

По-перше, визначте свої цінності – й завжди тримайтеся за них. Вирішіть самі, що для вас добре й що погано, що важливо, а що – ні. Візьміть за правило реагувати спокійніше та легше на те, що не подобається.

По-друге, згадайте приказку, що життя складається з чорних та білих смуг. Тоді уявіть, що чорні смуги – тоненькі та швидко закінчуються, а білі – нескінченні. У кожній проблемі знаходьте щось хороше та сприймайте її лише як чергове життєве завдання, яке потребує вирішення.

По-третє, налаштуйтеся на те, що невдачі трапляються і вони є тимчасовими. Нехай щоденне життя наповниться сенсом для вас.

Наталія ЛОМОНОСОВА, психолог

"Потрібно перестати маскувати відкладені воєнні загрози під політичні компроміси. Демократичний світ звик до поступок диктатурам. І тому така важлива готовність українського народу протистояти російському імперіалізму. Ми не залишимо людей на окупованих територіях на смерть і тортури", –

Олександра Матвійчук, лауреатка Нобелівської премії миру

 

Батько злився, що ношу волосся до плечей і маю тунелі у вухах. Коли побачив на мені кольорове тату, оскаженів. Сказав, що я не гідний називатися чоловіком. Я образився, але мама показала батькове фото з молодості. Позував у шкіряній куртці. Волосся було розпатлане, вуха прикрашала сережка, шию – ланцюжок. Говорить, називав себе панком, слухав рок. Дід через це кілька разів виганяв його з дому.

Богдан Луферов, 22 роки, Львів

Після смерті дружини почав зловживати алкоголем, потім – наркотиками. Не реагував ані на батьків, ані на друзів. Якось 5-річний син у садочку сказав, що хоче бути схожим на тата і стати наркоманом. Коли про це дізнався, то прозрів. Попросив допомоги у фахівців. Тепер не маю поганих звичок.

Ігор Гурін, 35 років, Запоріжжя

Баба вивалила перед нами змотану хустину. Всередині – кілька тисяч доларів. Каже, збирала собі на похорон, а тепер хоче, щоб за ці гроші купили воїнам теплий одяг. Перепитала, що ж лишиться їй на смерть. Відповіла, якби не військові, то давно померла б.

Олена Запасна, 29 років, Чернігів

53 відсотки українців хочуть, щоб Україна відновила статус ядерної держави. Це майже вдвічі більше, ніж було 10 років тому, йдеться в опитуванні соціологічної групи "Рейтинг"

Українці, які постраждали внаслідок війни, можуть отримати допомогу від Організації Об'єднаних Націй. Протягом трьох місяців їм виплатять 6,6 тис. грн. Подавати заявки можна вже у спеціалізованих центрах. Адреси є на офіційному сайті організації.

10 найбільших українських банків запровадили національний банкоматний роумінг. У його межах установили єдиний розширений ліміт на зняття готівки – до 20 тис. грн, а також скасували додаткові комісії під час видавання грошей для клієнтів цих банків. Тобто можна користуватися будь-якими банкоматами за однакових умов.

Військова служба правопорядку перевірятиме військових на стан алкогольного чи наркотичного сп'яніння. У разі потреби робитимуть це в будь-яких місцях – на вулиці, у парках, спортивних залах, громадському транспорті тощо. Процес повинні знімати на відео чи запросити кількох свідків.

У застосунку "Дія" переселенці відтепер зможуть змінити дані про місце проживання та скасувати статус внутрішньо переміщеної особи. Щоб це зробити, треба в додатку натиснути на меню довідки ВПО та слідувати вказівкам. Раніше для отримання послуги необхідно було йти до органів соціального захисту.

Батько потай купив шматок землі на цвинтарі. Баба якось дізналась і розсердилася. Подумала, її зібрався хоронити. За тиждень батька вбили на війні. Його друг розповів, що той просив подбати про місце на кладовищі саме для нього. Казав, може загинути будь-якої миті. Не хоче, щоб сім'я мала багато клопоту потім.

Ярослав Швець

Орендувала нову квартиру. Серед сусідів переважно милі пенсіонерки, завжди віталися. Якось помітила купу голок біля вхідних дверей, під килимком – землю. У магію не вірю, тому просто прибрала все. Наступного ранку почула, як дві сусідки обговорювали, як мене швидше виселити звідти. З посмішкою повернула їм жменьку голок, і сказала, що не поїду, можуть хоч проклясти. Були шоковані. Потім з'ясувала, що одна з них хотіла купити ту квартиру онуку.

Лідія Онисько

На початку війни виїхала в Італію. Мама попросила давнього друга, щоб мене прихистив. Чоловік жив сам, до мене ставився як до рідні. А потім зізнався, що він мій батько. Мати підтвердила. Каже, зустріла його, коли працювала на круїзному лайнері. Провели ніч. Про доньку він знав завжди, але від мене приховували. Мати вагітною вийшла за іншого, хотіла, щоб батьком вважала законного чоловіка.

Світлана Гончар

Зараз ви читаєте новину «10 найбільших українських банків запровадили національний банкоматний роумінг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі