середа, 11 січня 2012 18:10

"Хлопці, ви читати не вмієте, а лізете в мільярдний бізнес". Гондураські бандити допомагають фермерам

У грудні парламент центральноамериканської країни Гондурас заборонив мотоциклістам возити пасажира. "За огляду на громадську безпеку єдиний вихід - дозволити лише одній людині їхати мотоциклом", - каже міністр внутрішніх справ Помпейо Бонілла.

Закон прийняли після того, як наркобандити на мотоциклах знищили у столиці Тегусігальпа двох борців з організованою злочинністю. Радіоведучу Луз Маріну Паз Вілалобос розстріляли перед власним будинком, коли вона сідала в авто, щоб їхати на роботу. Наступного дня, також у машині, вбили активіста антикорупційного руху Альфредо Ладаверде з дружиною.

Останніми роками Гондурас став головним пунктом переправляння кокаїну з Південної Америки до США. Країну паралізують наркосиндикати. У Бюро ООН з наркотиків і злочинності порахували, що Гондурас на першому місці в світі за кількістю вбивств на рік - понад 80 на 100 тис. населення. Мер столиці Рікардо Альварес запропонував увести до країни міжнародний миротворчий контингент - для боротьби з бойовиками картелів.

Хосе Грефо Кордела, 45 років, поліцейський, Тегусігальпа:

- Кілька років США вимагають від Гондурасу впоратися зі злочинністю. Американці сподіваються, що коли тут стане спокійніше, менше буде нелегальних іммігрантів. Цього року застерегли, що не купуватимуть наших фруктів і овочів, якщо уряд не візьметься до наркотрафіку. Десь за тиждень у нас прийняли  кілька сміхотворних законів. Депутатам не так важливі ті помідори, як офіційний дозвіл на в'їзд до США.

Тепер не можна возити нікого на задньому сидінні мотоцикла, вночі на стоянці зупинятися поряд з іншою автівкою, пускати дітей на вулицю самих після восьмої вечора. Патрульні мають право без причини зупинити будь-яку автівку чи мотоцикл. Обіцяють створити базу ДНК і відбитків пальців. Сумніваюся, бо в нас у відділку два комп'ютери. Сканера немає. Якщо треба відсканувати щось, мій напарник робить це вдома.

Найгірше, коли у банди наркоділків-марас починають приймати молодих. Кілька років тому вступним випробуванням було пограбувати магазин чи автівку. А тепер викрадають дітей, залазять до будинків банд-конкурентів. Роблять це невміло, бо ж новачки, тому часто гинуть. Торік дві банди ділили сфери впливу. І ті, і ті продають наркотики у Лос-Анджелесі, а хочуть розширитися і на Нью-Йорк. Один новенький мав залякати дружину ватажка конкурентів. Перестарався і вбив її. Коли зрозумів, що накоїв, підпалив будинок. Згоріла партія товару, у підвалі були люди. Після того почалася така різанина, що ми не встигали відвозити трупи до моргу. Молоді поліцейські хотіли втрутитися, але начальник департаменту наказав не лізти. Мовляв, розберуться без нас. За місяць із сотні марас з обох банд не залишилося й двох десятків. Їхню територію у Нью-Йорку захопили мексиканці.

Наш начальник дружить з одним із головних мафіозі. Той скаржиться, що продаж падає

У наркобізнесі висока конкуренція. Колумбійці не з усіма хочуть працювати, а поганий товар в Америці ніхто не візьме. Наш начальник дружить з одним із головних мафіозі. Той скаржиться, що продаж падає. Треба кидати торгівлю героїном і шукати чогось іншого. Одна банда в Сан-Педро-Сулі влітку намагалася продавати органи. Розправлялися з ворогами і хотіли мати з цього прибуток. Викрали лікаря, щоб той різав. Зразу вимагали, щоб він їх навчив, як правильно ампутувати. Той казав: "Хлопці, ви читати не вмієте, а лізете в мільярдний бізнес". Продавали нирки за безцінь, тільки аби не протухли. Це розповів на допиті 28-річний затриманий. Його відпустили, бо банда заплатила. Це ж угрупування пробувало торгувати дітьми. Але кому в Штатах потрібні коричневі немовлята? Тут викрали шістьох, а за місяць підкинули під місцеву церкву вісьмох. Звідки взялися ще двоє, не знаємо.

Гвідо Теаране, 53 роки, вчитель іспанської, Ла-Пас:

- Від марас здебільшого страждають причетні до наркобізнесу. Коли хлопець іде в банду, він добре розуміє, що на нього чекає. Живуть красиво, але швидко: спочатку купують дружинам і подружкам круті джипи, а за рік трупи наркобандитів знаходять на смітниках. Звичайних людей банди не чіпають. Кому ти потрібний, якщо за тебе твої родичі зможуть дати заледве 700 доларів і ще 20 - бананами?

За дрібні злочини не садять. Усе одно внесуть заставу. Зараз навіть кокаїн не вважають тяжким правопорушенням. За кілька сотень можна відкупитися. Недавно затримали мого сусіда. Мав підробити документи для в'їзду до США. Надрукував три паспорти на прізвища Санчес, Бандерас і Елвіс Кеннеді. Поліцейські привезли його до відділку лише щоби посміятися.

Марк Фарете, 33 роки, екскурсовод, Ютікальпа:

- У нас тихіше, ніж у Мексиці чи Венесуелі. Там принаймні час від часу заарештовують якихось мафіозі. А в нас немає злочинців такого масштабу. Гондурасці найчастіше тільки кур'єри. Якщо їх і затримують, американці не роблять із цього сенсації.

Чесно заробити можна тільки на фермах. Але прожити з того нереально. Молоді немає куди подітися, тому йде в наркоторгівлю. В нас хороші люди. Наркоманів нема. Ставляться до цього суто як до бізнесу. Якби торгували автомобілями чи пральним порошком, було б те саме. Ватажки банд намагаються допомагати фермерам і підприємцям. Як є гроші, позичають їм без відсотків. Було б трохи легше, якби тут були американські компанії. Але інвестори нас бояться. 10-річний син каже, що хоче добре вміти читати англійською, щоб виїхати до Нью-Йорка і працювати там поштарем. Коли так говорить, хочеться плакати.

Кілька років тому уряд пробував перетворити північне узбережжя на фешенебельний курорт. Хотіли, щоб до нас, як у Мексику, приїжджали американські пенсіонери й зірки. Але хто до нас поїде, якщо у турагентствах радять на відпочинку в Гондурасі добре ховати паспорт і більш як 20 доларів із собою не носити? Президент виступив по телебаченню і просив марас забратися з курортних міст. Та нічого не вийшло.

Поліцейські побили священика

У листопаді гондураська поліція заарештувала 176 своїх колег за підозрою у співпраці з наркобандами й мафією. Усі затримані служили в одному підрозділі. Чотирьох із них підозрюють у вбивстві Рафаеля Кастеланоса, сина ректора Національного автономного університету. Хлопця та його друга розстріляли у машині, коли ті поверталися з вечірки. Ще четверо правоохоронців - учасників розправи переховуються.

26 грудня восьмеро поліцейських на заході Гондурасу побили католицького священика Ауреліо Лоренцо і двох його братів. Вони їхали провідати батьків після Різдва. Зупинилися на узбіччі перепочити. Їх витягли із машини, відвезли до відділку.

- Нас били так, щоб на тілі не залишилося живого місця, - каже Ауреліо.

Правоохоронці говорять, чоловік був без ряси і без комірця. Не знали, що він священик, доки не доправили всіх трьох із тяжкими ушкодженнями до лікарні. Там отця впізнали лікарі. Ауреліо Лоренцо - знаний у країні правозахисник. Колеги вважають, поліцейські били його спеціально, щоб залякати.

"Звичайно, прикро, що США мають стільки проблем через наших громадян. Але що я можу вдіяти? Сказати, щоб не їхали до Америки? Щоб не везли туди наркотиків? Вони дорослі люди й самі вирішують, що їм робити"

Порфіріо Лобо, президент Гондурас

1500

доларів на місяць отримує рядовий наркокур'єр банди "Мара-18". Вона діє в Лос-Анджелесі, США, має угруповання в Мексиці й Центральній Америці

Зараз ви читаєте новину « "Хлопці, ви читати не вмієте, а лізете в мільярдний бізнес". Гондураські бандити допомагають фермерам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі