вівторок, 19 січня 2021 09:00

З'явилася перша неонова вивіска

З'явилася перша неонова вивіска
Неонові вивіски у США заполонили вулиці. Фото: uienifer-travel.blogspot.com

19 січня 1915 року француз Георг Клод отримав патент на неонову трубку. Саме з того часу і почали існування неонові рекламні вивіски.

Сам неон відкрили 1898-го. Проте використовувати його як джерело світла здогадався Георг Клод.

Першу неонову лампу, яка виглядала як герметична трубка, він винайшов 1902 року, а вже за 5 років отримав на неї патент. Тоді ж заснував компанію Claude Neon Lights, Inc, де Клод разом з приятелем Жаном Фонсекью працювали над новою ідеєю - використанням ламп у виготовленні рекламних вивісок.

Уперше винахід використали на фасаді невеликої перукарні 1912 року. За 8 років слава про неонові вивіски розлетілася світом. Першою неоновою вивіскою за кордонами Франції стала назва автосалону Packard у США. Відтоді американці особливо активно використовували неонові вивіски - написи, що світяться, прикрашали навіть лавки.

Георг Клод устиг заробити на продажу ліцензій на вивіски - віддавав їх по $100 тис. за кожну. Такі суми дозволили йому розвивати бізнес наповну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для мережі ресторанів набрали 1,5 млн працівників

Є навіть легенда щодо того, як американці називали винахідника яскравих вивісок. Громадяни США так часто вживали вираз "неон Клода", що згодом більшість вірила в те, що "Неон" - це ім'я винахідника.

19 січня 1903 року провели першу велогонку "Тур де Франс". Тоді це був рекламний проєкт газети L'Auto.

Зараз ви читаєте новину «З'явилася перша неонова вивіска». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі