вівторок, 24 листопада 2020 13:53

Звідки походить людина: опублікували працю Дарвіна

У Великій Британії 24 листопада 1859 року вийшла друком книга "Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя" англійського натураліста Чарльза Дарвіна.

Автор: Фото: znaj.ua/history
  Англійський натураліст Чарльз Дарвін
Англійський натураліст Чарльз Дарвін

Твір історії науки є основоположним у сфері еволюційного вчення. У своїй праці Дарвін виклав наукову теорію еволюції. Вона базується на принципах мінливості видів, природного добору та боротьби за існування.

Автор: Фото: znaj.ua/history
  Теорія еволюції Дарвіна
Теорія еволюції Дарвіна

Науковець зібрав дані для своєї теорії під час 5-річної експедиції до Галапагоських островів та Нової Зеландії. Він подорожувавна кораблі "Бігль" у 1830 роках під впливом робіт французького натураліста Жана-Батиста Ламарка.

Автор: Фото: znaj.ua/history
  Навколосвітня подорож Чарлза Дарвіна на кораблі "Бігль"
Навколосвітня подорож Чарлза Дарвіна на кораблі "Бігль"

Ідея еволюції органічних видів не була новою. Її відстоював дід Чарльза, вчений Еразм Дарвін і француз Ламарк, який ще на початку ХІХ ст. запропонував схему перетворення одноклітинного організму в людину. Але саме Чарльз Дарвін запропонував наочні докази еволюційного процесу.

Свою теорію еволюції натураліст сформулював 1844 року. Але Дарвін не наважувався її опублікувати, адже його тези суперечили біблійській теорії створення світу.

1858-го британський натураліст Альфред Рассел Уоллес незалежно від Дарвіна опублікував тези свого бачення еволюційного процесу.

У липні того ж року науковець взявся за написання книги "Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя" .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчений презентував нову теорію походження людини

Сучасники неоднозначно сприйняли працю Дарвіна. Теорія еволюції вченого пояснювала багато загадкових питань біології. Але ортодоксальні християни оголосили твір єрессю.

Автор: Фото: znaj.ua/history
  “Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя”
“Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя”

1-ше видання книги накладом 1250 екземплярів у Великій Британії розкупили за 1 день. Представлені в ній положення досі залишаються основою наукової теорії еволюції.

Праця Дарвіна "Походження видів шляхом природного відбору, або збереження придатних порід у боротьбі за життя" займає 27-ме місце в рейтингу найкращих книг усіх часів журналу Newsweek.

12 лютого весь світ відзначає День Дарвіна. Це міжнародне свято, приурочене до дня народження вченого. Місія свята полягає в тому, щоб надихнути людей використовувати принципи інтелектуальної хоробрості та наукової цікавості.

Зараз ви читаєте новину «Звідки походить людина: опублікували працю Дарвіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі