неділя, 13 вересня 2020 15:56

Знайшли антибіотик, який може знищити ВІЛ

Знайшли антибіотик, який може знищити ВІЛ
Відсутність лікування ВІЛ призводить до СНІДу.

Дослідники з США знайшли антибіотик, який може знищити ВІЛ - вірус імунодефіциту людини.

Американські дослідники перебрали 30 тис. різних варіантів та підібрали правильну молекулу-антибіотик. Вона допомагає пробудити інфекцію, після цього знищує її, повідомляє із посиланням на сайт Американської асоціації сприяння розвитку науки EurekAlert "24 канал"

Вчені з Університету Мічигану довго шукали спосіб знищити ВІЛ. Ще у 1998 році вони виявили, що вірус використовує білок Nef для того, аби сховатися від імунної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За добу в Україні від коронавірусу померли 30 людей

Дослідники перевірили близько 30 тис. молекул, які могли б пригнічувати дію цього білка. Старання не минули даремно - вони таки знайшли необхідний клас молекул-антибіотиків.

Вони доволі розповсюджені у лабораторних експериментах, але вважаються токсичними й небезпечними для організму. Але група дослідників помітила, що одна з молекул цього класу (конканаміцин А) пригнічує Nef у набагато меншій концентрації, ніж інші. Тобто вона не становить загрозу організму людини через невелику дозу.

На жаль, препарат поки що не готовий до клінічних випробувань. Необхідно провести значно більше досліджень і оптимізувати з'єднання. Але у вчених з'явилася надія, адже людство на крок наблизилося до можливості лікування ВІЛ.

Зараз існує антиретровірусна терапія, завдяки якій люди з ВІЛ можуть жити на повну, якщо щодня прийматимуть ліки. Але, якщо припинити прийом медикаментів, вірус знову повернеться.

У світі зареєстровано близько 40 млн носіїв ВІЛ. В Україні інфікований кожен сотий громадянин у віці від 15 до 49 років.

Торік американські вчені виявили новий штам ВІЛ.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли антибіотик, який може знищити ВІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі