четвер, 16 липня 2020 13:59

За всю історію Вікіпедії був єдиний оплачуваний редактор

Автор: Kiichiro Sato
  Один із засновників Вікіпедії Ларрі Сенгер
Один із засновників Вікіпедії Ларрі Сенгер

16 липня 1968-го народився один із засновників Вікіпедії Ларрі Сенгер.

2000-го засновник компанії "Боміс" інтернет-підприємець Джиммі Вейлз найняв Ларрі Сенгера як головного редактора для нової вільної енциклопедії "Нупедія". Статті для енциклопедії створювали науковці на добровільних засадах, через що вона наповнювалася дуже повільно.

Для її пришвидшення Сенгер запропонував Вейлсу використовувати концепцію вікі, коли користувачі можуть самостійно змінювати вміст сторінок через браузер. Так утворився веб-сайт Вікіпедії. Початково його основним призначенням стала попередня розробка матеріалів, які потім мали розміщувати в Нупедії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народився винахідник найпопулярнішої головоломки у світі

Таким чином, 15 січня 2001-го Сенгер став єдиним в історії Вікіпедії оплачуваним редактором. Він пропрацював на цій посаді до своєї відставки 1 березня 2002-го. Саме Сенгер придумав назву проєкту - "Вікіпедія". Крім цього, сформулював основну частину політики, принципів і правил, а також ідею співтовариства.

У своєму прощальному листі Ларрі Сенгер написав, що не може більше займатися Вікіпедією навіть на добровільних засадахі, оскільки в нього немає для цього досить вільного часу.

Зараз ви читаєте новину «За всю історію Вікіпедії був єдиний оплачуваний редактор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі