середа, 29 липня 2020 11:47

Вперше в історії: починається збірка найбільшого в світі термоядерного реактора

Вперше в історії: починається збірка найбільшого в світі термоядерного реактора
Термоядерний реактор збиратимуть 5 років у Франції. Фото: Reuters

Найбільший в світі проєкт ITER з ядерного синтезу починають збирати у Франції. Вперше збираються створити термоядерний реактор.

Збірка буде тривати близько 5 років - до кінця 2024-го, пише BBC.

Тестовий запуск планується не раніше 2025 року. Після цього установка почне генерувати дуже гарячу "плазму", необхідну для термоядерної енергії.

Захисники природи кажуть, що контрольований ядерний синтез може бути джерелом чистої енергії, яка допоможе впоратися з кліматичною кризою.

Синтез вивільняє величезну кількість енергії з дуже маленькою радіоактивністю. ITER буде обмежувати гарячу плазму структурою, яка називається токамак, щоб контролювати реакції синтезу.

Сучасна ядерна енергія залежить від ділення, коли важкий хімічний елемент розщеплюється для отримання більш легких. Ядерний синтез же працює, комбінуючи 2 легкі елементи, щоб зробити більш важкий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завершився суд над винуватцями ядерної катастрофи

Цей проєкт є співпрацею між Китаєм, Європейським Союзом, Індією, Японією, Південною Кореєю, Росією і США. Реактор збиратимуть в Сен-Поль-ле-Дюранса на півдні Франції. Вартість об'єкта - 18,2 млрд фунтів стерлінгів (€20 млрд, або $23,5 млрд).

За своїми масштабами і важливістю проєкт можна порівняти з Великим адронним колайдером або Міжнародною космічною станцією.

Мета проєкту - допомогти продемонструвати, чи може синтез бути комерційно життєздатним. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що ці зусилля об'єднають країни навколо загального блага.

Пряму трансляцію зі збірки реактора можна дивитися в Yotube:

Зараз ви читаєте новину «Вперше в історії: починається збірка найбільшого в світі термоядерного реактора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі