вівторок, 15 жовтня 2019 21:32

Влаштування Всесвіту і розробка літій-іонних акумуляторів - завершився Нобелівський тиждень

Влаштування Всесвіту і розробка літій-іонних акумуляторів - завершився Нобелівський тиждень
Нобелівський тиждень тривав з 7 по 14 жовтня Фото: ИА Regnum

З 7 по 14 жовтня в Каролінському інституті в передмісті Стокгольма в Швеції оголошували переможців Нобелівської премії.

Нагороди присуджують щорічно за наукові дослідження, винаходи або вагомий внесок у культуру чи розвиток суспільства. Кращих обирає Нобелівська асамблея у шести галузях — медицина і фізіологія, фізика, хімія, література, премія миру та економіка. Цьогоріч у багатьох напрямках нагородили одразу по три особи.

Історія Нобелівської премії

Премію заснували в 1895 року. Її вручають в річницю смерті науковця і винахідника динаміту Альфреда Нобеля 10 грудня з 1901 року. Він заповів свій статок у 31,5 шведських крон на фінансування міжнародної премії для кращих науковців.

Сума кожної з Нобелівських премій становить 9 млн шведських крон, близько 23,3 млн грн. За весь період нагороду вручали 590 раз. Лауреатами стали 908 осіб і 27 організацій. Серед лауреатів дуже мало жінок. Найвідоміша жінка, двічі удостоєна премії - Марія Склодовська-Кюрі. Цьогоріч з 14 лауреатів - одна жінка.

Вплив гіпоксії на організм

7 жовтня оголосили лауреатів з медицини або фізіології. Два американці Вільям Кейлін, Грегг Семенца і британець Пітер Реткліфф, досліджували реакцію клітин організму на наявність кисню. Семенца почав роботу на початку 1990 року. Інші вчені продовжили її згодом.

"Вчені зробили відкриття щодо впливу гіпоксії на організм, - говорить кандидат біологічних наук Олексій Болдирєв. - Гіпоксія - це стан клітин і органів, викликаний нестачею кисню. Кисень потрібен нам, щоб отримувати енергію з їжі, яку ми поглинаємо. Кисневе голодування призводить до енергетичного голоду - клітини мають пристосуватися до жорсткої економії або померти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали лауреатів Нобелівської премії з медицини та фізіології

За словами українського науковця Грегг Семенца відкрив білок, назва якого видає його завдання: фактор, індукований гіпоксією. Коли в клітині стає мало кисню, цей білок дає сигнал - негайно згорнути всі енерговитратні роботи, підготуватися до голодування.

"Пітер Реткліфф дослідив, як регулюється робота іншого білка - еритропоетину. Цей білок забезпечує підготовку всього організму до нестачі кисню. Коли людина йде високо в гори, де кисню в повітрі мало, еритропоетин збільшує кількість червоних клітин крові, які захоплюють більше кисню та приносять його до клітин. Те ж саме відбувається при фізичних тренуваннях, - додає Болдирєв. - Вільям Келін вивчає, як еритропоетин та фактор, індукований гіпоксією, використовуються клітинами злоякісних пухлин для переживання нестачі кисню".

Альфред Нобель заповідав призначати премію саме за ті наукові дослідження, що в поточному році призвели до практичних наслідків для людства. Проте Нобель не врахував, що миттєвий вплив наукових досліджень на повсякденне життя - надзвичайно рідкісний випадок. Поки лише невеличка частина відкриттів цьогорічних лауреатів увійшла в медичну практику. Шведська академія корегує помилку Нобеля та час від часу підтримує тих дослідників, чий вплив на клінічне лікування далеко попереду.

Влаштування Всесвіту і позаземне життя

8 жовтня стали відомі три переможці з фізики. Відкриття канадсько-американського фізика Джеймса Піблса допомогли зазирнути на мільярди років назад і краще зрозуміти про влаштування Всесвіту від Великого вибуху до наших днів. На дослідження він витратив понад 20 років. Усі висновки науковець підтвердив експериментально.

"Людство дослідило тільки п'ять відсотків Всесвіту. Решта 95 - темна матерія і темна енергія, природу яких вченим тільки належить зрозуміти, - говорить Джеймс Піблс. - Я майже впевнений в існуванні якихось форм життя на інших планетах. Однак людству навряд чи вдасться їх відшукати у найближчі століття".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка розробка отримала Нобелівську премію з хімії

Шведські астронавти Мішель Мейор і Дідьє Кело першими виявили планету за межами Сонячної системи, яка обертається навколо сонцеподібної зірки. Їхнє відкриття дозволяє припускати, що на цих планетах є життя.

"Всесвіт можна порівняти з чашкою кави, - пояснює член Нобелівського комітету Ульф Даніельсон. - Здебільшого вона, звісно, містить каву. Це темна енергія. Потім – певна частка вершків – це темна матерія. А зараз додамо крихітну жменьку цукру. Це – звичайна матерія. Ось що досліджувала наука тисячу років – до цього моменту".

Розробка літій-іонних акумуляторів

9 жовтня нагороду з хімії отримали троє вчених - 97-річний американський науковець Джон Гуденаф, британський хімік Майкл Стенлі Віттінгем і японський хімік Акіра Йосіно. Їх відзначили за вклад у розробку літій-іонних акумуляторів. Пристрої використовують в усьому - від мобільних телефонів і ноутбуків до електромобілів.

Віттінгем - перший, хто розробив цю батарею в 1970-х роках. Пізніше Гуденах удосконалив і збільшив робочу здатність батарей. Йошина зміг використати пристрій на практиці. Своєю роботою лауреати заклали основу бездротового суспільства, вільного від пального. Саме після масового виробництва літій-іонних акумуляторів в усьому світі стали поширені електромобілі.

Країни рекордсмени за кількістю Нобелівських нагород

Найбільше Нобелівських премій з наукових дисциплін - фізики, хімії та медицині - отримували американці. Їх частка - 43 відсотки. На другому місці з фізики і хімії - німці, на третьому - англійці. Що стосується медицини, то тут усе з точністю до навпаки. На четвертому місці - французи.

Середній вік удостоєних Нобелівської премії у всіх шести номінаціях - 59 років. Трохи молодше лауреати премій з дисциплін природознавства. Серед хіміків і фізиків це 57 років, з медицини - 55.

Полька з українським корінням

10 жовтня польська письменниця і почесна жителька Вроцлава Ольга Токарчук отримала премію з літератури за 2018 рік. Родина жінки - вихідці з Тернопільщини. До популярності вона опікувалася психічно хворими людьми як волонтер і працювала психотерапевтом. Її назвали провідним польським романістом. Створила вісім романів і дві збірки оповідань. Має численні нагороди, в тому числі Букерівську премію, яку отримала минулоріч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За боротьбу з бідністю: назвали нобелівських лауреатів з економіки

"Токарчук ніколи не розглядає реальність як щось стабільне чи вічне, - говориться в рішенні Нобелівського комітету. - Вона конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями; природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, дім проти відчуження".

Минулоріч премію з літератури не вручали через звинувачення 18 жінок в сексуальному насильстві Жан-Клодом Арно, чоловіка члена Шведської академії і поетеси Катарини Фростенсон. Через скандал жінку і ще кількох членів Нобелівської асамблеї звільнили.

Скандальний австрійський письменник

Цьогорічна премія з літератури дісталась австрійському автору Петру Гандке. Письменник і драматург був співавтором сценарію до фільму "Небо над Берліном". Чоловік виступав на захист колишнього лідера Сербії Слободана Мілошевича і мав промову на його похоронах 2006 року. Гандке заперечував різанину в Сербії в місті Сребрениці у 1995 році.

"Ніколи не думав, що відчуватиму нудоту через Нобелівську премію", - висловився про переможця Нобелівської премії з літератури Петра Гандке прем'єр-міністр Албанії Еді Рама.

Завершення 20-річної війни

11 жовтня переможцем премії миру став прем'єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед. Про лауреата оголосили в норвезькому Осло. Чоловік став першим мусульманином на цій посаді, яку обійняв в квітні 2018 року. За перші сто днів правління Ахмед скасував надзвичайний стан, амністував тисячі політв'язнів і припинив цензуру в ЗМІ.

"Він підписав мирну угоду із сусідньою Еритреєю і цим припинив 20-річну війну. А також запустив реформи. Це відповідає волі Альфреда Нобеля", - говорить норвезький історик Есл Свін.

Завдяки Абій Ахмеду в країні вперше з'явилась опозиція, а військових і громадянських лідерів, яких підозрювали в корупції, усунули з посад. Він суттєво розширив права жінок. Завдяки його боротьбі за гендерну рівність вперше в історії країни жінки посіли одні з найвищих посад в країні - президента і глави Верховного суду.

Боротьба зі масовою бідністю

14 жовтня лауреатами Нобелівської премії з економіки стали Абхіджіт Банерджі, Естер Дюфло і Майкл Кремер. Їх нагородили за боротьбу з світовою бідністю. Дюфло стала другою жінкою та наймолодшим науковцем, яка отримала премію з економіки.

"Економічна наука в 21 столітті має повторити шлях, пройдений медициною в минулого століття, - каже Естер Дюфло. - Це важкий шлях проб і помилок, дискусій і експериментів. Медики поки не запропонували таблетку від усіх хвороб. Але, шукаючи її, сучасні лікарі рятують мільйони життів щороку. Ми, економісти, повинні досягти того ж".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кому й за що вручили Нобелівську премію з фізики

Науковці виявляли найбільш ефективні інвестиції в освіту дітей малорозвинених країн. Виявилося, залучення дітей до освіти зростає в 10 разів, якщо витрачати кошти не лише в оснащення шкіл і зарплати вчителів, а й на боротьбу з тими, хто стримує розвиток дітей. Залучення до освіти стає більшим у 15 разів, якщо витрачати кошти на інформаційні кампанії, шкільні обіди й форму.

Щорічно на Нобелівську премію номінується близько 300 осіб. Загалом Фонд Нобеля збирає інформацію про вдесятеро більшу кількість потенційних кандидатів, які про це не знають. Вся інформація зберігається під грифом "секретно" протягом 50 років.

Зараз ви читаєте новину «Влаштування Всесвіту і розробка літій-іонних акумуляторів - завершився Нобелівський тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі