середа, 28 квітня 2021 12:32

Випустили перший компакт-диск

Випустили перший компакт-диск
Випустили перший компакт-диск фото: tehznatok.com

28 квітня 1982 року в США вперше у світі випустили компакт-диск. Його прототип розробили Philips і Sony.

1979-го компанії створили спільну робочу групу інженерів для розробки нового цифрового диска. Після року експериментів і обговорення, стандарт Red Book CD-DA оприлюднили 1980 року.

Коли почався комерційний випуск 1982-го, компакт-диски та їх програвачі були надзвичайно популярні. Їх вартість становила до $1000.

В США з 1983-го до 1984 року продали 400 тис. програвачів компакт-дисків. Уніфікована конструкція компактного диска дозволила користувачам придбати плеєр від будь-якої компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Користувачі Windows 10 залишилися без комп'ютерних ігор

Компакт-диск виготовляють з полікарбонатного пластику. Тонкий шар алюмінію наносять на поверхню, що робить її відбивальною для світлових променів. Метал захищено плівкою лаку.

Для зберігання даних компакт-диск має крихітні заглиблення у вигляді спіралі в шарі полікарбонату. Кожне заглиблення сягає приблизно 100 нм завглибшки та від 500 нм завширшки.

Двигун усередині програвача компакт-дисків розкручує його до швидкості сканування 1,4 м/с. Диск поступово уповільнює швидкість обертання під час відтворення.

Стандартні компакт-диски мають діаметр 120 мм та можуть вмістити 80 хв. аудіо або 700 Мб даних. Mini CD має різні діаметри в інтервалі від 60 до 80 мм.

24 квітня 1984 року в Сан-Франциско компанія Apple Computer анонсувала портативний комп'ютер Apple II. Він важив 6 кг і був розміром з валізу. Комп'ютер вперше представили 1977-го на виставці West Coast Computer Fair. Він став одним з найперших і найуспішніших персональних комп'ютерів того часу.

Зараз ви читаєте новину «Випустили перший компакт-диск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі