пʼятниця, 16 листопада 2018 10:04

Відбувся найбільший зорепад в історії

16 листопада 1966-го відбувся найбільший метеорний дощ в історії. У небі пролітало до 2,3 тис. метеорів на хвилину. Звичайна середня інтенсивність – 10-15 об'єктів.

Автор: starchild.gsfc.nasa.gov
  Метеорний потік 1966-го.
Метеорний потік 1966-го.

Метеорний потік Леоніди триває з 14 до 21 листопада. Він утворюється з речовини, яку втрачає комета, проходячи поблизу Сонця. Коли наша планета проходить через метеорний потік, його частинки спалахують у атмосфері. Потік характеризується білими метеорами. Вони влітають в атмосфери Землі на швидкості 71 км/год.

Леоніди відкрили 1832-го. Отримали свою назву від латинської назви сузір'я Лева. У ньому розташований радіант метеорного потоку.

Автор: v-kosmose.com
  Напрямок метеорного потоку Леониди
Напрямок метеорного потоку Леониди

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні астрономічні явища 2017-го

Один із найбільш інтенсивних потоків відбувся 1833-го. Його описували як "бурю падаючих зірок". Багато проповідників вважали, що скоро настане Судний День.

Автор: wikipedia
  Зображення метеорного потоку 1833-го в книзі адвентистів Сьомого Дня "Біблійне читання для сімейного кола».
Зображення метеорного потоку 1833-го в книзі адвентистів Сьомого Дня "Біблійне читання для сімейного кола».

1934-го з'явилася джазова пісня про подію Stars fell on Alabama ("Зірки падали на Алабаму"). Її виконували Френк Сінатра, Елла Фіцджеральд і Луї Армстронг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 зорепадів: час загадувати бажання

Уніч на 6 травня відбувся наймасовіший весняний зорепад. Це пік високоактивного метеорного потоку Ета-Аквариди, або як його ще називають - Травневі Аквариди. Можна було побачити від 10 до 85 метеорів на годину.

Зараз ви читаєте новину «Відбувся найбільший зорепад в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі